Upplevelser
Michael
jun 12, 2018

Vin som kan serveras till aperitif och mat

Den här dagen var vi redo för en ost- och vinprovning på Best Western Esplanad i Västerås. Det var ännu en vacker sommardag när vi började kvällen med att prova en aperitif från Italien. Moletto Spritz har smak av tropisk citrus, lätt sötma och en balanserad bitterhet i avslutningen. En perfekt aperitif då beskan sätter igång hungern.

Hur ska vi tänka när vi kombinerar ost och vin tillsammans? Det var en av flera frågor som vi skulle besvara under den här kvällen.

Vi inleder kvällen med en mogen brie


Första vinet som vi provade var det spanska mousserande vinet MIM Natura Cava Brut Nature. Det är ett ekologiskt vin med doft och smak av gula päron, gröna äpplen, kex och honungsmelon. Ett lätt vin med en frisk och härlig syra.

Det här friska vinet passar perfekt som aperitif, till fredagsmyset med färska räkor och även bra med brieosten.

Nederburg Winemaster Reserve Riesling är ett frisk och medelfylligt vitt vin från Sydafrika. Doft och smak är blommig och fruktig med ananas, citrus, petroleum och lime. Den höga syran på vinet gör det här till ett mångsfaciterat vin. Det passar både till tacos, skaldjur och lätt kryddstark mat.

Den här mogna brieosten är en krämig vitmögelost med smaker av skog, svamp och salt. Dess kropp och fruktsötma tillsammans med den härliga syran gör att vinet passar bra ihop med både skaldjur, sushi, sashami, kryddstark mat men även en pasta med blåmögelsås och vitlöksfräst zucchini.

Vilken av ostarna var bäst med brieosten rådde det delad mening om. Det beror helt enkelt på egna smakpreferenser samt hur mogen osten är.

Näst på tur är Taleggio, en italiensk kittost


Musella Valpolicella Superiore är ett rött vin från området Valpolicella i norra Italien. Det är är bärigt, medelfylligt med mycket smak av bär och kryddor tillsammans med en lätt, lätt touch av fat. Musella jobbar helt biodynamiskt med sina viner.

Vinet passar mycket bra till kraftiga fiskrätter som torskrygg med en vitvinsås eller vegetarisk pizza.

Taleggio är en italiensk kittost. Den är halvmjuk och något krämig i konsistensen. Smaken är söt, mild, lätt syrlig och fruktig.

Sedan testar vi en ekologisk dansk hårdost


Vi tog oss från Veneto i norra Italien till det sköna Toscana i mellersta Italien. Här är det den röda druvan Sangiovese som härskar och beteckningen på det här vinet är Chianti Classico. Gagliole Rubiolo har odlat druvorna till det här vinet i det ursprungliga området Chianti. Faktum är att vingården benämdes i dokument redan år 994.

Vinet är fruktigt och fylligt med en pigg syra. Smak och doft har körsbär, salvia, kryddor och lite fat. Lång frisk eftersmak på vinet. Förutom att passa till hårdostar går det här vinet även bra ihop med kraftiga rätter. En parmesan-gratinerad aubergine går mycket bra ihop med vinet samt grillade lammracks och rotfruktspuré.

Vesterhavsost Ekologisk är en dansk hårdost lagrad i 26 veckor. Krämig konsistens med mycket sälta och en lång härlig smak.

Sist men inte minst så provar vi en spansk ost av fårmjölk


Vi avslutade kvällen med att prova ett vin från Piemonte i norra Italien. Livio Pavese är en anrik gammal producent i Piemonte. Det här är ett fylligt vin med frisk syra och bra tanniner. Smak och doft har tobak, torkade frukter, cederträ, svarta vinbär och fat.

Det här var kvällens äldsta vin, från 2011 och det är redo att drickas nu även om det går att lagra några år till. Livio Pavese går bra ihop med den italienska grytan Osso Buco eller en krämig broccoligrantäng.

Manchego är en spansk hårdost gjord på fårmjölk. Den här är lagrad i 24 månader och har en distinkt smak av fårmjölken, mycket sälta och krämighet. Vinet och osten gick mycket bra ihop och när vi provade osten och marmeladen gick även de mycket bra ihop. Alla tre tillsammans blev däremot för mycket.

Tack för denna afton!


Vi pratade om mycket och Moletto Spritz var trevlig att sippa på i början och slutet på provningen. Förutom att prata ost och vin så kom vi även bland annat in på glasens påverkan av drycken samt varför vissa får huvudvärk av röda viner. Vi hade en rolig kväll full av smakupplevelser helt enkelt.

Men nu tackar vi gör oss denna kväll! Missa inte att spana in kommande provningar på hemsidan!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS