Resmål: Porto och Vila Nova de Gaia.
Ponte Liuz I.jpg
Resor
Carl B
Sep 16, 2022

Porto och Vila Nova de Gaia

Om du någon gång har varit sugen på att resa till ett land känt för sitt vin, besöka en och annan vingård, men vill även uppleva stadspuls och massor av annan kultur. Då är ditt mål Porto. 

 

Porto är en väldigt väldigt gammal stad med keltiskt ursprung, där mycket historia är bevarad. Det är också en stad som utvecklats med tiden och är högst aktiv, levande och mångkulturell än idag. Med ett stort fokus på nationalskatten – Portvin.

 

I denna artikel kommer inte bara handfasta tips och råd på vad du kan göra i Porto och hur du kan begeistra dig i Portvinens mecka. Då får även veta mer om just staden Porto (och Gaia), Dourofloden och havets betydelse.  

 

Är du nyfiken på Portugals vinproduktion? Då har Vincent Arrhenius gjort en utmärkt guide om Portugals vindistrikt och produktion.

Historien bakom Portugal och Porto

Naturligtvis har det funnits människor här väldigt lång tid före vår tideräkning, men jag tänker vi stannar tillbakablicken till kelternas tid. Det var då som hela Portugal egentligen började. 

 

Och det tog fart i utloppet av den så viktiga Dourofloden, som mynnar ut i vida Atlanten. Kelterna grundade staden runt 700 år f.kr. Där fundamentet lades på toppen av berget som blickar ner mot floden, på Portos sida. 

 

På denna kulle står idag den stora katedralen Sé, byggd på 1100talet. Att kelterna kom hit hade förmodligen att göra på rikedomen av jordbruk, utvinningen av malm samt den nära men ändå skyddade positionen mot den viktigaste handelsvägen – havet. Kelterna kallade staden för Portus Cailleach eller kort Portus Cale [uttalas ungefär: Keil] och därav namnet Portugal.

 

Med åren har staden vuxit och erövrats av romare, morer och sedan tillbaka till kristna. Från 1300talet och framåt har dock landets gränser stabiliserats och förblivit nästan exakt så som de var då, än till idag. Och som ni vet har huvudstaden blivit Lissabon (som fram till 1255 annars var just Porto). 

 

Läs vidare om: Det gröna vinet från Portugal.

 

Katedralen Sé i Porto
Katedralen Sé lockar många turister till Porto.

Besöka det kulturella Porto 

Staden Porto är egentligen den delen av storstaden som befinner sig på norra sidan om floden Douro. Medan söder om heter det Vila Nova di Gaia.  

 

Tillsammans bildar de en storstad och att ta sig över floden går lätt på en av de 6 stora broarna. Mest kända bron, och den som verkligen är värd att vandra över både två och tre gånger, är Ponte Dom Luis I, eller Luis I bron.  

 

Den är placerad mellan Portos mäktigaste katedral, Sé och Gaias magnifika Portvinshamn. Så förutom den höga och vackra bron i sig, som påminner lite om Eiffeltornet i design (då en lärling till Gustav Eiffel ritade den), är alltså närområdet något av ett kulturellt nav i staden.  

 

Om du ändå är där kan du vara kvar på Portos sida en stund och gå ner för kullen till centralstationen Sao Bento. Den är inte stor, men målningarna och utformningen av entréhallen är väldigt imponerande.  

Portvinshamnen i Gaia

Blickar du upp i taket kan du se Portugals historia målad längs ett skarptgult tak med texterna ”Douro” och ”Minho”. Och bara ett stenkast därifrån har du ett bra lunchstopp på ett av världens vackraste McDonalds – McDonalds Imperial.  

 

Över till Vila Nova di Gaia nu, för att lära sig om, och testa massor av, Portvin! När du tagit dig ner till strandpromenaden kommer du i vattnet se de gamla båtarna, kallade Rabelos, som fraktade Portvinet från Dourodalen hit.  

 

Stora vinhus såsom Burmester, Churchills, Sandemans och Ferreira trängs med restauranger och caféer som alla erbjuder mer eller mindre exklusiva portvinsprovningar. Tänk på att portvin är starkt, så välj dina stopp med omsorg. 

 

Läs också: En fantastisk resa i Sydafrika

 

En väggdekoration på centralstationen Sao Bento
Centralstationen Sao Bento.

Mat och dryck i Porto

Portugisisk mat, och framförallt här, är präglat mycket av fisket. Men också med många kryddrika influenser som saffran, kanel och piri-piri. Det är ju en hamnstad som varit väldigt inflytelserik på just kryddhandel. 

 

Som svensk är du bekväm med att de äter frukost och lunch ungefär som vi. Inte alltför söt frukost och lunchen ganska simpel och varierad. Lunchen består oftast av en soppa, följt av en varmrätt och en Pastel de Nata. 

 

Just Pastel de Nata är Portos och Portugals mest kända bakverk. En lätt frasig pajdeg fylld med en vaniljcreme, som ugnsbakas och serveras i olika små storlekar. Även här kan man få den med lite extra krydda i form av kanel. 

 

När det vankas middag kan du få vänta till efter 19:00 innan restaurangerna öppnar och första timmen kommer nog bara du vara där. Middag intas mellan 20-22:00 för många och även denna brukar inledas med en soppa, alternativt en enklare sallad. Här tipsar vinskribenten Sofia Ander om fem toppviner tillverkade i Portugal.

Typiska rätter att spana efter och prova i Porto

Här listar vi maträtter du bör prova när du besöker Porto. 

Francesinha 

Franscesinha betyder liten fransk flicka. Det är skapat av en Porto-bo som bodde i Frankrike några år, och blev förälskad i Croque Monsieur. Här är dock mackan med flera lager ost, serverad på en tallrik täckt med en tomat och ölsås, och mellan bröden 3 (eller 4) sorters kött: korv, skinka och biff. 

Caldo verde

En soppa som är vanlig som varmrätt såväl som en aptitretare. Påminner om potatis och purjolökssoppa, där man även tillrätter grönkål, lite extra hetta och även tunt skivad korv. 

Bacalhau a bras (och alla andra torskrätter)

Bacalhau är egentligen samma sak som torsk och något Portugiser och framförallt Porto är riktigt bra på. A brás är torsk som steks till perfektion, och serveras med stekt tändstickspotatis och en äggstanning ihopblandat. Vanligt med oliver och olivolja till. 

 

Ser du "Bacalhau a lagarerio" betyder det ugnsbakad torsk, även den kommer vanligtvis med kokt potatis. Men är du ute efter sås får du nog säga till. Här serveras det med lite olja och citron bara. 

 

Missa inte: Vi har besökt vingården Quinta do Mondego.

 

En portvin vingård i Porto, Portugal
Den vackra dourodalen

Ett besök på vingårdarna innan hemfärd 

Då vinrankorna och portvinerna inte tillverkas i Vila Nova de Gaia, mer än att de slutlagras där. Så kommer du inte kunna se mycket vinframställning och vingårdar i staden eller ens i utkanten. För att nå de optimala förhållandena behöver man komma över kustbergen och in i landet. 

 

Först 7-8 mil in i landet, längs Dourofloden, börjar böljande vinlandskap ta över och ju längre in du kommer, desto varmare blir det. Varför det närmare kusten främst odlas gröna druvor för landets friska vita viner, Vinho verde. Därefter följer de heta dalarna för odlingar av mörka blå druvor för fylliga portviner. 

 

Du kan hitta flera olika bussturer som tar dig in i landet och med besök på 2-3 vingårdar inkluderat. Många av vinproducenterna håller även öppen för spontana besök och kan erbjuda provningar på plats, och vägarna är fantastiska. Med allt från höga serpentinvägar med milsvidder av grönska, till lummiga småvägar nere längs floden. 

 

Hett tips är ändå att åka en busstur, för att kunna testa en hel del portvin på vägen. Samt att ni då även kan få chansen att åka en båttur på Dourofloden, sippandes på en öl eller en Port Tonic. 

 

Så din nästa tur till Sydeuropa kanske kan ta dig till Porto? I alla fall om du har ett litet vinintresse och dessutom gillar historisk kultur överlag. En varm sommardag finns även badmöjligheter såklart, men vem har tid för det. Den här staden är aldrig tråkig och det finns så mycket att göra. 
 

Saúde!

 

Har du en vän som har svårt att välja resmål och älskar vin? Dela gärna artikeln!

 

Köp nu: En utsökt vinprovning.
 

Kommentarer (+0)

LÄMNA KOMMENTAR

NYHETSBREV

BETLANINGSALTERNATIV

visamastercardmaestroklarnaswish

HANDLA SÄKERT

trygg-ehandelmastercard-secureverified-by-visa

FÖLJ OSS