Öl & Whisky
Skribent Frida
Jan 06, 2017

Suröl & Flamländsk Öl

Suröl, eller Sour Ale, är vanligtvis samlingsnamnet för de syrliga ölstilarna som efter en första vanlig överjäsning jäser en gång till antingen spontant eller genom tillsättning av bakterierna Pediococcus eller Lactobacillus som producerar mjölksyra. Ölen blir mycket syrlig. Vanliga stillar är flamländsk öl, som vi fokuserar detta avsnitt om, men även Gose och Berliner Weisse eller spontanjästa öler såsom belgisk Lambic. 

Röd Flamländsk Öl (Flanders Red Ale)
Denna ölstil är, tråkigt nog, rätt så ovanlig. Härstammar från det brittiska 17-talet och är väldigt "vin-liknande". Bryggs med Lactobacillus & Acetobacter som tillsammans ger en väldigt syrlig och något sur smak. Ölen bryggs med lite humle och har därmed lite bitterhet, vilket kompenseras med att ölen får vila i ekfat som skänker strävhet och smak av cederträ. Ölen kan lagras upp mot två år och vanligtvis blandas gammal och ung öl med varandra innan buteljering. Resultatet är en fyllig och komplex öl med toner av katrinplommon, russin och hallon.. Ifall du vill prova denna ölstil så finns New Belgium La Folie att beställa på Systembolaget.

Brun Flamländsk Öl (Flanders Oud Bruin)
Till skillnad från den röda flamländska ölen så används en större del av ung öl eller är oblandat och lagras endast i några månader, vilket gör denna stil något lättare, sötare och mindre syrlig jämfört med den röda stilen.

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS