Vin & mat
Skribent Frida
Feb 14, 2017

Priorat

Den erkända vinregionen Priorat ligger i nordöstra Spanien i den autonoma regionen Katalonien med städerna, från nordlig till sydlig riktning: Girona, Barcelona och Tarragona. Väster om staden Tarragona ligger vinområdet Priorat endast cirka två timmars bilresa från Barcelona, ändå känns det som en värld bort. Resan ditt är via en förvånansvärt bra motorväg och är därmed väldigt lättkörd, men det finns även mycket att se längs vägen. 

 

För den mer äventyrliga så kan man även svänga av till motorväg A2 strax innan flygplatsen i Barcelona. Då åker man vidare på en krokigare väga som tar något längre tid, cirka tre timmar, i utbyte mot ett vackert naturlandskap som för tankarna till en vilda-västern film. 

 

Längs vägen finns även destinationer så som staden Igualada med restaurangen Bindu som fokuserar på spansk vegetarisk mat. Siurana, en pittoresk by med en medeltida kyrka som blickar ut över den gyllenblå insjön Pantà de Siurana. Områdets orörda natur och långa historia gör det till en fascinerande plats att utforska.

 

Priorat är en underbar plats för naturälskare, århundraden av fattigdom innebar att större delen av regionen ser mycket ut som den gjorde på medeltiden, med orörda naturlandskap avbrutna av stenhus, små pittoreska byar och slott samt historiska kyrkor och kapell. Närmare hjärtat av Priorat, med sina steniga kullar på 100 till 700 meter över havet, så dyker vinrankor fram på dalar och berg i varierande altituder.

 

 På vägen ut till den avlägsna vingården Clos de Portal så slutade GPS'n att fungera effektivt och vägen förvandlades från en vanlig landsväg till en smal cykelväg, snart var vi åkandes på höga platåer med små marginaler mellan väg och tusen meter fritt fall. Skyltar är inte så påkostat och det gäller att ta det försiktigt. 

 

Tips! Hyrbils-GPS brukar vanligtvis inte fungera så bra i vinområden, köp istället extra data till mobilen och använd Google Maps. Eller använd båda två.

Att odla vindruvor i Priorat är inte helt så enkelt

Mil efter mil av kuperad terräng, skiffer jord och gröna vingårdar fyller vägen mellan de olika byarna. Vingårdar är planterade i branta terrasser som liknar de som finns i Dourodalen. Terrasser leder till prydliga sluttningar med böjda rader. På de brantaste delarna skapas en vacker bild av enorma trappor, här är arbetet hårt med handplockning av druvor och svår transport. 

 

Maskinell skörd är praktiskt taget omöjligt. Marken är krävande, men det är också en idealisk plats för att exponera de mest intressanta egenskaperna hos inhemska druvor som Garnacha, Cariñena samt internationella varianter som Syrah, Cabernet Sauvignon och Merlot. 

 

Den distinkta skiffer-och-kvartsit jord, lokalt kallad llicorella, ett överflöd av solsken och en energisk grupp unga vinmakare har tjänat regionen ett rykte som en av Spaniens mest innovativa vinområde. Priorat bästa viner har hög koncentration och är full av karaktär tack vare de mycket låga skördeuttaget som kommer ifrån regionens svåra förhållanden och även ofta tack vare gamla vinstockar som kan vara upp emot 90 år gamla. 

 

Det låga skördeuttaget och det intensiva manuella arbete som krävs för att göra viner här skapar några av de dyraste vinerna i Spanien.

Födelseplatsen för intensiva och mineralrika röda viner

Priorat är födelseplatsen för intensiva och mineralrika röda viner som har lyckats att förföra många vinförfattare och samlares hjärtan. De anser att Priorat är eliten bland de Spanska vinerna. Vinerna karakteriseras av uttrycksfullhet, friskhet och mindre ekade än många traditionella spanska röda viner. 

 

Den typiska strukturen i Priorat erbjuder mjuk, måttlig syra matchad med stora, muskulösa tanniner, och relativt hög alkoholhalt (vanligtvis 14% uppåt). Soltorkade röda och svarta plommon, körsbär, och vinbär dominerar aromprofil av hög kvalitets Priorat. Bortom frukt, kommer du att märka en tydlig, "svart sten" mineralitet som vissa experter menar kommer från de ikoniska llicorella skiffer jorden, ”Doften av en vått sommar trottoar”. Även kryddor så som kanel, kardemumma och melass. Ofta med en ton av mint eller anis. 

 

Ju finare Priorat, desto mer harmoniskt intensiv och polykromatisk smakprofil. En karakteristisk Priorat är 5 Partides 2010 gjord av vinproducenten Cal Batllet från byn Gratallops. En riktig skönhet! Deras vinmästare och ägare Marc Ripoll Sans menar att Cariñena är deras flaggskepp, speciellt de gamla vinstockarna på de branta platåerna. 

 

Vinet 5 Partides kommer från fem vingårdslägen med endast äldre Cariñena vinstockar som sköts organiskt. Vinet mognar i 16 månader på nya franska ekfat och för årgång 2010 producerade endast 2,800 flaskor. Ett kraftigt vin med fin struktur och något säregen ton av rök och blomma, kan med enkelhet lagras till 2025.

Priorat spanien

Historian om Priorat - från nutid till dåtid

De rika röda vinerna av vinproducenterna Clos Mogador, Finca Dofí, Clos de L’Obac, Clos Martinet och Clos Erasmus dök upp på den internationella vinscenen under 90- talet och satt Priorat på kartan, genom att förändra vintillverkningen med bland annat användandet av små nya ekfat och internationella druvor. Regionen har däremot framställt vin sedan medeltiden av munkarna i La Cartoixa D'Escaladei. 

 

Munkar hade lärt sig vingårdstekniken i Provence, Frankrike och tenderade marken i Priorat i nästan 700 år tills 1835, då landet togs av staten och omfördelas . Vid denna period var Priorat en välkänt vinområde. När Phylloxera sedan slog till den 19: e århundradet, utplånades vinframställning i regionen, och de följande århundraden vände sig bönderna sin uppmärksamhet mot andra grödor som mandlar och oliver. 

 

Först under de senaste decennierna har gårdarna, lyckligtvis, återigen börjat ägnat sig åt att odla vindruvor. År 2016 odlades vindruvor på 1,900 hektar av cirka 600 vinodlare med runt 100 vinerier som sedan skapade vinet.

Städerna runtom Priorat

Huvudstaden för vinframställning av Priorat är städerna Falset, en hektisk stad runt ett vackert torg, bäst känd för den modernistiska vinkällaren i sitt kooperativ, och Scala Dei, den lilla byn strax utanför klostret med samma namn. Är också hem för flera bra vinbutiker och några vinkällare. 

 

Det finns flertalet restauranger i Falset och runt Priorat, köket består traditionellt av perfekta komplement till de röda vinerna från regionen. Några av favoriträtterna var Fricandó gjort på robusta Botifarra korv, en rejäl bit kalvkött och svamp, samt rostade grönsaker serverade med syrlig romescosås. Oavsett vad du äter, så är det garanterat närodlat och kommer dofta av arbequina olivolja som är riktigt god!

 

Senaste Årgångarna: Enastående: 2010, 2004 Bra: 2013, 2012, 2009, 2008, 2005

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS