Upplevelser
Claes Johansson
May 08, 2018

Vi firar vårens ankomst med roséchampagne

En ljus och försommarvarm kväll i början på maj hade 32 deltagare tagit sig till Restaurang Svampen i Örebro för att få prova champagne. Vi startade kvällen med att prata lite om vin och dess historia och hur det har utvecklats till att bli den dryck vi känner idag.

Därefter gick vi in på hur mousserandevin en gång i tiden uppkom och hur det har tagit sig genom historien och nu blivit synonymt med lyx och fest. Under inledningen förklarades skillnaden mellan mousserande vin och champagne. Skillnaden mellan traditionell metod (champagnemetoden) och andra sätt att framställa mousserande vin berördes också.

Kontinuerligt under provningen fördjupade vi oss också i provningsmetodik, hur vi provar dryck och hur vi utnyttjar både syn, doft och smak. Till dryckerna serverades en liten plocktallrik bestående av chevré, salchiccon, söt-salta mandlar och chips med lime, havssalt och koriander.

Vi inleder kvällen med en italiensk prosecco


Kvällens första vin var ett mousserande vin från Veneto i Italien, proseccon Bacio Della Luna. Vinet är gjort enbart på druvan Glera som är den traditionella ursprungsdruvan till prosecco. Vinet var fruktigt och fräscht med tydliga dofter av päron och lite tropisk frukt.

I smaken hittades äpplen och en fin syra tillsammans med en viss fruktsötma. Vinet har bara 11 gram socker per liter men upplevdes av många som sötare. Till detta vin smekte chevrén gommen alldeles utmärkt.

Lanson Champagne med fin syra och frisk smak


Som två i ordning för kvällen hade vi Lanson Black Label Brut, som är Lansons ”standard champagne”. Vinet är en blandning av alla tre champagnedruvor och doftar friskt av äpple, tropisk frukt och lite gräddighet.

I smaken kommer äpplet tillbaka och även en tydlig syra som är nästan i det dominerade slaget. Även här smakade chevré osten utmärkt och även mandlarna harmonierade bra med detta vin.

Kvällens tredje vin var Lanson Extra Age Brut. Ett vin som är en blandning av Lansons bästa vingårdar och bästa årgångar. I kvällens vin var det en blandning av årgångarna -00, -02 och -06. Alla i sig mycket bra år och det märktes även i vinet.

En härlig rund doft med härliga mognadstoner av gräddkola samtidigt som vinet har behållit sin fräschör. Detta då Lanson inte tillämpar malolaktiskjäsning och därför lyckas behålla en fin syra som märks i doft men framförallt i smaken.

Där hittar vi även äpple, mineral och fin mognad bladat med krispighet. Till detta vin passade salchicconen perfekt med sin ganska höga fetthalt och milda proteinkänsla.

Vi avslutar kvällen med en ljusrosa roséchampagne


Sista drycken för kvällen var Lanson Rosé Label Brut. Denna roséchampagne var vackert ljusrosa i glaset och fyllde näsan med dofter av smultron, röda bär och citrus.

I smaken hittade vi en tydlig ton av mineral blandat med blodgrape och hallon. Tillsammans med chipsen skapade detta en härlig känsla av semester och ljusa sommarkvällar. Detta blev ett underbart sätt att avsluta en annars fantastisk kväll.

Jag ser fram emot att njuta av fler drycker under våren och sommaren. Läs mer om våra kommande provningar på hemsidan

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS