Upplevelser
Skribent Frida
Mar 10, 2014

Ost och ölprovning Stockholm 08/3

ost och ölprovningölprovning i StockholmI lördag arrangerade Sommelier Jimmy Palmeklev en otroligt mysig provning i centrala Stockholm tillsammans med en trevlig sommeliervän. Han berättar om provningen här nedanför.
- vi var två sommelierer och åtta nyfikna deltagare som närvarade på en öl och ostprovningen i Gamla stan. Först pratade vi kort om ölens historia. Visste ni att öl härstammar från Egypten, och från Kina? Vi gick sedan igenom de tre huvudgrupperna av öl – spontanjästa, överjästa samt underjästa öl.

 

Första ölen vi provade var en svensk veteöl – Wisby Weisse  (art nr 1459). Detta är en ofiltrerad, grumligt veteöl, som kallas ”Hefe” i Tyskland. På näsan var den generös fruktig med toner av banan, citrus och en viss kryddighet. På smaken kände vi igen banan och citrustonerna. Beskan var knappt märkbar och vi var alla överens om att den var lite kort i eftersmaken. Dock passade denna öl alldeles utmärkt till den italienska getosten Brunet. Brunet kommer närmare bestämt från Piemonte i nordvästra Italien. Getost och weissbier är en klassisk kombination som vi gav en extra dimension då vi provade öl och ost tillsammans med hjortron.

 

Nästa öl var Sierra Nevada, Torpedo extra IPA från USA (art nr 11528). En fyllig öl med hög beska och knäckiga toner av apelsin och frukt. Denna öl hade betydligt större kropp än den första vi provade. Den hade även en lång avslutning. Till denna öl provade vi en Brugge prestige – en hårdost som lagrats i minst 18 månader. Denna ost kommer från Belgien och påminner om den, kanske mer kända Gauda, från Holland. En bra sälta samt en härlig nötighet och typiskt för dessa ostar. Ölets beska gifte sig alldeles utmärkt tillsammans med de nötiga tonerna från osten. Vi lade även till lite aprikosmarmelad – då blev det riktigt bra då sötman i marmeladen bröt mot den härliga sötman i marmeladen.

 

Öl nummer tre blev en belgisk Trappistöl – Chimay Blue (art nr 1651). Detta visade sig vara en fyllig, fruktig öl med toner av choklad, julkryddor och frukt. Att detta från början var en julöl tycker vi vara fullt logiskt. Beskan i denna öl var knappt märkbar men de härliga fruktiga tonerna gjorde att vi inte saknade beskan. Osten vi provade till är tillverkad i samma kloster – Chimay röd. En kittost som tvättats i öl som var krämig och härligt fruktig.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS