Öl & Whisky
Skribent Per
nov 27, 2020

Saison – det moderna ölet med belgiska anor

Dupont Saison Biologique är en saison från Brasserie Dupont beläget i regionen Hainaut i sydvästra Belgien nära den franska gränsen. Saison betyder säsong på franska och det är just vad det här är – en säsongsöl.

 

Saison härstammar från Belgien där det redan på 1600-talet bryggdes saison-öl som påminner om den typen som vi dricker idag.

 

Ölet uppkom för att arbetarna på fälten skulle ha något att dricka under sommarmånaderna när de arbetade ute på fälten. Man bryggde saisonölen under vintermånaderna för att till sommaren ha ölen till sommarens säsongsarbetare, ”les saisonniers”. 

 

Det som var speciellt med saison var att den kunde innehålla andra grödor än just spannmål och korn. Man tog nämligen vad man kunde få tag på när man skulle brygga ölen. 

En speciell ale

På grund av att man bryggde ölet på bondgårdarna samt att det rådde brist på sterila och bakteriefria miljöer så kan man anta att ölen blev påverkad av andra vildjäststammar samt även av mjölksyrebakterier. 

 

Den här påverkan gav ölet ett syrligt inslag samt en viss stallighet från vildjäststammarna. Idag är dessa inslag vanligt förekommande i en saison. Ofta hittas i saison en viss stallighet samt en viss syrlig karaktär.

 

I grund och botten är en saison av typen ale, så det är alltså en överjäst/varmjäst öl. En saison är nog den ale som dock skiljer sig mest ifrån övrig belgisk ale. Färgen kan precis som för alla belgisk ale variera, allt ifrån mörkare brun till ljus. 

 

Den stora skillnaden mot övrig belgisk ale är jäsningstemperaturen. En saison jäses vid högre värme, upp emot 35 grader kan det vara vid jäsningen. Vanligtvis brukar en ale jäsa vid 18-24 grader. 

 

En varmare jäsning går snabbare och är intensivare. Den ger ofta mer komplexa öler med fler inslag av fruktiga aromer. 

 

När man brygger saison använder man även en saisonjäst som är just aromatisk och ger upphov till kryddiga och peppriga aromer med fruktiga inslag som exempelvis citrus. 

 

En saison är torr och fräsch till skillnad från många andra belgiska ale som har inslag av söt och mogen frukt. Nuförtiden är saison modernt bland mikrobryggerierna och det laboreras med olika smaksättningar och jäststammar. 

 

Missa inte: Ale - samlingsnamnet för överjäst öl

Ett vackert vetefält i Belgien

Brasserie Dupont

Brasserie Dupont är en bondgård med anor från 1759. Här har det bryggts öl sedan 1844 då man också började brygga just saison. 

 

Det var på 1920-talet som gårdsbryggeriet kom i familjen Duponts ägor. Argonomen Louis Dupont hade planer på att köpa land för att bygga en farm i Kanada vilket hans far inte uppskattade. 

 

För att övertala sonen Louis att stanna kvar i Belgien köpte pappan gårdsbryggeriet åt sin son. Louis stannade kvar i Belgien och började utveckla gårdens öl. 

 

Han skapade det ”vanliga” receptet som idag är Saison Dupont. Under 2:a värlskriget började Louis Duponts syskonbarn Sylva att arbeta för honom och efter krigsslutet tog Sylva över bryggeriet. 

 

Krigsslutet innebar stora förändringar för ölnäringen i Belgien. Pilsner blev mer populärt och många mindre bryggeriet försvann då de inte kunde möta den efterfrågan som fanns för ljusare och lättare öl. 

 

Brasserie Dupont klarade sig genom att Sylva tog fram ölen Redor Pils, en kall/underjäst öl som efterfrågades av den stora massan. Sylvas barn involverades i företaget och fortfarande idag är det ett familjeägt bryggeri i den fjärde generationen. 

 

Man var tidigt pionjärer för ekologiska öler med ölerna Saison Biologique och Moinette Biologique. Länge såldes de olika ölen lokalt och exporten började så sent som på 1990-talet. 

 

Man fortsätter att utveckla bryggeriet med bland annat en ny buteljeringslinje och flera nya öler. Man är dock ändå trogen sin Saison Biologique. 

 

Läs även: Lär dig mer om dess uppkomst här.

 

En 75cl ölflaska av Saison Dupont Biologique

En favorit för olika tillfällen

Saison Biologique kommer på en trevlig 75 cl flaska försluten med en champagnekork. Färgen är grumlig och oklar med en gyllene nyans. 

 

I doften återfinns ljust bröd, örter, citron, aprikoser och ananas. Smaken har inslag av bröd och är också mycket fruktig med bland annat aprikos, färska örter, citron och ananas. 

 

Ölet är medelfyllig med lätt beska och ingen sötma. Den är väldigt torr och fräsch. Råvarorna är kornmalt, humle och vetesirap. 

 

Då det är en överjäst öl genomgår den en efterjäsning i flaskan som ger ökad komplexitet. Trots sin komplexitet är den relativt lätt. 

 

Det här är en härlig öl som kan ensam kan serveras som sällskapsdryck men som också går väl ihop med många maträtter och ostar. Här tipsar vi om olika kombinationer av öl och ost som tillsammans förhöjer varandras smaker.

 

En personlig favorit för många är att kombinera ölet med getost, prova till exempel en toast med getost till. Ceasarsallad är också en rätt som passar bra till Saison Dupont. 

 

 

Dela gärna artikeln med någon som älskar Saison! 🍻

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS