Upplevelser
Anton
Sep 25, 2017

Smakrik upplevelse avslöjar ölens kulturhistoriska rikedom i Uppsala

Under lördagskvällen samlades en skara nyfikna deltagare på det hemtrevliga hotellet Citystay i Uppsala för att ta del av en ölprovning. Öl är en dryck vars utveckling antas vara samspelt med utvecklingen av bröd, då det spannmål som använts i det senare har historiskt sett varit detsamma som använts av olika samhällen i ölproduktion. Det är svårt att föreställa sig att en dryck såsom öl har en bakgrund som sträcker sig flera tusentals år bakåt i människans historia och utveckling. Därför blev denna provning i det kulturellt anrika Uppsala en möjlighet att dyka ner i ölens värld och upptäcka vad det är som gör den till att vara så unik.

Ölsnedkeren Håndlager Pilsner
Kvällen drogs igång med hjälp av en lager i modern stil. Lager är en relativt ny stil historiemässigt, även om det kanske inte känns så. Det krävs nämligen kylteknik (alternativt en stor källare eller en grotta) för att kyla ner vörten till ca 11 grader under jäsningen. Resultatet blir en öl där jästen stilmässigt inte ska ge någon smak, vilket innebär att resterande ingredienser kan hållas milda och således blir även ölen mild i sin smak. Modern stil har däremot en twist på det hela och kryddar ytterligare med humle för att ge extra smak till ölen.

Sierra Nevada Kellerweis
För att fortsätta kvällen med något mer smakrikt bjöds det på en veteöl i den tyska stilen Hefeweizen. Weissbier är i överlag en mycket snäll och lättdrucken stil som sällan överröstar eventuellt tilltugg eller mat. Detta gör att den inte bara fungerar som en måltidsdryck utan även mycket väl för sig självt, precis som lager. Det som gör stilen speciell är delvis att mältat vete används (i detta fall 50 % av maltbasen) och även att ölen har en jäststam som ibland ger drycken sin kännetecknande skumbanansmak. Ytterligare en anledning till stilens särskilda smak är att den ofta jäses öppet. Vanligtvis jäses öl i slutna behållare för att inte diverse oönskade partiklar ska leta sig in, men i denna stil ska ytterligare kontakt med luft under jäsningen ske. Detta ger en viss oxiderad ton vilket skulle anses vara en felsmak i nästan alla andra stilar.


Amager/Oppigårds Building Bridges IPA
Kvällens tredje öl var en India Pale Ale som kommer från ett samarbete mellan Svenska Oppigård och Danska Amager. Beskan och den tydliga humlesmaken är IPA:ns främsta styrka, och jäststammen ska vara neutral just för att humlen ska få träda fram extra mycket. Denna IPA var smakintensiv och okaraktäristiskt trögflytande, beskan var relativt låg för en IPA och skulle kunna blandas ihop med IPA:ns lillasyskon APA. Här trädde det fram givmilda toner av Citrus vilket är kännetecknande för de amerikanska humlesorterna som har använts i denna IPA.

Clown Shoes Monastic
Efter en IPA i den populäraste varianten bjöds det på en hybrid av denna stil och en annan. Till trots mot sitt namn, så är Clown Shoes Monastic inget skämt. Monastic är något så ovanligt som en IPA bryggd med amerikansk humle men jäst med en belgisk jäststam. Detta ger i sin kombination en mycket smakrik öl då både amerikansk humle och belgiska jäststammar brukar räcka och bli över när de används för sig själva. I doften fann vi en härligt fruktig doft som sedan också återfanns i smaken. En aning syra och en påtaglig beska gjorde att munnen drog ihop sig och fick den att salivera. Detta var därmed en öl som visserligen har samma stil tryckt på etiketten som föregående, men som skiljer sig mycket från förväntningarna.

Founders Porter
Kvällens femte öl har tvärtom från IPA stort fokus på kraftigt rostade maltsorter. Porter är en mycket mörk öl, nästan helt svart men är i regel något mildare än sitt syskon Stout. I Founders Porter framträder kaffe- och chokladtoner i ljuv kombination, vilket skapar en öl med både kraftig smak och eftersmak. Under kvällen så bjöds det på lite kex och russin där det sistnämnda passar ypperligt till Porter. Det ger en förmildrande effekt till kärvheten från ölen samtidigt som den torkade frukten samspelar med ölen för att höja den ytterligare ett snäpp. Porter och Stout kan och får gärna paras ihop med en ost av det kraftigaste slaget också; exempelvis hårdost eller grönmögelost.

Gulden Draak
Kvällens sista och kraftigaste öl var en belgisk halvmörk tripel. Gulden Draak har en kavalkad av smaker och mycket kommer från den särskilda jäststammen. Det är ibland svårt att förklara hur en stark belgisk öl smakar, men i denna finner vi en hel del torkad frukt och en viss antydan av sherry. Gulden Draak har en lång eftersmak som inte försvinner förrän efter någon minut. Till den ska gärna en kraftig ost serveras men även torkad frukt, såsom russin, för att inte gå miste om en anmärkningsvärd smakupplevelse. Osten får gärna innehålla mycket umami när den paras med en starkare och jästdriven öl. Vid lagring av ost utvecklas denna smak och gifter sig med ölen på ett svårförklarat men fantastiskt vis.

 

Vi tackar för en trevlig provning och bugar inför den mycket trevliga mängden frågor som dök upp under kvällen! Mer information om våra provningar finner du här.

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS