Resor
Carl B
aug 14, 2020

Upptäck Riesling från Moseldalen

Uppdaterad 19/01/2022

 

I denna artikel får du följa med på en resa till Moseldalen i södra Tyskland och lära känna druvan Riesling. Vi går igenom Moseldalens vinhistoria, tipsar om cykelsemester runt vinregionen och om de bästa Rieslingvinerna på Systembolaget. Låt er inspireras av Mosels vackra landskap och inte minst de goda vinerna. 

 

Vi förklarar även att Moselviner är så mycket mer än bara söt Riesling, vilket vår topplista speglar på ett bra sätt. 

 

Denna artikel handlar framför allt om Riesling från Mosel. Letar du efter artikel om Riesling från hela Tyskland? Här berättar sommelier Johanna Ekbrand om Riesling från hela Tyskland med bra vintips.

Milt klimat i Mosel - grunden till Rieslingvinerna 

Det som slår mig mest när vi anländer på kvällen till Bernkastel-Kues i Moseldalen är hur pass varmt det fortfarande är trots att klockan börjar närma sig midnatt. 

 

Ombäddade av höga terrasser och en uppvärmd slingrande flodbädd sjunker inte temperaturen ner till under 20 grader ens på natten... Bara det ger mig en aha-upplevelse och det känns direkt att det här kommer att bli en vistelse utöver det vanliga. 

 

Framförallt är det just detta milda klimat som räddar druvorna från att inte frysa och som bidrar till att de hinner bli fullt mogna inför skörden. Och det är även detta som ligger till grunden för skapandet av de unika och världsberömda vita vinerna. 

 

För Mosel är nog ändå mest känt för sina fina vita Rieslingviner och det vinområde som faktiskt funnits i minst 2000 år. Och det är just därför jag hade tagit mig hit!

Närbild på en vacker grön druvklase av druvan Riesling

Bästa Riesling på Systembolaget 2022

Ibland har man inte möjlighet, tid, ork eller lust att resa men likväl ett sug efter ett rieslingvin. Tur då är att det finns trevliga alternativ att förtära hemmavid. Utbudet av Riesling på Systembolaget är gediget, och beställningssortimentet än mer utbudsrikt. 

 

Här kommer några av topparna på bolaget – viner som kanske kan inspirera till en resa, eller åtminstone ge en resa till Moseldalen i fantasin. 

 

Karthäuserhof 2017. Nr 96101, 229 kr

En Riesling Kabinett med hög syra och mycket frisk smak. Friskheten balanseras upp av fint avvägda sötman. Inslag av päron, honung, mineraler, äppelblom och en viss hint av citrus som ger det där lilla extra. Perfekt på sommaren väl kyld, gärna till skaldjur eller som aperitif. 

 

Haart Goldtröpfchen Kabinett 2017. Nr 90115, 176 kr

Ytterligare en Kabinett med mer ungdomlig känsla på tungan. Inslag av gröna äpplen, honungsmelon, mineraler och citron. Ett lättdrucket vin med brett användningsområde – tack vare sin ungdomliga och mjuka karaktär passar Goldtröpfchen utmärkt som sällskapsvin. 

 

Dr L Riesling Bernkasteler Kurfürstlay Riesling Spätlese 2015. Nr 7203, 129 kr

En Spätlese med hög fruktighet som på näsan ger tydliga aromer av exotiska frukter – persika och ananas. På tungan kommer även mineraliteten fram samtidigt som tonerna av persika och citrus balanseras fint i ett sötsyrligt resultat. 

 

Drick denna Spätlese på egen hand eller med fisk, skaldjur, gärna med asiatiska smaker. 

 

Dr Loosen 2017. Nr 5364, 129 kr

Som avslutning på middagen blir denna Beerenauslese ypperlig. Söt och smakrik med persika, honung, gula mogna päron, florala toner, mineralitet och citronskal. Servera med en minst lika söt fruktdessert, eller kontrastera med mogna mögelostar. 

 

Hela Systembolagets utbud av Moselviner på druvan Riesling hittar du här.

 

Haus Klosterberg 2018.

En utstickare i listan då Systembolaget inte har detta högkvalitativa vin i sortimentet. Men vi rekommenderar starkt ett besök vid en resa till Mosel. Markus Molitor är en av Moseldalens bästa och mest personliga producenter. Ett torrt vin med måttlig fyllighet och elegant finish. 

 

Inslag av mogna äpplen, en aning päron, citruston som ger en syrlig citronbitighet. Sötman från vit persika balanserar syran harmoniskt. Mineraliteten gör det hela ännu mer spännande. Ypperligt till fisk och skaldjur, men även lättare rätter med kyckling - gärna med viss hetta. 

 

Här kan du beställa Haus Klosterberg.

En mysig stad längst ån i Mosel nedanför slottet Cochem

Moselvin med 2000 år på nacken

Det hela började redan under romarrikets glansdagar. Imperiet var så pass stort att det behövdes flera starka utposter för att styra och kontrollera de vitt utspridda erövrade landmassorna. En av dessa utposter låg i området där staden Trier kom att grundas i södra Tyskland.

 

Området erövrades av romarna, ledda av Caesar omkring 50 f.Kr. Med tiden började Trier benämnas som ”det andra Rom” eftersom staden fick agera huvudstad och ansvarig för det enorma väldet från Britannien ner till Nordafrika. 

 

Romarna etablerade sig och fick således anledning till att sköta jordbruken i området med vinodling, som en högt prioriterad dagordning. 

 

Med anledning av att Moseldalen, framför allt kring sydligaste Tyskland och längs den nuvarande luxemburgska gränsen, varit väldigt krigsdrabbad och varit en viktig plats för romarna, kan man se historiska monument lite här och var. 

 

I och med att området har varit bebott och betydelsefullt så länge som 7000 år bak i tiden kommer inte monumenten bara från romarriket. 

 

Floden har av naturliga skäl varit en viktig handelsled och många hertigdömen, handelsmän och högt uppsatta personer har försökt sätta sin prägel på området och befästa sig, genom åren. 

 

Medeltidsarkitekturen är påtaglig och matchar den moderna tyska tyrolska bebyggelsen på ett magiskt och fint sätt. 

Med cykel kommer man långt

Att cykla i Moseldalen är något jag starkt rekommenderar. Du behöver bara bestämma dig för en bra utgångspunkt och ett boende i Moseldalen, såsom ett trevligt hotell eller pensionat, att utgå i från. Mellan Cochem och Trier finns gott om bra och prisvärda boenden. 

 

Från utgångspunkten tar du dig upp och ner längst floden på sporadiska cykelutflykter och besöker det som för dagen dig behagar. Investera i en Moselkarta för att få en överblick över området och den slingriga floden. 

 

Från Trier upp mot Cochem och vidare mot utloppet Rhen Mosel. Såklart finns det mycket historia att insupa men man kommer långt med att bara stanna till och beundra det vackra landskapet. 

 

När man blir sugen på vin, vilket är lätt hänt när man är omgärdad av vinrankor och solen gassar, så är det bara att söka sig upp längs kullarna på serpentinvägarna och stanna till hos en vinbonde. 

 

De är sällan särskilt bra på engelska, men vad gör väl det när vinets språk talar? Vinbönderna är ytterst stolta över att få servera och visa upp sina viner. Gårdshandel är naturligtvis inget problem utan snarare ett privilegium och otroligt charmig, i synnerhet ur en svensks ögon. 

 

Läs mer: Tysklands vinregioner

Soluppgången ger ifrån sig ett vackert ljus på nyskördade gröna druvor

Besök en borg 

Några stopp värt att besöka är Klotten med nöjen för hela familjen med sin nöjespark, djurpark och såklart fantastiska restauranger med anpassade vinmenyer. Bor du i Cochem så är det obligatoriskt att besöka borgen med samma namn. 

 

Ytterligare ett par mäktiga borgar med magisk utsikt och kusliga ruiner är Burg Eltz och Burg Landshut. För att komma till Burg Eltz, kan du behöva ta en buss då den ligger ovanpå platån och inte nere i dalen. 

 

Borgen och dess område är utsett till ett av världens vackraste och har en förtrollande vacker skog med bra vandringsleder som omgärdar slottet, så tveka inte. Det är din dagsform och nyfikenhet som sätter gränserna och lokalbefolkningen kommer mer än gärna att guida dig.

Från torrt till sött

Inte sällan tänker man på söta vita viner när man nämner Mosel, Riesling eller moselvin. Men precis som titeln indikerar så har Mosel så mycket mer än bara söt Riesling att bjuda på.

 

Rieslingvin där chaptalisering (tillsats av socker före jäsning för att höja alkoholhalten) inte är tillåtet kategoriseras ofta efter prädikat. Prädikat anger mustvikt, med andra ord sockerhalten hos druvorna vid skörd.

 

Enheten som används när man mäter sockerhalten/musthalten kallas Oechsle-grader, förkortas °Oe, och det finns sex kategorier. Kategorierna i stigande musthaltsordning; Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein och Trockenbeerenauslese. 

 

Från torr och frisk Kabinett med 67-82 °Oe till riktigt söt Trockenbeerenauslese tillverkad på Botrytisangripnadruvor med 150-154°Oe. Med andra ord, alla prädikatsvin har en restsötma, men alla är långt ifrån bara söt Riesling. 

Vita viner av både blå och gröna druvor

Att hitta röda viner i Mosel är förvisso inte svårt men det är de vita som området är känt för. Och vilket namn sedan, det är inte för intet Mosel associeras med Riesling. Det sägs att det var romarna som förädlade fram Riesling från en vildvinssort i trakten. 

 

De stora andra druvsorterna är Müller-Thurgau och Ebling på gröna sidan och Dornfelder och Spätburgunder (Pinot Noir) på den blå. Ofta får vinerna behålla lite restsötma för att balansera den höga syran som det relativt svala odlingsområdet ändå ger. 

 

En balans som tyskarna bemästrar bäst i hela världen enligt många. Balansen ger vinerna en fyllighet och rondör, samt en bibehållande eftersmak till den aromatiska druvans smakspektra med tydlig terroir (smak av sitt ursprung). 

 

Även de blå druvorna ger en relativt hög syra och blir på gränsen till mogna lagom till skörd. För dessa är det av yttersta vikt att få maximalt med soltimmar och långa varma somrar.

 

Solbehovet är skälet till att vi ofta ser de blå druvorna mer exponerade och odlade på väldigt branta terrassodlingar längs flodbädden.

 

Hatten av till dessa bönder som kämpar sig upp och ner för sluttningar för att ge oss en smak av naturen, hantverket och rött tyskt vin. De blå druvorna används väldigt ofta till att göra vita mousserande viner, så kallade blanc de noirs. Ibland även till stilla vita viner. 

 

Med blå druvor i det vita vinet erhålls en struktur med lätt tannin och en hint av rödbärighet blandat med tydliga stenfrukter och örtiga toner. Så sent som 1986 blev det, efter en längre förbudsperiod från 1930-talet, tillåtet att odla och göra vin på blå druvor igen. 

 

Därför är blanc de noirs-tillverkningen på uppgång och allt vanligare nu, men även på grund av de stigande medeltemperaturerna. 

 

Missa inte: Vi listar de bästa vita vinerna

Värt ett besök och ett återbesök

Är du en person som gillar tårdrypande landskap, besök Mosel. Är du en beundrare av eleganta vita viner i världsklass, besök naturligtvis Mosel. Om du är äventyrslysten och har svårt att sitta still, då är Mosel ett ypperligt resmål.

 

Floden och orterna bjuder på massor med aktiviteter och sevärdheter. Som ett stopp på vägen med husvagnen eller på cykelsemester med familjen – ni kommer inte att bli besvikna. Och kanske blir det mer än bara ett stopp på vägen.

 

Mosel är en klassisk och modern plats under ständig utveckling och vinlandskapet är hänförande. Vinresor till och i Moseldalen är något man kan göra om och om igen, och tur är väl det, för efter ett besök kommer du definitivt vilja åka tillbaka!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS