Lakritsprovning i Stockholm

2 omdömen

Om Upplevelsen


Gå på en spännande lakritsprovning i Stockholm! Följ med och prova massvis med lakrits i exempelvis vårt källvalv i Gamla Stan, Vasastan eller Årsta. Visste du att det finns lakrits i alla färger, konsistenser och i syrlig, hett, sött och salt?

 

Lakrits är ofta en bittersöt delikatess vars form är lika varierad som åsikterna om godbiten. Bara efter några få klick på nätet kan man leta sig fram till ett spännande utbud av lakritsrecept. Allt ifrån lakritscheesecake, -fudge och -macarons. Det är endast några exempel på hur matkreatörer har spunnit vidare på den traditionella godisfavorit. Men hur blev lakrits nordens godisfavorit och så eftertraktat som efterrätt?

För att förstå lakritsens berättelse bättre så får vi först ta oss en närmare titt på en till synes vanlig växt. Lakritsroten är nämligen den växt som gett upphov till den särskilda smak som är svårbeskriven men unik i dess tilltal. 

 

Oväntat nog är lakritsroten naturligt söt. Detta då lakritsroten innehåller glycyrrhizinsyra vilket är betydligt, cirka 150 gånger, sötare än socker. Vilket  kan förklara varför godiset som görs på roten lockat så många anhängare genom tiderna.

Trots att produktionen av lakritsgodis som den ser ut idag anses vara relativt ny, har lakrits genom historien alltid haft en närvaro på matbordet. Lakritsroten tros ha använts redan i forntida Egypten, och har följt människans utveckling som en trogen följeslagare ända sedan dess. 

 

Redan då, under födelsen av modern civilisation, ska lakritsrotens värde som läkemedel ha insetts. Lakritsroten infördes redan för flera tusen år sedan i behandlingar mot bland annat smärta och anses fortfarande ha läkande egenskaper.

Information lakritsprovning
Redo att träda in det smakrika paradis som är lakritsens värld? På våra lakritsprovningar får du möjlighet att med två timmars guidning från en professionell sommelier vidga dina vyer ännu mer. Utöver insyn i lakritsens produktion och historia, bjuder vi även på en minnesvärd kväll där god stämning står i fokus och där lakrits i hela sin älskvärdhet firas. Varmt välkommen till en spännande lakritsprovning med både sötma och sälta!

  • Max 28 deltagare

  • Längd: cirka 1 ½ timme

  • Minst sju utvalda lakritsar

  • Professionell lakritsexpert

  • En provning för alla nyfikna

Kontakt


Omdömen

5.0/5 av 2 omdömen

Kerstin Cederquist

20 Jun 2022 5/5

Bra och intressant, mycket att smaka på👍Bra föreläsning om lakrits, vad den växer och hur den lagas.

Veronika Sruogaite

02 Jun 2022 5/5

Platser