Bäst i test
Carl B
sep 25, 2020

De bästa Riojavinerna 2023

Uppdaterades 07/03/2023

 

Iberiska halvön har ett vindistrikt som varit ansett det absolut bästa i många, många decennier: Rioja. Det är något som såklart alltid ifrågasatts av patrioter från andra distrikt. 

 

Rioja har inte alltid varit området med högst prisade eller mest sålda viner men Rioja har alltid varit hett. Det är ett område med tradition, historia och fungerat länge som ett benchmark för spanska viner. 

 

I denna artikel fokuserar vi på de röda Riojavinerna innehållande god mat och vintips, historien om Rioja och hur den blev en världskänd vinregion, vinklassificeringen och skillnaderna mellan traditionell vs modern Rioja. 

 

Vad är skillnaden mellan Rioja Gran Reserva och Crianza? Vilken druva används? Det och mycket mer får du svar på i denna artikel. 

 

Om du istället vill läsa om vita Riojaviner, tipsar sommelier Eva Weckström här om vita Riojaviner med spännande vintips

6 Vintips: Sex bästa Riojavinerna 2023

Vi har sammanställt en lista på de fem bästa Riojavinerna på Systembolaget år 2023 tillsammans med passande mattips. Listan är inte indelad i en rankning 1-5, utan snarare listar fem bra vintips. Vinerna varierar från Rioja Joven och Crianza till Gran Reserva för att erbjuda något för alla plånböcker och smaker. 

 

Känner du dig något osäker på de olika vinklassificeringarna? Ingen fara, längre ned i artikeln går vi igenom dem en efter en. 

1. Vina Olabarri Bikandi Crianza (Nr 2794, 109 sek)

Bodegas Olabarri grundades år 1958 av Pablo Olabarri. Pablos stora passion för vin växte fram under ungdomen på vinbarerna i staden Haro, Riojas huvudstad. Det stora vinintresset ledde till att han vill göra sitt egna vin, ett vin som båda tar i åtanke traditionella värden och modern innovation. Det ledde till att Pablo köpte en hundra år gammal vingård från 1800-talet i området Anguciana, ett område med stor potential för vinodling. För närvarande är det hans son Luis Olabarri som driver vingården framåt.

 

Vinet Bikandi Crianza finns på Systembolaget för 109 kronor och är ett friskt och smakrikt rött vin med fin syra och strävhet. Vinet har en god smak av mörka körsbär, plommon och choklad.

 

Servera till smakrika rätter som lammstek med lök och örter med ugnsrostad potatis och stekt sparris. För den som söker vegetariska inslag gör sig vinet ypperligt till en härlig och krämig svamprisotto. 

2. Campo Viejo Rioja Crianza (Nr 2786, 89 kr)

Vingården Campo Viejo styrs av kvinnliga vinmakare  sedan 1995 och ligger på en platå med en fin utsikt över floden Ebro i Rioja. Vinet innehåller 75% Tempranillo. En typisk Rioja druva som mognar tidigt och därför heter den just Tempranillo – efter det spanska order ”temprano” som betyder ”tidig”. 

 

Campo Viejo Rioja Crianza är väldigt prisvärt för sina endast 89 kronor. Vinet är rödblått i färgen och har en kryddig smak med inslag av fat, russin, körsbär, kanel, choklad och hallon. Vinet passar utmärkt till rätter av fågel, fläsk- och lammkött. Prova till exempelvis grillat lammspett med mynta, vitlök och citron. 

 

Deras Reserva är även prisvärd och kostar 109 kr och är väl värt de extra 30 kronorna, speciellt om man gillar just mer fatkaraktär. 

3. Beronia Rioja Ecologico (Nr 12126, 95 kr)

Bodegas Beronia ligger i Ollauri, Rioja Alta och är en ganska ny producent. På vingården odlas Tempranillo, Garnacha, Graciano och Viura. År 2018 utnämndes producenten till Årets spanska vinmakare vid IWSC (International Wine and Spirits Competition). Här kan du läsa mer om Rioja Alta och de olika vindistrikten i Rioja.

 

Beronia Rioja vin har blivit en av de mest populära Riojavinerna i Spanien. Rioja Ecologico är en modern Rioja gjort på 100% Tempranillo och har lagrats först i tolv månader på ståltank och sedan 6 månader på franska och amerikanska ekfat. Vinet har en kryddig doft med fatkaraktär och inslag av blåbär, choklad, kanel, vanilj och körsbär. 

 

Denna kryddighet hittar vi även i smaken. Smaken har inslag av bl.a. blåbär, körsbär, kakao, vanilj och kryddnejlika. Vinet har en mörk blåröd färg och passar perfekt till rätter av lamm- eller nötkött. Ett tips är att prova vinet till rostbiff eller tonfiskfilé med fransk potatissallad. 

4. Baron de Ley Rioja Reserva (Nr 2525, 119 kr)

Vingården grundades år 1985 i Rioja Baja i ett kloster från 1500-talet, med de stora slotten i Médoc, Bordeaux som förebild. Producenten har fokuserat sitt arbete på att vara självförsörjande på druvor. Det är en ganska ovanlig strategi i Rioja och har lett till att deras viner ofta erhåller höga betyg av internationella vinexperter. 

 

Ett fantastiskt medelfylligt Rioja vin med höga tanniner. Utvecklad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, tobak, kanel, korinter, mörk choklad och vanilj. Dessa aromer hittar vi även i doften. 

 

Vinet har en fin rödblå färg och serveras med fördel till rätter av lamm- eller nötkött. Prova Baron de Ley till en mustig viltgryta med karljohanssvamp.  

5. Baron de Ley Gran Reserva (Nr 2768, 209 kr)

Baron de Ley Gran Reserva kommer från samma producent som det ovanstående vinet. Detta Rioja vin har en nyanserad och balanserad smak med fatkaraktär. 

 

I både smaken och doften hittar vi inslag av katrinplommon, kanel, choklad, russin, tobak, vanilj och dill. Detta rubinröda vin gör sig bäst till rätter av mörkt kött samt lagrade ostar. Vi tipsar om att prova vinet till entrecôte med jordärtskockspuré och rostade tomater.

6. Rioja Navajas Crianza (Nr 22652, 95 kr)

Familjeföretaget Bodegas Navajas grundades 1918 och ligger i byn Navarette i La Rioja Alta. Deras Crianza kan vara en av de bästa på systembolaget.

 

Som ett typiskt Rioja Crianza vin har även Rioja Navajas Crianza en kryddig, utvecklad smak med fatkaraktär och inslag av mörka körsbär, korinter, choklad, dill, vanilj och kryddnejlika. Detta medelfylliga vin passar fint till rätter av lamm- eller nötkött. Prova Rioja Navajas Crianza exempelvis till en lammnavarin med potatismos och nybakat bröd.

 

Se även: Rött vin till fisk - så lyckas du

Några klasar mogna Tempranillo-druvor på vingården i Rioja

Rioja - hur blev det ett världskänt vin? 

Rioja har varit urmodern i spansk vinframställning och det var här som fatlagring av deras viner verkligen tog fart och blev populärt. Att klimatet och den naturliga tillgången till druvor satt sin prägel på jordbruket hör såklart till. 

 

Främsta anledningen till Riojas framgångssaga internationellt har nog att göra med utbrottet av Phylloxera på 1850-talet. De franska vingårdarna drabbades väldigt hårt av ett utbrott av en ivrig och snabbt spridande vinlus. Lusen rotade sig i jorden och levde av vinstockarna. 

 

Detta gjorde att druvorna aldrig började gro och rankorna dog ut. Som främsta vinland i Europa (och främsta vindrickare) blev fransmännen nödgade att hämta sitt vin någon annanstans ifrån än Bordeaux, Languedoc m.m. 

 

Blickarna vändes mot Rioja, den mest erkända vinregionen i Spanien vid denna tid, och försäljningen sköts till höjden!

 

När vinlusen väl kom till Rioja på 1890-talet så hade fransmännen redan, med lyckat resultat, börjat med ympning av sina vinstockar med amerikanska vinstockar. Vinlusen tyckte nämligen inte om de amerikanska vinstockarna.

De olika druvorna i Rioja

Riojas huvuddruva är den röda druvan Tempranillo. Tillåtet att använda är även de röda druvorna Garnacha, Mazuelo (Cariñena), Graciano, Maturana tinta och de vita druvorna Viura, Malvasía, Garnacha blanca, Tempranillo blanco, Maturana blanca, Verdejo, Turruntés, Chardonnay och Sauvignon Blanc. Men de största, antal hektar odlat, druvorna är Tempranillo, Garnacha och Viura. 

 

Spanjorerna fick efter vinlusen, med deras redan väldigt högt klassade viner, en internationell status. Det var en produkt att lita på för framtiden. Även när fransmännen åter började få igång volymerna på vinproduktionen igen så lyckades Rioja behålla sin höga försäljning. 

Kvaliteten ökade

Just kvaliteten på vinerna blev även i tidigt stadium klassificerat i en tydlig hierarki, mer om det senare. Detta har gjort det lätt att ta till sig av vinerna för såväl inhemsk publik som den internationella marknaden. 

 

Så tidigt som 1787 startade "Real Sociedad Económica de Cosecheros de Rioja". Det är ett vinkooperativ som grundade riktlinjerna för dagens tydligt markerade och kvalitetsindelade Rioja-viner.

 

Tack vare ihållande av strikta kontroller och expertis i vinområdet, erkändes Rioja år 1991 som det första, högst klassificerade, DOCa-området i Spanien. Idag finns även Priorat med på den nivån.  

Klassificeringar av Riojavin

Enkelt uttryckt handlar Rioja indelning av vinerna om hur länge de blivit lagrade. Det är det enklaste steget. Vin Joven, som ej behöver vara fatlagrat, är oftast fruktdominerat. Ibland är det ganska enkelt i karaktären. 

 

Efterföljande kommer en upptrappning till Rioja Crianza (minst 1 år fatlagring och 1 år på flaskan), följt av Reserva (minst 1 år fatlagring och 2 år på flaskan) och slutligen Rioja Gran Reserva (minst 2 år fatlagring och 3 år på flaskan). Dock är det inte alltid garanterat att du kommer uppskatta en Gran Reserva mycket mer än ett Joven-vin. Det beror helt och hållet på vinmakarens know-how och val av lagringsmetod. 

Crianza vs Rioja Gran Reserva

Ett vin med Crianza-beteckning som lagrats minst 12 månader och ej uppnått Reserva-nivån kan mycket väl smaka lika "fatigt" som en Gran Reserva som måste lagras minst 5 år (varav minst 2 år på fat). Det beror på att det då kan ha använts ny amerikansk ek, hårdare brända fat eller mindre storlek på fat. 


Förr jobbade de flesta väldigt snarlikt. Den traditionella metoden innebar att använda en blandning av druvorna man har (även vita druvor) i 100% amerikanska fat av vitek. Då var det främst druvkvalitet och tid på fat som skiljde vinhusen åt (samt några ytterligare detaljer, men de lämnar vi för stunden). 

Hur vinerna började förändras

Allt eftersom har det börjat bli mer modernt med att använda ekfat som varit använda flera gånger förut. På så sätt ger de ej ifrån sig så mycket hårda barkiga och "tråkiga" nyanser, menar de moderna vinmakarna.

 

Dessutom när exportmarknaden även suktar efter mer fylliga och fruktiga viner och kanske t.o.m. lite franskinspirerade, blir det naturligt att Rioja-producenterna lagrar vinerna på franska ekfat. På så sätt blir karaktären mer fruktig och ännu mindre fatkaraktär av den traditionella sorten träder fram.  


Därför är det inte alltid lätt att veta hur pass fatbetonat ett vin från Rioja är bara utifrån dess beteckning. Dock är det en bra kvalitetssäkring. Du kan räkna med att druvorna och faten använda för en Gran Reserva är av bästa kvalitet vinhuset har att tillgå.  

 

Läs även: De bästa vinerna till oxfilé

En öppnad flaska Campo Viejo Reserva Rioja vin

Traditionell vs modern Rioja 

Som tidigare nämndes blir det en distinkt skillnad mellan vilken typ av tillgång man har på druvor och hur man framställer vinet. Lagarna är väldigt enkla men hur resultatet sedan blir är inte lika svart eller vitt. 

 

Den traditionella Riojan består av en blandning mellan olika druvor (röda och vita) och olika vingårdar. Vinerna är något mindre fruktbetonade och har en lättare kropp. En traditionell Rioja blir inte fylligare med tiden, snarare rundare och mer nyanserad med kryddiga, örtiga inslag. Den har även en längre len finish med hint av vanilj. Naturligtvis är de lagrade på amerikanska fat, som naturligt ger en utsöndring av vanillin. 

 

Å andra sidan använder den moderna skolan sig av den fruktstinna och fylliga druvan Tempranillo och kommer ofta från en vingård. De använder denna typiska Rioja druva till 100% och lagras oftast på fransk ekfat men kan även mixtra lite med olika fat, för att framhäva olika karaktärer. 

 

De blir påtagligt fylligare och med en mer inbäddad fatighet utan den vaniljaktiga kolatonen. Fatlagringen är till för att mildra tanninerna och blir inte lika påtaglig. De moderna vinerna är ett bra kap för den som vill lagra vinet hemma i några år. 

Förändring till mer modernt

Att vi började få uppleva denna nya skapelse av Riojaviner har att göra med vår begäran av mer fruktdrivna och helfylliga viner. Något de konservativa Riojabönderna rynkar på näsan för. Dock har det blivit deras vardag när alla semitorkade druvor börjar implementera marknaden. 

 

Om vinerna är bättre eller sämre är en smaksak och upp till betraktaren. Huvudsaken är att de spelar enligt samma regler. Därför kan vi kan tydligt göra en skillnad mellan skolorna genom att jämföra äpplen med äpplen (t.ex. en traditionell Reserva mot en modern Reserva).

 

Vill du prova skillnaden mellan en traditionell och en modern Rioja? Här rekommenderar Johan Franco Cereceda på Svd några moderna Rioja och här rekommenderar experten Maya Samuelsson några traditionella Rioja.

Marknaden styr utvecklingen

Det blir kul att följa Riojas utveckling i framtiden och se om det kommer bli mer moderniserat eller om vi har redan blivit avtrubbade på de nya fruktbomberna. Vi som konsumenter är väldigt kräsna. Vi vet vad vi vill ha, även om vi inte alltid märker av det själva. 

 

För Rioja handlar det om att hitta en balans och en gyllene mellanväg, vilket vi även kan bevittna idag. Moderniseringen och nytänkandet hade gått två steg fram och nu har man backat ett steg bak. 

 

Det görs så många röda och vita viner i detta distrikt. Allt pekar på att vinerna kommer gå ut det bättre även i framtiden. Vilka nyanser och i vilken form de kommer utvecklas bestämmer du och jag. Detta eftersom ingen vinproducent kommer att göra ett vin som ingen vill köpa. 

 

Mitt tips blir således att börja botanisera på spanska hyllan, hitta din falang and "stick to it". Då har du varit med och påverkat den moderna vinhistorien! Salud! Dela gärna inlägget med någon som älskar Rioja 💕

 

Köp: En spännande vinprovning

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS