Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Apr 17, 2018

Lär dig att servera champagne med rätt mat

Den här soliga vårdagen var vi redo för en champagneprovning på Best Western Esplanad i Västerås. Förutom att prova goda viner pratade vi om hur champagne tillverkas, med en andra jäsning på flaska. Vi pratade även lätt om historien kring champagne och att det inte var den kända munken Don Perignon som uppfann champagnen.

Under tiden provade vi fem olika viner. Tillsammans med vinerna åt vi snacks i form av rökt skinka, lagrad hårdost, brieost, parmesan chips, en mogen och söt honungsmelon, sötlakrits och mjölkchoklad. Vi provade följande viner under kvällen.

Servera Champagne med mat


Vi började med att prova en fruktig och härlig prosecco från Italien. Doft och smak är mycket fruktig, med päron, gröna äpplen och melon. Bacio della Luna är gjord på handskördade druvor som vuxit och blivit solmogna på branta kullar vilket gett vinet dess härliga karaktär.

Den här proseccon passar bra till som aperitif, mild asiatisk mat, bruschetta, och gärna till picknicken med där vi äter mogna och söta jordgubbar.

Kvällens andra vin kom från Spanien och var en cava. Jämnfört med Bacio della Luna Prosecco är det här ett friskare vin. Mim Natura Cava Brut Nature Reserva Organic har doft och smak citrus, mineral, gröna äpplen och viss brödighet.

Druvorna till det här vinet kommer från rankor som är minst 50 år gamla och de växer i de höglänta delarna av Penedes. Minst två år på jästfällningen.

Champagne och choklad


Nu var det dags att prova champagne. Kvällens första champagne kom från Lanson och är deras Black Label Brut. Doft och smak frisk, fruktig med inslag av röda äpplen, persika, nougat och kex. Lång frisk eftersmak med härlig mineral. Hela 36 månader har det här vinet fått vila på jästfällningen.

Lanson är ett av de äldsta husen i Champagne, grundat redan 1760. Har varit hovleverantör till hoven i Spanien, Storbritannien och Sverige. Lanson stil är att alltid ha en frisk och hög syra på sina viner. Den här champagnen gick väldigt bra ihop med mjölkchokladen.

När vi provade Black Label Brut tillsammans med de parmesan kryddade potatischipsen blev den en stor krock i smaken. Vinets höga syra tog bort all den salta smaken från chipsen och kvar blev bara smaken av friterat. Spännande att prova men ej så gott tyckte många. Bättre med chipsen till Bacio della Luna eller MIM Natura Cava.

Champagne och fiskrätter


Lanson Rosé Label är laxrosa till färgen och har en helt annan profil än tidigare champagnen. Doft och smak är bärig, ungdomlig med inslag av smultron, jordgubbar och citrus. Det har en bra fyllighet och en lång frisk eftersmak.

Väldigt god att dricka som den är men även lätt att matcha till mat och ostar. Smakrik och het tacos gifter sig väl med den här, även fiskrätter.

Champagne och tilltugg


Vi avslutade kvällen med att prova en multi vintage, Lanson Extra Age. Den här champagnen togs fram i samband med Lansons 250 års firande. I den här blandar man tre olika årgångar, 2004, 2005 och 2006, alla bra år.

Vinet har fått ligga hela 6 år på jästfällningen. Den långa tiden på jästen ger en väldigt komplex och smakrik dryck. Doft och smak är utvecklad, citrus, persika, mineral, nötter, brioche. Lång och härlig eftersmak. Fungerade bra ihop med de flesta tillbehören, framför allt sötlakritsen, den lagrade hårdosten och mjölkchokladen.

Vi tackar alla som deltagit och gjort kvällen oerhört trevlig och minnesvärd. Vi ser fram emot kommande provningar under årets varmare månader. Tills dess, tack för oss!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS