Upplevelser
Torbjörn Schelin
May 15, 2017

Stiliga Stilton dansar vals med sydafrikanska Niepoort

Lördagen den 13: onde maj var det festlig stämning i Sverige i ivrig efterväntan av Eurovision Song Contest finalen. Vad passade då inte bättre än att - i samma festliga anda - samlas till en vin och ostprovning? Denna lördagskväll tog ett glatt sällskap i Gävle sig an utmaningen att hitta den perfekta kombinationen av ost och vin. Under kvällen hände det att en del kombinationer harmonierade med varandra, medan andra smakmelodier slog falskt. Under provningen på Elite Hotell fick vi möjlighet att se de följande kombinationer uppträda tillsammans:

Kombination 1: Cuvée Léonie Brut med Chèvre d'Argental

Aftonen inleddes med en helfransk kombination. En äkta Champagne med druvor från Parc Naturel de la Montagne de Reims; ett balanserat vin med ganska dämpad syra och påtaglig brödighet. Vartill serverades en mild och krämig vitmögelost från trakten kring Lyon, gjord på pastöriserad getmjölk.

Kombination 2: Marions Vineyard Pinot Noir med Taleggio

Det röda vinet har sina rötter i det nya zeeländska distriktet Wairarapa och är allt som allt ett välgjort vin. Sitt kraftfulla uttryck har denna Pinot Noir druvan med samma namn att tacka för. Till vinet serverades den välkända kittosten Taleggio som tillverkas med inte mindre än 5 olika bakteriestammar i och kring den norditalienska staden med samma namn.

Kombination 3: Brunello di Montalcino med Gouda Old

Brunello di Montalcino är ett rött vin från Toscana, Italien, som är gjord enligt den gamla skolan, d.v.s. det är fortfarande ungt, knutet och i behov av åtskilliga timmars luftning. Detta italienska, solbakade vin mötte en annan europeisk delikatess, nämligen en hårdlagrad Gouda från Holland. Ett namn som inte är skyddat men syftar till ostens ursprung och en stad vars ostmarknad fortfarande är vida känd.

Kombination 4: Niepoort LBV 2012 med Stilton

Välgjort portvin för den otålige, då det är moget att dricka utan ett enda år i den egna vinkällaren. Till detta starkvin serverades Stilton, en klassisk blåmögelost som endast får tillverkas i de engelska grevskapen Derbyshire, Leicestershire, Nottinghamshire. En klassik smakkombination som  trots att den är ganska ovågad verkligen fungerar.

Det var en trevlig kväll där fyra olika kombinationer av vin och ost presenterades och provades, från det lättare och elegantare till det riktigt tunga och kraftfulla. Under kvällen gavs det även tid för deltagarna att del med sig av sina tankar kring kombinationerna, samt ost och vin i allmänhet.

Vi tackar för en festlig kväll med mycket kunskap!

 

Sugen på att prova ost och vin? Klicka vänligen här för att ta reda på mer om våra vin och ostprovningar.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS