Upplevelser
Dryckesexpert Helena
Oct 22, 2019

Regn och öl på Elite Grand Hotel i Gävle

Hösten har verkligen anlänt med sprakande färger och regn. Idag anlände vi till ett grått Gävle och under förberedelserna fullkomligt vräkte regnet ner. Men vad passar då inte bättre en ölprovning med ett gäng härliga deltagare som inte räds att ge sig ut i höstrusket? Lite drygt 30 deltagare fanns på plats för att prova de goda öl vi hade valt ut kvällen till ära.

Vi börjar med en liten genomgång av ölets historia och hur det blir det blir till. Efter diskussion mellan deltagarna så visade det sig att flera hade erfarenhet av att ha besökt både större ölproducenter liksom närliggande microbryggerier.

Familjebryggt djävulskt öl


Vi började provningen med en ljus ale från Duvel Moortgart som är ett flamländskt familjebryggeri. Efter första världskriget döpte man om sitt största öl till Victor Ale men under 1920 talet myntades det istället som ”en riktig djävul”, kanske med tanke på den stora alkoholstyrkan på 8,5%, vilket ledde till att ölet sedan döptes om till Duvel. Ölet jäses i 3 omgångar med karaktäristisk smak av jäst som förvaras på endast 6 ställen i världen.

Vi fortsatte sedan med Celia Organic Glutenfri Lager från Tjeckien. En klassisk ekologisk pilsner med fina anor från 1842.

Ett av Tysklands mest kända veteöl


Vidare provade vi ett härligt veteöl från Bayerische Staatsbrauerei Weinhenstephan. Weinhenstephaner Hefe Weissbier är ett veteöl med härlig fräschör och klosteranor. Det är även ett av Tysklands mest kända veteöl.

Under de senaste 30 åren har intresset för veteöl ökat enormt liksom intresset för öl och tillverkning över lag.

Nästa öl på tur är en IPA från USA. Sierra Nevada Hop Hunter IPA är ett öl som verkligen har en stark humle karaktär vilket också många av våra deltagare påpekade. Det är en IPA med tydlig bäska. Passar bra till bl a lamm.

Sist ut kommer ett härligt trappistöl från ett av våra 10 heliga trappistbryggerier. Trappistbryggare blir man inte hur som helst. För att godkännas av Internationel Trappist Association måste man uppfylla vissa stränga kriterier. Att var ett Cisternkloster ses som mycket hedervärt .
Ölet Westmalle Dubbel är helt klart ett av de bästa. Ett klassiskt rödbrunt och urtypiskt välbalanserat kvalitetsöl som de flesta av deltagarna verkligen uppskattade med dom ostbollar som jag rekommenderade till. Deltagarna var väldigt överens om att detta även var ett bra komplement till bl a stoutöl som man brukar köpa.

Kvällen avslutades med en trevlig avrundande frågestund och info om våra kommande evenemang under hösten.

Ännu en lyckad provning på detta härliga genuina Grand Elite Hotell i Gävle.

Tack för ikväll och vi hoppas på att se er igen på vår nästa provning!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS