Recept på smörgåstårta | Bäst recept 2023
En smörgåstårta uppdukat på ett bord med en massor av goda tillbehör
Recept
Simone S
Jan 27, 2023

Bästa receptet på smörgåstårta

780

60 min

6 ingredienser

Enkel

Finns det någon festligare måltid än den klassiska smörgåstårtan? Smörgåstårtan har länge varit en succé när det kommer till fest och bufférätter. Vi tagit reda på det bästa smörgåstårta receptet och gett tips på olika fyllningar såsom smörgåstårta med räkor, vegetarisk smörgåstårta, en smörgåstårta med tonfisk, och en smörgåstårta med skinka. Dessutom en varm smörgåstårta.

 

Denna klassikern är ett enkelt sätt att uppnå flera olika smaker i en och samma rätt. Det är endast fantasin som kan sätter gränsen på alla olika smakkombinationer. 

 

En smörgåstårta är alltså en enorm smörgåsskapelse i ett slags kakformat, den har flera olika lager bröd fylld med en massa godsaker. Det finns inte en fyllning som inte passar i en smörgåstårta. Den mest populäraste fyllningen är en med skaldjur och fisk. 

 

I denna artikel har vi tagit fram det bästa receptet på en smörgåstårta, dessutom får du en inblick i tårtans historia och ett vintips.

 

För dig som är vegan, så har ICA förberett ett utmärkt recept på en fantastisk god vegansk smörgåstårta.

 

En bit av smörgåstårta gjord på skinka med räkor och grönsaker

Smörgåstårtans ursprung

Denna klassikern har funnits i Sverige i många år. Men den har lite av ett fascinerande ursprung. 

 

Trots att det finns mycket information om smörgåstårtans ursprung och historia, finns det inte en säker källa på när och var klassikern egentligen uppkom. Vissa spekulerar att kakan uppstod 1965, medan andra menar att den uppkom redan under 1940-talet. 

 

Konditorn Gunnar Sjödahl från Östersund hävdar att han är upphovsmannen bakom tårtan. Han menar att han skapade 1965 den allra första smörgåstårtan på ett konditori med namnet Wedemarks konditori i Östersund. Dock så finns det sedan tidigare en mängd recept som liknar smörgåstårtan, exempelvis randiga sandwiches, pyramidsmörgåsar och landgångar. 

 

I den stora kokboken som kom ut på 1940-talet kombinerar redaktörerna Edith Jonsson och Britta Hallman-Haggren orden tårta och sandwich för första gången. De ger ett recept på en sandwichtårta i två lager med en fyllning mellan lagerna och med en vacker dekoration runt tårtan. 

 

Men historien kan ha haft sin början redan på 1900-talet. Under den här perioden fanns det recept på flera olika smörgåsskapelser med ett flertal av brödlager och olika fyllningar. Detta kunde dock inte klassas vara en smörgåstårta, då de inte hade någon dekoration på utsidan som en smörgåstårta bör ha.

13 november - Smörgåstårtans dag!

Det finns självklart en dag där man firar denna klassiska tårta. Men när har då smörgåstårtan sin dag om den har en sådan komplicerad historia, kanske du undrar? Jo, det är så att den 13 november samma dag som Gunnar Sjödahl firar sin födelsedag har valts som smörgåstårtans dag.

 

Dagen var instiftad av Facebook-gruppen Smörgåstårtans vänner 2012 och man valde att fria den samma dag som konditorns födelsedag som ett minne till skaparen av den älskvärda maträtten. Det finns dock människor som tycker att Sveriges nationaldag den 6 juni ska bli den nya smörgåstårtans dag, eftersom att det är alltid många som väljer att fira nationaldagen med en klassisk smörgåstårta.

En tårta - flera fyllningar

Som vi har nämnt tidigare finns det en mängder av olika variationer av tårtan. Du kan i princip välja vilken fyllning som helst, vare sig det är skaldjur eller vegetarisk. Det finns inga fel smakkombinationer när det kommer till en smörgåstårta. 

 

Vi har valt ut några fyllningar som vi rekommenderar att ni prövar på när ni är sugna på att göra en egen smörgåstårta. Det är en blandning av klassiska smaker och lite modernare, såsom en varm smörgåstårta som har fått ett uppsving på den senaste tiden. 

Vilket bröd ska man använda?

Innan vi börjar med att ge tips på fyllningar i din smörgåstårta, så ska vi diskutera lite bröd. En smörgåstårta byggs upp av tre eller fyra lager. Emellan lagerna läggs den fyllning man önskar och till slut garneras tårtans på dess topp och på sidorna med valfri garnering. 

 

Till en smörgåstårta kan du använda dig av många olika brödsorter. Det är mest populärt att använda vitt rostbröd, men det går även bra att använda dig av lite grövre bröd. Vill du baka eget bröd till smörgåstårtan? Då har Kerstin Svensson ett utmärkt recept på hembakt bröd perfekt till tårtan.

 

En person som knådar med en bröddeg

Smörgåstårta med räkor

Först ut på fyllningar har vi en riktigt klassiker. Till den här fyllningen, rekommenderar vi ett runt bröd, exempelvis polarbröd. 

 

Utgå från grundreceptet när du gör botten av smörgåstårta, men för att få en tårta med räkfyllning så blandar du ihop 6 st hårdkokta ägg tillsammans med 1 burk räkor, 1 kruka dill, purjolök, 1 citron, 3 msk färskriven pepparrot, 2 dl crème fraiche, 2 dl majonnäs och, till sist, salt och peppar.

 

Som garnering till denna tårta kan du använda dig av ingredienserna i grundreceptet, men också tillägga 10 rädisor, 1 ask smörgåskrasse, 1 ask ärtskott, 4 hårdkokta ägg, och en burk röd sillrom.

 

Läs också: Det bästa italienska vinet

Smörgåstårta med tonfisk

Nu till en smörgåstårta fylld med smaker av ägg och tonfisk. Denna klassiska kombination är utmärkt i en tårta och det bästa brödet att använda är en långfranska. 

 

Till denna fyllning mixar du ihop 2 burkar tonfisk i vatten, med 5 skivade ägg, 1 gul lök, 4 msk lättmajonnäs och för att få lite sting i maträtten tillsätter du även 1,6 msk av valfri chilisås. Tillsätt även dill, salt och peppar för att göra tårtan komplett. 

 

Till dekoration använder du 3 msk av lättmajonnäs tillsammans med 4 st skivande ägg, 200 g skalade räkor och en halv gurka. För att göra tårtan lite finare lägg på 6 st citronskivor och till sist lite dill, så blir smörgåstårtan vacker och utsökt.

 

En smörgåstårta täckt i isbergssallad med gurka, räkor och ägg som garnering

Vegetarisk smörgåstårta

Den här fyllningen är helt vegetarisk och istället för den klassiska kombinationen med majonnäs och ägg, använder denna en fetaost crème och röd pesto. 

 

För att göra fetaost krämen behöver du kombinera 400 g fetaost, 4 dl crème fraîche och 2 krukor basilika. Tillsätt även 4 msk olivolja samt salt och peppar. 

 

Den röda peston får du till om du blandar 200 g cashewnötter med 4 st vitlöksklyftor och 200 g soltortkande tomater. Tillsätt därefter 2 dl olivolja samt 8 msk citronsaft. Salta och peppra. 

 

Se även: Det bästa vinet till vilt

Smörgåstårta med skinka

En klassisk fyllning i smörgåstårta är skinka. Här har vi hittat en goding som kombinerar skinka och leverpastej. 

 

Mixa samman 100 g bredbar leverpastej med 100 g färskost, 0,5 klyfta vitlök och en halv röd paprika. För den andra fyllningen blandar du 200 g rökt skinka med 0,5 rödlök, 100 gram färskost naturell, 1 dl majonnäs, 1 dl crème fraiche och 2 msk dijonsenap. 

 

Som dekoration kan du utgå från grundreceptet men också tillsätta cocktailtomater, babyspenat och lite rostad lök för att få lite crunch. 

Varm smörgåstårta

Till sist har vi en modern och varm tappning av den klassiska smörgåstårtan. Denna blir lite mer som en slags pizza. 

 

Här kan du använda dig av valfria toppnings som du vanligtvis använder när du gör pizza. Exempelvis champinjoner, cocktailtomater, bacon och mycket ost. 

 

Om du vill göra en varm smörgåstårta, rekommenderar vi att du använder dig av runt bröd, såsom hönökakor för bästa resultat. Gratinera tårtan i ungen på 200 grader i ungefär 10-12 minuter.

Vin till smörgåstårta

Det finns självklart vin som passar till denna utsökta maträtt. Till denna typ av maträtt, rekommenderar vi ett friskt vitt vin med hög syra eller ett mousserande vin. 

 

Vi rekommenderar Nashville Stories Organic White (99 sek, Nr 55855) som är ett fräsch vitt vin med hög syra och smak av äpplen, ananas och citron. 

 

Om du vill få fler tips på dryck att bjuda på tillsammans med smörgåstårtan, så har systembolaget massor av goda rekommendationer.

 

Köp nu: Ta med partner eller vänner på en vinprovning

Bästa grundrecept på smörgåstårta 2023

Ingredienser

För 8 bitar smörgåstårta behöver du

8 Valfritt bröd

Fyllning

Valfri fyllning*

*Se tips på goda fyllningar här ovan

Garnering

400 g Färskost/majonäs

1,5 dl Crème fraiche/ gräddfil

1 Gurka

Gör så här

Botten. Om du använder bröd med kanter, skär av kanterna och lägg bröden bredvid varandra. På toppen breder du hälften av den valfria fyllningen. Täck sedan med två bröd. De återstående två bröden ska täckas med resten av fyllningen. Låt stå i kylen under lätt tryck i några timmar.

Garnerning. Till garnering, vispa grädden och blanda den med crème fraiche, majonnäs eller färskost. Bred ut röran över och runt tårtan. Täck tårtans topp med valfri dekoration, exempelvis löjrom, sallad och räkor. Täck sidorna med gurka eller gräslök.

78

Kommentarer (+0)

LÄMNA KOMMENTAR

NYHETSBREV

BETLANINGSALTERNATIV

visamastercardmaestroklarnaswish

HANDLA SÄKERT

trygg-ehandelmastercard-secureverified-by-visa

FÖLJ OSS