Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Apr 10, 2018

Vi tipsar om de bästa sommarölen!

Vi har nått april i almanackan och trots att vi fortfarande känner kylan från vintern, så har även våren börjar göra sig påmind om dagarna. Vi passar på att tillbringa just denna kväll med att upptäcka hur väl det fungerar att kombinera ost och öl.

Många av deltagarna skulle under kvällen upptäcka, att visst fungerar det otroligt bra! Vi samlades allihop på Best Western Esplanad i Västerås för att prova flertalet öl tillsammans med matchande ostar. Kvällen bidrog med många goda kombinationer!

Sommaröl för kräftskivan


Vi började kvällen med en klassisk kombination, nämligen en veteöl tillsammans med en getost. Här hade vi Weihenstepaner Hefe Weissbier som är världens äldsta bryggeri, grundat redan på tusen talet.

Chevre log är en krämig getost med tydlig smak av just get samtidigt som den är härligt fruktig. Weihenstephaner Hefe Weissbier passar förutom till chevre väldigt bra till kräftskivan och även till kryddstark mat.

Öl för svensk husmanskost


Till kvällens andra kombination provade vi två stycken öl tillsammans med en ost. Här ville vi veta hur deltagarna uppfattade de olika ölen tillsammas med osten. Osten är från Holland och görs på skummjölk från kor med smak av hasselnötter, frukt och kola. Smaken ändras hela tiden i munnen. Extra lagrad.

Jämtlands Bärnsten är en öl med en tydlig beska, lätt sötma och en härlig fyllighet. Detta var ett av de första microbryggerierna som fanns i Sverige. De flesta deltagarna tyckte att Jämtlands Bärnsten passade bäst ihop med osten.

Stone IPA är en amerikansk IPA gjord i Tyskland. De är ett hantverksbryggeri som trots att de blivit kända fortsätter göra god öl. Stone IPA har en smak som är citrus, grapefrukt, örter, farinsocker, och sirapslimpa. Bra beska som matchas mot den svenska husmanskosten.

Sällskapsdryck för uteserveringen


Nästa öl som vi provade kom ifrån Belgien. Ölen vi provade var La Trappe som är en belgisk ale i stilen dubbel. Smak och doft har lite sötma, torkade apriskoser, nötter, farinsocker, röda äpplen och sirapslimpa. Den gick bra ihop med det söta i osten. "Nu blev ölen ju god" som en deltagare sade.

Denna öl passar även väldigt väl som sällskapsdryck, eller till lagrade ostar, brända mandlar eller varför inte till en bit chokad. Detta skulle kunna vara en riktigt fin sommaröl för soliga uteserveringar.

Näst på tur var Duvel som också kommer från Belgien och är en ale i stilen Golden. Smak och doft av humle, citron, bröd, honung och halm. I den här kombinationen blev osten lite sötare vilket en del uppskattade mycket och andra lite mindre.

Dessa öl provades tillsammans med Hertig, som är en norsk kitost gjord på komjölk. Den är smakrik och härlig med nötter, ananas, och en lätt sötma.

Chocolate Stout avslutar kvällen i stil


Vi avslutade kvällen med att prova en härlig mögelost, Bresse Bleu tillsammans med en riktig Stout, Youngs Double Chocolate Stout. Bresse Bleu är en lagom krämig mögelost med mycket karaktär. Youngs Double Chocolate Stout är en stout som är smaksatt av choklad, därav namnet.

Den har en tydlig karaktär av just chokld, kaffe, kavrig och mer. Den här kombinationen lyfte verkligen. När vi provade ölen tillsammans med osten blev det en riktigt härlig kombination, en deltagare tyckte "det blev julmust tillsammans" vilket är gott.

Många bra kombinationer och deltagarna fick upp ögonen att det inte är så svårt att kombinera ost och öl. Eller öl och mat för den delen. Kvällens aha-upplevelse för flera var att det fanns så mycket olika god öl att dricka och prova.

Tack för alla er som tog del av denna underbara kväll, jag ser fram emot kommande provningar denna vår!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS