Öl & Whisky
Skribent Frida
Jan 06, 2017

Spontanjäst Öl

Denna ölstil kommer traditionellt från Bryssel i Belgien och bryggs vanligtvis på korn- och vetemalt. Spontanjäsning kan ta mycket lång tid, upp mot tolv månader och ibland under flertal år. Jäsningen sker genom att mikroorganismer (vildjäst), som naturligt finns runt jäsningskaret, startar fermenteringen. Jäsningen blir således helt spontan, till skillnad från under- och överjäsning, då jäsningsprocessen vanligtvis är helt kontrollerad med kultiverad jäst. Jäsningen sker ibland i gamla Port- eller Sherryfat. Läs mer om hur spontanjäsning går till här.

Lambic
Detta är det färdiga resultatet efter en spontanjäsning. De kan vara oblandade eller blandade innan buteljering. En rätt så sällsynt öltyp med ljus till halvmörk gyllenbrun färg. Torr, lätt och med en mycket syrlig smak utan beska och knappt någon kolsyra. Oftast ofiltrerad.

Faro
Är en sötad Lambic, som oftast sötas med rörsocker.

Kriek
Detta är en ung Lambic som har jäst en andra gång med svarta körsbär och som sedan lagrats i ett år på butelj. Mörkröd färg, vanligtvis torr, tydlig syra och körsbärssmak.

Framboise
Samma som Kriek fast med hallon.

Gueuze
Denna ölstil skapas genom att man blandar en ung lambic med en lagrad lambic och som sedan får jäsa tillsammans en andra jäsning i butelj. Ljustegel- till rubinfärgad, markanta bubblor och påtaglig frisk syra. Något söta frukter, stall och cederträ. Subtil besk eftersmak. Brukar anses vara ölens svar på Champagne, då den tar lång tid att producera, kräver lång lagring och uppnår premium pris. Dock förekommer även enklare versioner. Under åren har stilen blivit något sötare med tillsatt socker, men en trend tillbaka till det äldre mer torrare hållet är tillbaka och refereras då till Oude Gueuze, en gammal Gueuze.

Amerikan Wild Ale
Amerika har under en lång tid varit på frammarsch när det kommer till att efterlikna den belgiska spontanjästa stilen samt att modernisera ölstilen till andra spännande och goda ölsorter. Viktigt att poängtera är att jäsningen kan ske spontant men lika så kan man tillsätta jästen och bakterierna. Stora skillnader från producent till producent.

 

Lär dig mer om öl och dess olika stilar på våra ölprovningar

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS