Upplevelser
Dryckesmästare Carl
jun 11, 2019

Stämningsfull fest bland druvor och jäst

Solen slog till ordentligt denna dag, och med den kom värmen svepande in över Domkyrkans torn och ner till Fyrisåns porlande vattendrag. På CityStay i Uppsala väntade en svalkande och festlig champagneprovning. Det anländer ett ca 20 tal gäster till aftonens smakäventyr bland bubblor, druvjuice och jäst.

Kvällen bjöd på två stycken exceptionella mousserande viner bortom Champagnes gränser. Och därefter 3 säregna och karaktärsfulla champagner för sin stil. Till dessa experimenterade vi och utmanade smaklökarna med allt från salta kex och oliver till fet ost och chark samt choklad.

Inte bara Frankrike levererar kvalitetsbubbel


Först för kvällen var en finstämd och balanserad Cava, från Emporda i Penedes, ett av Spaniens äldsta vindistrikt med utmärkt klimat för deras inhemska gröna druvor som blandats i denna Cava, Perelada Cava Stars Brut. Den är typisk fruktdriven och relativt fyllig i kroppen för ett mousserande vin. Med en lagring väl över minimikraven och med en expertis från vinhuset som drivs i 4 generationen idag, ges en bra smakkomplexitet med lite brödiga toner och blommig touch.

Efterföljande vin, Ferrari Brut, fortsatte på den vegetativa tonen och hade ännu mer "terrior"-smaker i form av örtighet, fläder, mineral tillsammans med fruktrikedom av det krispigare slaget. Lime, grapezest, gröna äpplen, gula plommon. En italiensk skapelse på champagnemetoden som inte ska ses som substitut för Champagne då den är en klass för sig, men visar på att Italien har mousserande viner av yttersta världsklass. En blanc de blans (gjord enbart på gröna druvor) som passar till vilken skaldjursanrättning som helst. Eller varför inte till en charkbricka med lite balsamico och oliver?

Champagne vs Champagne - Drycker med helt unik karaktär


Kvällens första Champagne var Lombard Extra Brut Blanc de Noir. Ett vin gjort enbart på druvan Pinot Noir, alltså bara på en blå druva. Dessutom lagrad hela 48 månader på sin jästfällning. En kombination som gör att vinet känns väldigt vinöst, mäktigt och lite rödvinsbetonat. Det är en dryck att ha med sig genom hela måltiden, från aptitretare till huvudrätt och även in på en halvsöt dessert. Smaken är djup, lätt rödfruktig, med mogna brödiga smaker av brioche, rostad mandel, choklad och citrus. Doften var verkligen speciell med en komplex blandning av frukt, rostat bröd, rökighet och sötma.

Snabbt därefter gick vi in på att testa en champagne som inte är lika mäktig, med lite mer krispighet och tydligare skarp fräschör som Champagne brukar bjuda på. Det var Alexander Bonnet Grand reserve brut, som är från staden Les Riceys, känt för sin Pinot Noir-produktion. Tack vare denna högt renommerade odlingsareal har vinhuset valt att ha överhängande Pinot noir i vinet (86%) och fräschat upp den med chardonnay. Smaken är mer åt stenfrukt och mogen citrus. En slags blandning i smak mellan Ferrari och Lombard, blev helhetsintrycket, och det var inte dåligt.

Frankrikes äldsta vinhus


Slutligen avrundade vi champagneprovningen med en något längre lagrad champagne. Från ett av Champagnes äldsta vinhus grundat på sent 1700-tal kommer Lanson Extra age brut. Det legat på sin jäst och mognad i 6 år för en djupare smak, mer brödighet, tydligare mineral och längre smak. Vinet är typiskt för Lansonstilen som bygger på renhet, ursprung och skarpa smaker. Med utesluten malolaktisk jäsning bevarar friskheten och äppelsyran i vinet som får det att verka väldigt piggt och långlivat. Ett vin som tål att mogna flera år till men är utmärkt redan nu. Gott till en härlig ostbricka, så väl som till biff rydberg.

En härlig inramning på aftonen och solen började precis gå ner mot slutet. En tydlig vinnare var svårt att finna bland oss, men vi förstod verkligen skillnaden mellan mousserande viner och hur vi själva kan anpassa dem till smaklökarna i kombination med tilltugg.

Hoppas att äventyret fortsätter resten av sommaren och att vi ses för nya provningar i framtiden!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS