Recept
Joel B
jul 08, 2022

Sommarens bästa romdrinkar

5 min

4 ingredienser

Enkel

Romdrinkar är bland de äldsta och mest älskade av alla cocktails. Från sjömansgrogg till vackra tikidrinkar finns det en romdrink för alla!

 

Här presenterar vi de bästa romdrinkarna att njuta av i sommar. Du kommer hitta de perfekta recepten på många klassiker, men även några dolda pärlor du säkert inte hört om tidigare. 

 

Rom är den kategori sprit med allra störst bredd i produktionssätt och smak. I den här artikeln kommer vi avmystifiera romproduktionen och vad texterna på flaskan egentligen betyder.

 

Luta dig nu tillbaka i solstolen med en frostig Daiquiri så kör vi!

 

Är du sugen på att prova en varm romdrink istället kan Jamaican Coffee vara något för dig. Det är en mörk romdrink med kaffe. Allt om Mat:s kock Cecilia Lundin delar ett enkelt recept på Jamaican Coffee.

En flaska Plantation Grande Reserve Barbados mörk rom

Vad är rom?

Rom är ett destillat gjort från sockerrör. Det är en bredare definition än vad man kan tro, för det finns olika produkter från sockerrör som kan jäsas till alkohol och sedan olika sätt att destillera.

 

Sockerrör är ett gräs som från början kommer ifrån Papua Nya Guinea, men som började odlas i Karibien i slutet av 1400-talet. Sockerrören odlades för det värdefulla sockret som kunde utvinnas ifrån saften som pressades ur dem.

 

Saften kokades ner tills socker kristalliserades ut. Melassen som blev kvar var en oönskad biprodukt som i början användes till gödsel eller djurföda.

 

Någon gång i slutet på 1500-talet på Barbados hade man insett att melassen kunde spädas ut med vatten och jäsas, för att sedan destillera till det vi idag kallar rom.

 

Läs även: Recept på en god Whisky Sour

Rom, cachaça och rhum agricole

Men man behöver inte nödvändigtvis koka ner sockerrörssaften till melass för att jäsa det. På många platser jäste man saften direkt och destillerade. Detta gjordes framför allt i Brasilien där resultatet fick namnet cachaça, uttalat ka-sha-sa. 

 

Rom gjord direkt från sockerrörssaften har en mycket mer vegetabilisk, lite gräsig men fräsch smak som skiljer den från den något kraftigare melassromen.

 

I de franska kolonierna gjordes det också rom, eller rhum på franska. Produktionen tog fart först vid mitten på 1800-talet då dåliga vinskördar fick den franska staten att sänka skatten på importerad rom från franska Karibien. 

 

Vid samma tid togs sockerbetan fram, vilket gav sockerrörsproducenterna hård konkurrens och de hade nu sockerrörssaft över som de började göra rom utav. Den kallades rhum agricole för att skilja den från melassromen som i stället kallades rhum traditionnel.

 

När vulkanen Pelée fick utbrott 1902 slog den ut många av de stora romproducenterna på ön Martinique som fortfarande gjorde rom av melass. Många av de små producenterna som gjorde rhum agricole klarade sig och Martinique producera än idag främst rom gjord på sockerrörssaft.

Flera flaskor Bacardi Carta Oro mörk rom

Pot still vs column still

För det första trehundra åren av romtillverkning destillerades melassen i kopparpannor, så kallade pot stills. I dessa är man tvungen att destillera i omgångar samt att samma rom destilleras flera gånger för att komma upp i tillräcklig alkoholstyrka.

 

Vid mitten av 1800-talet uppfanns en ny och mer effektiv destilleringsmetod, column still. I en column still kunde man destillera kontinuerligt. Man fyllde bara på med råmaterial i ena änden och rom kom ut i den andra.

 

En pot still bevarar många flera av de smak- och doftämnen som uppstår i jäsningen. En column still däremot producerar en mycket mer neutral slutprodukt.

 

Bacardifamiljen köpte sitt romdestilleri på Kuba 1862 och gjorde från början en pot still rom som de filtrerade för att skapa en ljusare och lättare rom. I början av 1900-talet gick de helt över till column still. 

 

Amerikanare som sökte sig till Kuba för att festa loss under förbudstiden förälskade sig i den mer neutrala column still romen. Fram emot andra halvan av 1900-talet var den mesta romen antingen helt producerade i column stills, eller bestod av en blandning av pot still och column still.

 

Idag finns det alltså tre huvudtyper av rom: den smakfulla pot still, den mer neutrala column still och till sist en blend av de två.

Spelar färgen någon roll?

Idag delas romen oftast upp efter färg, vilket egentligen inte säger någonting. Färgen i romen kan både läggas till och tas bort genom flera metoder.

 

Det som de flesta förknippar färgen i rom med är lagring på träfat, och det stämmer till viss del. Ju längre tid en rom legat på fat, desto mer färg tar den av fatet. Men en lagrad rom kan filtreras för att skapa en ljus lagrad rom.

 

Färg kan även läggas till i romen genom tillsättning av karamelliserat socker eller melass. Det kan skapa en rom som är mörkare än vad en lagrad rom någonsin kan bli.

Daiquiri och dess släktingar

Rom, lime och socker har gått hand i hand nästan lika länge som rom tillverkats. En tidig variant var den klassiska sjömansgroggen som kom till för att späda ut romransonen för sjömännen i den brittiska flottan.

 

Admiral Edward ”Old Grogham” Vernon, så kallad efter sin rock gjord av grogham material, hade vid 1740 tröttnat på de hopplösa fulla sjömännen och bestämde sig för att halvera den dagliga romransonen genom att spä ut den till hälften med vatten. 

 

Det var inte särskilt populärt, men admiralen föreslog då att de skulle tillsätta lite lime och socker för att få det att smaka mer och groggen var uppfunnen.

 

Men en grogg är inget annat än en rumstempererad Daiquiri. Den kom dock inte att kallas så förrän blandningen skakades ihop med is och serverades till amerikanska turister på Kuba i slutet av 1800-talet.

 

När vi idag pratar om en Daiquiri tänker de flesta på en romdrink gjord i en mixer med is och diverse frukter, men en enkel klassisk Daiquiri är minst lika uppfriskande och otroligt enkel att blanda ihop.

Klassisk Daiquiri

Till en klassisk Daiquiri användes traditionellt en lätt åldrad column still rom. Enklast att hitta är Bacardi, men t.ex. en ljus Flor de Caña är bättre. 

 

Dock funkar drinken lika bra med alla typer av rom, så det är fritt fram ett experimentera. En Daiquiri räknas som ljus romdrink eller även vit romdrink.

 

Du kan ge lite extra smak till din drink genom att använda en sockerlag gjord på rårörsocker.

 

Ingredienser:

30 ml lime juice

22.5 ml sockerlag

60 ml valfri rom

 

Gör så här:

 1. Häll alla ingredienser i en shaker med is och skaka i 10-12 sekunder.
 2. Häll utan is ner i ett kylt cocktailglas med fot.

 

Är du sugen på en fruktigare romdrink med passionsfrukt kan du prova Drinkotekets recept på en Passion Fruit Daiquiri.

Hemingway Daiquiri

Ernest Hemingway spenderade mycket tid på Kuba och bartendern på La Floridita i Havana skapade en Daiquiri helt till hans smak. Här är en något anpassad variant som är mer balanserad i min mening. Prova denna rosa romdrink redan idag!

 

Ingredienser: 

60 ml lätt åldrad column still rom

7.5 ml Luxardo Maraschino likör

22.5 ml ruby red eller pink grapefrukt juice

22.5 ml lime juice

15 ml sockerlag

 

Gör så hör:

 1. Häll alla ingredienser i en shaker med is och skaka i 10-12 sekunder.
 2. Häll utan is ner i ett kylt cocktailglas med fot.

 

En annan favorit från Kuba är en mörk romdrink vid namnet Fidel Castro. Köket.se kock Leila Lindholm bjuder på ett snabbt recept på denna romdrink med ginger ale.

Drinken Caipirinha med en flaska Sagatiba cachaca i bakgrunden

Caipirinha

Caipirinha är Brasiliens nationaldrink och fick jag endas dricka en och samma cocktail livet ut vore det den. Stark men uppfriskande och förbannat god. 

 

Traditionellt sötas den med ett väldigt finkornigt socker gjort från sockerrör, men det går lika bra att använda sockerlag.

 

Ingredienser: 

60 ml cachaça

1 lime

20-30 ml sockerlag

 

Gör så här:

 1. Dela limen på hälften tre gånger tills den är i åttondelar.
 2. Kläm ur varje klyfta över shakern och släpp sedan ned dem i den.
 3. Tillsätt 20-30 ml sockerlag beroende på storlek av lime.
 4. Häll i is och skaka i 10-12 sekunder.
 5. Töm hela innehållet i ett stort Old Fashioned glas och njut!

 

Missa inte: Så lagar du en grym Old Fashioned

Mojito

Mojito är Kubas nationaldrink och uppkom på baren Sloppy Joe’s i Havana 1928, även om liknande drinkar säkert blandats i flera hundra år. Vad som är säkert är att få saker går upp mot en Mojito i solstolen.

 

Ingredienser:

60 ml lätt åldrad column still rom

1 lime

20-30 ml sockerlag

10-12 myntablad

Bubbelvatten

 

Gör så här:

 1. Lägg myntabladen i botten av glaset.
 2. Skär limen i bitar och lägg ovanpå myntan i glaset.
 3. Tryck på limen så att saften pressas ut men försök att inte krossa myntan under.
 4. Häll i romen och 20-30 ml sockerlag beroende på storlek av lime.
 5. Fyll glaset med is och rör runt i ca 30 sekunder.
 6. Fyll upp med bubbelvatten och rör försiktigt för att blanda allt utan att förlora bubblorna.
Ett glas Mojito redo att avnjutas med en flaska Havana Club rom i bakgrunden

Den färgsprakande världen av Tiki

För många är tropiska cocktails endast sliskiga semesterdrinkar med små paraplyer som avnjuts i solen på någon all-inclusive resort, men det är inte dess ursprung.

 

Det började med en berest amerikan som på 30-talet öppnade en bar i Hollywood inspirerad av sina besök till diverse tropiska öar. Tropiska teman var inte nytt men förknippades mer med flådiga storbandsklubbar där man dök upp i kostym och drack klassiska drinkar såsom Martinis.

 

Don the Beachcomber’s bar var något annat, en mycket mer avslappnad plats där inredningen bestod av allt han samlat på sig under sina resor. Och drinkarna var något helt nytt. Komplexa blandningar av olika slags rom, kryddor och fruktjuicer som de nyfikna barbesökarna aldrig hade sett maken till.

 

Don the Beachcomber’s blev snabbt en superhit och besöktes frekvent av världsstjärnor såsom Charlie Chaplin. En annan mer okänd besökare var en entreprenör och barägare vid namn Victor. 

 

Han ägde redan en framgångsrik bar, men en resa till Karibien hade inspirerat honom, och ett besök till Don the Beachcomber’s fick honom att sadla om.

 

Hans bar helrenoverades om till ett tropiskt paradis dekorerat med diverse prylar han bytte till sig från sina gäster, vilket gav honom smeknamnet ”Trader Vic”. Don och Vic startade Tiki-vågen med en drömsk föreställningen av Polynesien som tog Amerika med storm tills den dömdes ut som kitschig i början av 70-talet, men som ändå fött några av de bästa romdrinkar som världen skådat.

 

Läs också: Allt om Martini-drinkar

En svalkande Mojito redo att avnjutas

Mai Tai

Trader Vic’s största framgång var drinken Mai Tai. För att göra en Mai Tai behövs orgeat, en sockerlag gjord på mandelmjölk som du mycket enkelt kan göra hemma. Den ambitiösa kan göra sin egen mandelmjölk först, men det går lika bra att köpa en färdig, se bara till att den inte är sötad. 

 

För att göra egen orgeat blanda en del mandelmjölk med två delar socker efter volym i en kastrull och låt sjuda tills sockret löst sig.

 

Ingredienser:

60 ml blended lagrad rom såsom Appleton Estate Rare Blend

15 ml orgeat

7.5 ml dry curaçao eller triple sec såsom Cointreau

22.5 ml lime juice

Mynta

 

Gör så här: 

 1. Häll alla ingredienser utom myntan i en shaker med en skopa krossad is.
 2. Skaka i 10-12 sekunder.
 3. Häll hela innehållet i ett Old Fashioned glas och fyll upp med krossad is.
 4. Garnera med en buskig bukett med mynta.

 

Köp nu: Gå på en riktigt spännande romprovning

Painkiller

Painkiller är en mer raffinerad släkting till en Piña Colada. Den skapades av den brittiska bartendern Daphne Henderson 1971 på de Brittiska Jungfruöarna vid The Soggy Dollar Bar. Baren hette så då det enda sättet att ta sig till den var genom att simma.

 

För att göra en Painkiller behöver du cream of coconut vilket är en sockerlag gjord på kokosmjölk. För att göra cream of coconut, häll en 400 ml burk kokosmjölk, 375 g socker och en nypa salt i kastrull och låt sjuda tills allt socker har löst sig.

 

Romen får gärna var en kraftigare jamaicansk lätt åldrad pot still rom såsom Smith & Cross. En Appleton Estate Signature Blend passar annars också väldigt bra i denna romdrink med ananas. 

Ingredienser

45-75 ml rom beroende på din nivå av ”pain”

120 ml ananasjuice

30 ml cream of coconut

30 ml apelsinjuice

Gör så här

Häll alla ingredienser tillsammans med en skopa krossad is ner i shakern.

Skaka i 10-12 sekunder.

Häll över hela innehållet ett rymligt glas.

Fyll upp med krossad is.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS