Vin & mat
Linnea K
jan 13, 2023

Spanskt vin, mat och Paella

45 min

18 ingredienser

Medel

Vill du lära dig mer om spanskt vin, mat och det spanska köket? Då har du kommit helt rätt. I denna artikel kommer vi gå igenom Spaniens kändaste vindistrikt, de populäraste vinerna från de mest attraktiva distrikten som Rioja och Malaga samt några av Spaniens välkända maträtter som Paella.

 

Vi nämner även lite kort om Spaniens vinhistoria, vinlusen och hur spanska viner klassificeras. 

 

Här finns det även spännande tips på goda maträtter från det spanska köket. Vi tipsar om passande viner till några av rätterna här nedan. 

Spaniens vinhistoria 

Spanien har en rik vinhistoria som går tillbaka tusen år. Här nedan får ni en inblick på hur vinhistorian ser ut.

Den spanska vinproduktionens start

Spaniens är världens tredje största vinproducerande land. Där endast Italien och Frankrike ses ligga före. Spaniens vinhistoria går så långt som flera tusen år tillbaka. Där de första vinstockarna sägs ha planterats av fenicierna redan 1100 f.v.t. 

 

Detta folkslag grundade även städerna Cádiz och Jerez. Jerez som idag är ett av Spaniens många berömda vinområden. Sedan kom även romarna och startade odlingar i Spanien. Spanien fick mycket kunskap av romarna. Bland annat fick de kunskap om hur de effektivt kunde arbeta i vinkällare och i vingårdar. 

Vinlusen                                                                   

Trots Spaniens succé inom vinproduktion, så gick även Spanien igenom svårigheter. När vinlusen kom under 1800-talet så påverkade det landet något enormt. Landet vart försvagat av både fattigdom och diktatur. Extra jobbigt var det för Spanien då de precis innan hade haft sin storhetstid inom vinindustrin. 

 

Spanien hittade dock en lösning på de problem som kom med vinlusen. Vilket var att ympa europeiska stockar på amerikanska rotstockar. 

Vinets två kategorier, DO & DOC.

Inom den spanska vinindustrin så klassificeras viner främst inom två kategorier eller så kallade nivåer. Man brukar tala om vin som säljs efter geografiskt beteckning och vin som säljs utan och därmed ses som kvalitetsvin.  Dessa två nivåer brukar delas in under DO & DOC. Där DO är geografiskt betecknade viner och DOC står för viner med hög klass.

 

I DOC kategorin hamnar endast viner från regioner och distrikt som under en lång tid har ansetts ha toppkvalitet på sina viner. . 

 

Även om viner i DO kategorin inte är viner i den absolut högsta klassen, så är det fortfarande kvalitetsviner vi pratar om, och är fortfarande en klass många eftersträvar. DO kategori omfattar viner från ca 60 stycken olika geografiska viner. 

Vindistrikten

I Spanien brukar man tala om 8 stycken kända vinregioner; Galicien, Navarra, Rioja, Katalonien, La Mancha, Valencia och Andalusien. Inom dessa vinregioner finns även mindre områden, så kallade vindistrikt. Exempelvis har Andalusien vindistrikten Jerez, Montilla-Moriles och Malaga, medan vinregionen Kastilien har vindistrikten Ribera del Duero och Rueda. 

 

Här nedan kommer vi gå in på några av de olika vindistrikten eller regionerna och nämna ett av våra favoritvin från vardera ställe och även nämna vad som passar utmärkt att ha till.

 

Druvor i en vingård

Rioja 

En av Spaniens mest berömda vinregioner, som producerar många kända viner, och var länge också den enda regionen med DOC-klassning. Den största druvan i denna region är Tempranillo. 

 

Baron de Ley Reserva, 2017 - 119kr på systembolaget 

 

Baron de Ley Reserva är ett rött spanskt vin med en kryddig smak. Vinet har bland annat toner av körsbär, kanel, choklad och vanilj. Vinet är gjort på druvorna tempranillo  och garnacha. Till detta Roija vin så passar Tapas utmärkt som maträtt. Är du nyfiken på fler vintips till tapas? Då ger vinexperten Jeanette Gardner tips på fina viner som passar till tapas och goda tapasrätter du inte vill missa.

 

Läs också: De bästa Riojavinerna

 

Tapas och vin

Malaga 

Malaga är mest känt för sina söta och starka viner. Många av vinerna görs på Moscateldruvan. Vinerna är bra för samlare, då de har en lång lagringstid. Däremot är efterfrågan på vinerna ännu inte så stor. 

 

Se även: Lagra vin och bra viner att lagra 2022

 

Telmo Rodriguez Molino Real, 2014- 329kr på systembolaget

 

Detta Malaga vin är precis i sin karaktär och är ett vitt sött vin med smaker av bland annat plommon, citron, honung och apelsinblommor. Gjort på druvan Moscatel d'alexandrie. Vinet passar lika bra till gåslever som till desserter. 

Priorat 

På senare tid har distriktet Priorat producerat mycket viner med hög klass och är tillsammans med Rioja de enda områdena som klassats med DOC kvalitet. Priorat är även mest känd för sina rödviner.

 

Gran Clos Finca El Puig 2019- 249kr

 

Finca El Puig är ett kryddigt vin från Priorat, med fina smaker av plommon, kokos, svartpeppar och kakao. Vinet är gjort på dom tre druvorna grenache, syrah och carignan. Vinet passar bra till nötkött eller viltkött. Perfekt till den spanska maträtten Cocido madrileño.

 

Vänner som njuter av vin och middag

Ribera del duero 

Detta distrikt dominerades väldigt länge av producenten Vega Cecilia. Där det mest kända vinet var Vega Cecilia Unico. Som framställdes på druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot och Malbec.

 

Ribera 1 One 2020- 119kr 

Detta vin från Ribera del duero har en fruktig smak men toner av bland annat svarta vinbär, plommon och vanilj. Vinet är väldigt gott till mörkt kött. Av druvan Tempranillo. 

 

Är man sugen på att grilla så rekommenderar vi även att ni beställer vinet; Irwin & Ribera del Duero 2019. Går att beställa på systembolaget. 

 

Missa inte: Vin till grillat: Topp 7 bästa vinerna till grillsäsongen

Jumilla 

Jumilla var under tidigt skede känt för sina starka röda viner, men har nu på senare tid börjat producera mer lättare viner. 

 

Parajes del Valle Monastrell 2021 - 99kr

Gillar du vin med smak av mycket bär. Då är vinet Parajes del Valle Monastrell från Jumilla ett vin för dig. Precis som namnet hänvisar, så är vinet gjort på druvsorten Monastrell. Vinet har smaker av både hallon, jordgubbar, körsbär och viol. Till passar både småplock, fisk och kallskuret samt den spanska maträtten Fabada asturiana.

Paella 

Paella är klassiker när det kommer till spansk mat, som genom åren har spridit sig över världen. Paella är baserad på saffranskryddat ris som blandas med utvalt protein. Vanligast är skaldjur (såsom räkor och musslor) och kyckling, men det finns också vegetariska versioner. Nedan kommer ett recept på hur du kan göra din egen paellas. Hoppas det smakar!

 

För att sätta pricken över i:t på middagen så vill vi föreslå ett passande vin. Till paellas så är det vanligt med viner från druverna verdejo, sauvignon blanc grapes eller albariño. I och med detta så vill vi rekommendera vinet:

 

Albamar Albariño, 2021- 189kr

 

Vinet är gjort på druvan albariño och kommer från vinregionen Galicien. Vinet har smaker av päron, nektarin, örter och lime. Det som är så bra med detta vin är att precis som paellas kan göras på flera olika sätt så passar detta vin till flera områden, både till fisk och skaldjur men också till vegetariska rätter, vilket gör att detta vin blir ett självklart val. För ännu mer vintips till paellas så tipsar vin skribenten Suzanne Berglund Krantz om vin passande till spansk mat

 

Den spanska risrätten Paella

Ingredienser

Paella (4-6 personer)

1/2 dl olivolja

1 liten lök (fint hackad)

1 vitlöksklyfta (fint skuren)

1 tärnad tomat

1 nypa saffran (blanda först med två matskedar vatten)

salt & peppar

1/2 dl vitt vin

200 g kyckling

100 g chorizo (ungefär en korv, ta bort skinnet)

2,5 dl arborioris

3,5 dl vatten

1 hönsbuljong

450 g stora räkor (skalade och rensade)

225 g musslor (skrubbade och rensas fria från trådar och alger)

225 g hjärtmusslor (skrubbade och sköljda)

Till servering

1 citronklyfta

2 msk hackad bladpersilja

1 salldslök (tunt skiven)

Gör så här

Steg 1: Häll i olivolja i en stekpanna på medium värme. Addera löken och vitlöksklyftan. Stek tills löken är genomskinlig. Addera tärnad tomat, saffran, salt och peppar. Blanda och stek i 5 minuter.

Steg 2: Addera vitt vin, laga i 10 minuter.

Steg 3: Skiva kycklingen och chorizon. Lägg ner tillsammans med riset. Laga i 1 minut.

Steg 4: Häll i vattnet med hönsbuljongen långsamt. över hela pannan. Rör inte runt och gör inte heller det framöver. Koka upp. Minska till medium värme. Skaka lite lätt på pannan fram och tillbaka 1 eller 2 gånger under tillagningen.

Steg 5: Laga paellan utan lock i 15-18 minuter. Ha sedan i räkorna, musslorna och hjärtmusslorna. Fortsätt att laga (utan att röra) i 5 minuter till. Laga tills det mesta av vätskan har absorberats och riset ligger på toppen. Är riset inte färdigkokt, addera lite mer vatten.

Steg 6: Ta bort stekpannan från plattan och lägg på lock eller aluminiumfolie. Lägg över en kökshandduk och låt vila i 10 minuter.

Steg 7: Servera med citronklyftan, den hackade bladpersiljan och salladslöken.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS