Upplevelser
Skribent Frida
May 30, 2012

Sommarens mat och vin

Det är något speciellt med de första vackra soltimmarna i början av sommaren. Ungdomarna letar sig efter svalare kläder och ja, vissa dagar misslyckas de genom att välja ett par shorts och när molnen sedan stiger fram blir vädret otroligt kalt och rått. Vi som har levt ett tag och fått lite mer skin på näsan kan avgöra sådan saker. Inte för att vi vet hur vädret ter sig men genom att vi väljer att inte ta på oss de kortare kläderna förrän försommaren är över, vilket är på väg att sina bort. Det betyder att vi snart står framför grillen i shorts med en uppkavlad skjorta och stekspaden i ena handen samt en kall öl i den andra. En skinande sol och ett leende på läpparna. När vi minns tillbaka till sommartider så tänker man ofta på grillad mat, båtturer samt sol och bad. Det är sannerligen så en sommar ska se ut. Grillad mat i all ära, men inte att glömma är skaldjuren och vin! Mousserande, rosé och de vita vinerna som är så uppfriskande under den varma sommardagarna. Här nedanför rekommenderas det fyra sommarviner samt en massa härligt passande recept.

 

Riesling Federspiel Wachau 2009 (Nr94759/268:-) är ett fylligt, robust vitt vin som har en hög syra och toner av persika, rök, jord och blöt kalksten. Vinet kan lagras i fem år till för att utvecklas eller dricks nu till smakrika och grillade skaldjurs- och fiskrätter. Exempelvis grillspett med skaldjur. Äts gärna med råstekt potatis tillsammans med en enkel vitvinssås. Snoqualmie Naked Chardonnay 2010 (Nr 6413/ 99:-) är ett vitt vin som är fruktigare med en viss sötma och toner av gula äpplen, päron och aprikoser tillsammans med lite smör och kaka. Vinet går ihop med något bastantare rätter samt olika fiskar och skaldjur vars kött innehar lite sötma, så som hummer och kräftor tillsammans med en smörsås samt skaldjurspaj och Stekt rödspättafilé med vårens primörer och romsås. Brochet Facile Sauvignon Blanc 2010 (Nr 2267 / 69:-) är ett vitt vin som är lättare, friskare och fräsch med en hög syra samt toner av gröna äpplen, päron och krusbär tillsammans med nässlor, sparris och lime.  I matväg passar vinet till lättare fiskar samt skaldjur men med mycket smak. Gärna stark mat så som Scampi piri-piri, asiatiskt så som Krispig fisk eller en skaldjurssoppa från Husmor Lisa.  Sommaren 2012's rosé är Les Lauzeraies Tavel 2011 (Nr 2724/ 95:-) som har en mild fyllighet, en hög syra och lite sötma med toner av röda äpplen, hallon och syrliga körsbär tillsammans med örter och svartvinbärsblad. Tavel är en sydfransk vinregion som anses göra de bästa franska rosévinerna, vilket i mitt tycke de gör. I regionen dricker de rosé vin till allt, men mina favoriter är: getost, lax och sallad. Därför är min perfekta kombination till Tavelviner en lax och getost-sallad. Däremot behöver det inte betyda att man äter en tråkig sallad, titta här vad Gourmetmorsan har lagat ihop. Rosévin passar även alldeles utmärkt till grillad fisk och kyckling och vissa bastantare roséer går även ihop med lättare röda kötträtter. Mousserande viner passar till väldigt mycket, speciellt syrliga, salta, feta och starka rätter. Så det är bara välja att vraka, men min favorit är en Nicolas Feuillatte Brut Extrem (nr7862/329k) tillsammans med Sushi eller hummer.

 

Scampi piri-piri


16 jätteräkor, skalade och rensade
0.5 dl olivolja
2 vitlöksklyftor, hackade
3 msk piripiri
2 kvistar koriander, hackade
1 liten chili, tunt skivad

Marinera räkorna i olivolja och vitlök i en timme i kylen. Stek räkorna i en stekpanna på hög värme i 1-1 ½ minut. Vänd ner piripiri, koriander och chili. Sänk värmen och låt stå ett par minuter.

 

 

 

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS