Vin & mat
Per W
jul 27, 2018

Rött vin till fisk - undvik misstagen som många gör!

Uppdaterades 10/03/2021

 

Många tror att endast vitt vin ska serveras till fiskrätter, och traditionellt sätt så är det så man har gjort. Men, rött vin till fisk kan gå minst lika bra, om inte ännu bättre.

Det är framförallt de fruktiga röda vinerna med hög fruktsyra som passar extra väl till fisk. Men alltför ofta gör vi misstaget att välja ett lätt rött vin utan att ta tillagningsmetoden eller fiskens fetthalt i åtanke, vilket kan leda till katastrof!

I denna artikel kommer vi att ge dig de bästa tipsen på rött vin som du kan servera till fisk, samt en mer djupgående guide för vilken vinsort som passar till en specifik fisk och tillagningsmetod.

För dig som vill läsa mer om olika recept för goda fiskrätter, här tipsar sommelier Harriet om rött vin till fisk med passande fiskrecept.

5 Vintips: Fem röda viner som passar till fisk

När det kommer till att servera vin till maten, då handlar det om att hitta en smakbalans där smakerna samexisterar. Varken maten eller vinet ska ta över. Olika typer av fiskrätter kompletteras bäst av olika röda viner.

Rent generellt så vill du hålla dig borta från tanninrika röda viner, och istället satsa på ett lätt och fruktigt rött vin. Just lätta och medelfylliga mjuka rödviner med fruktig smak passar bäst till fisk.

Pinot Noir och Gamay är framförallt två druvtyper som är väldigt lämpliga för många olika typer av fiskrätter. Men det finns även fler druvor som passar till fisk, b.la lätta viner gjort på druvorna: Grenache, Barbera, Corvina och Zinfandel/Primitivo. Här hittar du våra topp 5 vintips för rött vin till fisk:

 

1. Noble Vines 667 Pinot Noir (Nr 6611, 119:-)

Det här är en spännande vinproducent som vill skapa hållbara viner på en av världens mest traditionella vinodlingsplatser, Kalifornien i USA. Det här vinet är gjort på ekologiska druvor och strävar efter att vara 100% hållbart. Det här är ett elegant och balanserat vin med smak av plommon, blåbär, björnbär, choklad, lakrits och vanilj. Vinet passar perfekt till smakrika fiskrätter och framförallt grillad fisk! Prova till cilli & lime marinerad tonfisk med pommes och aioli. 

 

2. Dufouleur Frères Beaujolais Royal (Nr 5408, 89:-)
Det här är ett lätt rött vin från Beaujolais, Frankrike gjort på Gamay druvor med en hög fruktsyra och bärig smak. I detta vin hittar du doft och smak av bland annat skogsbär och färska örter. Det som är det fina med Beaujolais är att det är ett rött vin som kan drickas något kylt, har väldigt lite strävhet tillsammans med en bra syra och ofta mycket smak. Därför är Beaujolais-viner det perfekta ackompanjemanget för ett stort utbud av fisk- och skaldjursrätter; söt och syrligt, till mer kryddiga rätter. Passar oftast som bäst med vit fisk som abborre, gös eller hälleflundra.
 

3. Ruppertsberger Imperial Pinot Noir (Nr 2974, 79:-)

Detta tyska vin är gjort helt och hållet med Pinot Noir druvor, som för övrigt heter Spätburgunder i Tyskland. Det här är ett medelfylligt rött vin med hög fruktsyra. Ett bärigt vin där du hittar inslag av jordgubbar, körsbär, kryddor och pomerans. Det här vinet klarar av lite tyngre rätter så som pocherad, stekt eller rökt tonfisk eller öring med olivolja och örter eller något kryddig med tomat- eller gräddsås. 
 

4. Livio Pavese Barbera del Monferrato (Nr 74960, 119:-)

Italienskt rött vin gjort på druvan Barbera. Ett kryddigt, fruktigt och något mustigt rött vin med lite kraft. Vinet är bärigt toner av björnbär, körsbär, örter och choklad. Passar till grillad fisk tillsammans med tillbehör från regionen Piemonte så som tryffel, svarta bönor, gröna oliver, parmesan och rotfrukter. 
 

5. Château de Melin Hautes Côtes de Beaune (Nr 5496, 188:-)

Det här är ett lite kryddigare rött vin från Bourgogne i Frankrike. Det här medelfylliga vinet med hög fruktsyra innehåller en nyanserad smak av jordgubbar, kanel, körsbär och pomerans.  Även detta vin är gjort på Pinot Noir druvan, och det passar sig extra väl till stekt fisk. Vit fisk så som torsk eller marulk går även bra då vinet inte är lika mustigt. 

 

Läs även: Vinets historia - hur kom vin till?
 

En tallrik med lax och en sallad som paras ihop med rött vin

Rött vin till fisk

Du kan göra din fiskrätt mer rödvinsvänlig genom att servera den med samma tillbehör som du skulle servera med kött, till exempel rotgrönsaker och svamp. Det går även bra att servera fisken med en rödvinssås.

Mat som har en kraftig smak går bra ihop med ett kraftigare vin då det balanserar smaken fint. Lax är en matig, smakrik och fet fisk och är just ett sådant exempel. Andra fisktyper som är mer smakrika och har ett högre fettinnehåll inkluderar b.la regnbåge, röding, makrill, sill, strömming, sardin och öring. Just Pinot Noir passar utmärkt till den här typen av smakrika måltider. Här ger chefssommeliern Camilla Forslund ett udda tips, nämligen vilket rött vin du kan servera till sillen.

Dricker du hellre alkoholfritt, då finns det tyvärr ett väldigt litet utbud av alkoholfria viner. Istället skulle vi rekommendera en alkoholfri öl som till exempel Mikkeller som är ett utmärkt alternativ till fisk med både hög och låg fetthalt.

Rött vin till lax

Fiskrätter serveras typiskt med vita viner, men det är inte färgen på köttet som är helt avgörande för vilken typ av vin som maten ska serveras med. Utan det är även tillbehören, kryddorna och tillagningsmetoden som påverkar beslutet.

Lax är en av de mest smakrika typerna av fisk, och den har också en högre fetthalt än till exempel torsk som är väldigt fettsnål. De bästa vinerna för lax är just fruktiga viner som exempelvis Pinot Noir från nya vinvärden (så som USA, Nya Zeeland, Australien och Chile) eller Barbera från Piemonte och även vissa lättare Zinfandel från USA. De kombineras fint med laxen.
 

Ugnsbakad & grillad lax


Ugnsbakad lax kan med fördel serveras med syrlig créme fraîche och lite krydda för smaksättning. Créme fraîchen ger lite extra syra till maträtten vilken möter syran i vinet och skapar en balans.  Ett kryddigare vin som Calera Pinot Noir spelar mycket väl med créme fraichen.

Grillad fisk serveras bäst med ett lite fylligare och mer intensivt vin. Grillad fisk går också fint ihop med en Barbera från Piemonte, men för just grillad lax så passar en lite mustigare och kryddigare Zinfandel ännu bättre.
 

Gravad eller rökt lax


Smaken som du hittar i rökt lax fungerar väl ihop med ett torrt och druvigt vin. Här ska du framförallt akta dig för rödviner med höga halter av tanniner då detta kan få laxen att smaka metall.

För gravad lax som är både salt, söt och syrlig på samma gång så vill du ha ett friskt och fruktigt vin, gärna med lite sötma.

Missa inte: Följ oss för att ta del av spännande mat- och dryckeskombinationer!
 

Rött vin i olika färger som matchar olika fiskar

Rött vin till torsk

Torsk är en av de magrare typerna av fisk, tillsammans med b.la abborre, gös, marulk och hälleflundra. Här behöver vi ett lättare rött vin så som Pinot Noir från Bourgogne eller Gamay från Beaujolais. Du kan även prova ett rött vin gjort på druvan Dolcetto från Piemonte. Det brukar benämnas som Barberas lillasyster och påminner något om en Beaujolais med Italiensk stil. Stekt och grillad torsk går också till exempel väldigt bra ihop med rosévin. Här tipsar sommelier Malin Karlberg om de bästa rosévinerna till fiskrätter.
 

Torskrygg


Torsk är en mild fisk, men om du serverar den tillsammans med bacon så får du även en viss salt och rökt smak vilket får maträtten att passa ännu bättre med rött vin. Sälta i maten hämmar nämligen strävheten i vinet Om du vill servera rött vin till torskrygg med bacon passar framförallt ett rött vin med mjuk karaktär bäst.
 

Ugnsbakad & stekt torsk


Till mager fisk som torsk som steks eller ugnsbakas lätt så rekommenderar vi ett mjukt och bärigt vin. Viner gjorda på Pinot Noir från Tyskland passar vanligen utmärkt till detta. Om du istället vill tillaga fisken genom att steka eller grilla den kraftigt, då kan du även servera ett fylligare rödvin. Så länge vinet inte är alltför sträv.

Panerad fisk är också en typ av stekt eller ugnsbakad fisk. Tillagar du fisken med skinnet på så passar ett rött vin till maten ännu bättre, det blir mer smak.
 

Fisksoppa


Fisksoppa kommer i många variationer och med en mängd olika kryddor och smaker, men de serveras bäst med ett lätt och bärigt rödvin. Prova med ett något kylt Gamay vin, det smakar riktigt fint till den här typen av fiskrätt.

Vill du lära dig mer om hur du kombinerar vin och mat?

Förhoppningsvis har den här artikeln gett dig lite mer kött på benen så att du vågar prova nya smakkombinationer. Visst stämmer det att vita viner oftast serveras till fisk, men tänk på att det är tillbehören och tillagningssättet som avgör vilken typ av vin du bör servera. Så visst går det bra med rödvin också!

Om du vill ha fler vintips och lära dig mer om hur du kan kombinera dryck med olika maträtter, så kan du och ditt sällskap ta del av en vinprovning med Taysta. Då blir du guidad av en sommelier som under kvällen ger dig de verktyg du behöver för en fin middagsbjudning med de bästa dryckerna.

Köp nu: Spännande ost och vinprovning

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS