Upplevelser
Dryckesmästare Carl
May 15, 2017

En färgglad fiesta med sherry och tapas i Uppsala

Uteserveringarna slår upp en efter en, det plockas smårätter i vårsolen och den litet jästiga doften ligger tät. Okej, det sistnämnda är något av en halvsanning om vi ser till svenska uteserveringar, men på CityStay Uppsala var så fallet och förhoppningsvis startade vi en ny trend. Vi har nämligen haft en afton fylld med spanska läckerheter. På agendan - sherry och tapas! Sherry är något av det spanska vinets vagga och har givit en rejäl skjuts till exportmarknaden av spanska viner. Mycket tack vare dess "trycktålighet" i form av lagringskapacitet, men även tack vare placeringen och tillgängligheten för den historiska handelsflottan. Sherryindustrin kan dateras tillbaka till åtminstone 1100 f.Kr.  Ordet "sherry" är egentligen brittiskt och kommer från britternas namntolkning av staden Jerez (ännu tidigare gick staden under det arabiska namnet Sherish), platsen där all sherry idag produceras. När det gäller detta vin, så har britterna haft en stor influens i utvecklingen. De tog hem vinet redan på 1100-talet, gjorde egna varianter av den (cream sherry) och, som nämnt, gav drycken ett internationellt namn.

Denna afton provade vi oss igenom denna historiska dryck som sträcker sig från torr och krispig till fyllig, tät och supersöt. MEN dessförinnan lättade vi upp smakläkarna med en fin Cava och avslutade, som referens inom starkvinsprodukter, med ett portvin. Vinerna utforskades i följande ordning:

1. Valformosa Mistinguett Cava
Denna Cava är framställd av de klassiska Cavadruvorna Xarel-lo, Parellada och Macabeo i ungefär lika delar. Såklart är Valformosa gjord på traditionell metod, eller metod tradicional som den kallas, vilket är samma metod som används för att tillverka Champagne. Denna Cava har fått gotta sig ordentligt i 18-24 månaders på jästfällningen. Druvtypisk, gulfruktig, aningen vingummi, mogna äpplen och en bra krispig syra som får en att sukta efter mer.

2. Tio Mateo Fino
En fino-sherry av en av de största (och bästa) i branschen. Fino är en reduktiv sherrytyp som inte oxiderats tack vare ett skyddande jästtäcke som bildas vid uppspritning av drycken. Det kallas flor och ligger som ett kompakt skum på toppen av tunnan. Ger ett vin med en tydlig brödig ton, angenämt jästiga inslag, viss nougat och en nötighet som träder fram och även en krispig frisk syra. Utmärkt start på en flerrättersmiddag. Eller varför inte som dryck till minglet med lite tapenade, salta kex eller räksnittar som tilltugg?

3. Real Tesoro Medium Dry
När en fino får ligga ett tag med jästtäcket för att sedan låta jästen sjunka i samband med ny tillsatt brandy kommer vinet oxideras och man får en blandning av en fino och oloroso, vilket kallas för Amontillado. Detta är just en sådan dryck, men av något torrare stil och med än mycket restsötma som kvarstår. Denna Tesoro innehåller 15% alkohol som känns värmande men inte alls spritig. Inslag av hasselnöt, bräntsocker, anis och citruszest är bland de spännande inslag som vi finner i vinet. Serveras såväl kylskåpskall som 12-15 grader. Hur drycken avnjuts är en smaksak.

4. Real Tesoro Amontillado del Principe
Åter en Amontillado med en helt annan färg och ett större djup i smaken. Då vi var överens om att drycken ovan var mer komplex i smaken var denna ändå välbalanserad, utstrålade hög kvalitet och var en angenäm upplevelse helt på egen hand. Går även bra att kombinera med feta och kryddiga tillbehör. En bit manchego, oliver, olja och bröd är allt som behövs. Lagrad i minst 17 år!

5. Real Tesoro Royal Cream Sherry
Denna Tesoro är av oloroso typ, och har aldrig haft ett jästtäcke som beskrivits tidigare. Väldigt oxiderad och len i texturen. Sötman väl påtaglig då den sötats upp med söta musten från Pedro Ximenez druvor. Doften av apelsin, nötter och knäck får en att tänka nostalgiskt på julen. Utmärkt till mögelostar, bakverk eller varför inte ha vid sidan av vaniljglassen? Vuxengodis, minst sagt.

6. Real Tesoro Pedro Ximénez
I avslutningen av sherryprovningen kom en riktigt söt surprise till gästerna. Nästan lite "sirapig" i texturen, och även färgen påminde om mörk brödsirap. Pedro Ximénez doft är komplex med toner av mandel, hassel, torkade fikon, russin och karamell. En avec som slår det mesta om du skulle vara något sötsugen efter middagen.

7. Niepoort LBV 2012
Som final på aftonen går vi in på en dryck med mer lila till tegelbrun färg, tydliga druvarom och annat ursprung. Som referens till starkvinet sherry provades alltså en Late Bottle Vintage från norra Portugal. Portvinet är lagrat i 4 år på stora 2000 litersfat som givit ifrån sig en vaniljton, lätt rökighet och ett betydligt djup. Här känner vi mer av den klassiska syltigheten från fylliga rödviner, blandad med torkad frukt tillsammans med viss tannin/strävhet i gommen och den påtagliga jästiggheten från sherry saknas nästan fullständigt. Kul att jämföra och se hur vin och vin verkligen kan särskilja sig.

Som alltid, finns det ett vin för alla och det gäller att bara våga prova sig fram. Fastna inte vid samma hylla, utan gå ut och upptäck. Våga ta ut svängarna och så kanske du hittar en oväntad favorit. Nu är det sherrys tur att ta plats på marknaden och i bokhyllorna igen. Jag kommer i alla fall se till att alltid ha en sherry till hands för det där oväntade besöket. Vi vill tacka alla gäster för en trevlig kväll, och hoppas vi ses igen!

Nyfiken på att stiga in den spanska värmen? Kolla in våra sherry och tapasprovningar här.

 

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS