Vin & mat
Carl B
apr 30, 2021

Portugals mytomspunna skatt - Portvinet

Portvin är Portugals skatt. Här får du veta mer om portvinet och får tips på det bästa portvinet, prisvärt portvin och vad det passar att servera till.

 

Rikedomen i Portugals vinutbud och framgångssaga grundar sig i dess position som en exceptionell handelspartner och storhetstid under världsomseglingarnas era.

 

Än idag ser man tydliga efterlämningar från denna tid. Framförallt i Douro-området som har varit en ytterst viktig farled för transporter av varor, och framförallt av vin! Ser vi tillbaka 40-50 år var det nog få utanför Portugal som någonsin druckit något annat portugisiskt vin än Mateus Rosé och Lancers Rosé.
 

Vin var helt enkelt inte en produkt som hade profilerats sig med Portugal. Efter nejlikerevolutionen och avskaffandet av diktaturen samt inträdet i EU så har Portugal åter blivit en viktig handelspunkt och vinerna har fått sig ett välförtjänt uppsving, minst sagt.

Portvin, ett ursprungsskyddat vin

Historiskt har portvinet alltid varit djupt influerat av handelsmän från övriga västeuropa och starkt influerat av stora vinhus runt om i västvärlden. Än idag är det flera av de största vinhusen i Dourodalen, där portvinets druvor växer, som ägs och kontrolleras av engelsmän.


Portvin är en skyddad term och får endast tituleras som Port om det så kommer från just Portugal. Det måste också nästintill uteslutande göras av druvor från Dourodistriktet. Staden Porto gör såklart anspråk på namnet men det är inte där vinet görs. Du kan såklart komma över och lyckas köpa andra fortifierade (uppspritade) söta rödviner från andra länder idag och utanför EU-lagstiftningen säkert även hitta "portwine". För att hitta ett autentiskt sådär, så leta efter de med ursprung från Douro, Portugal.


Så sent som in på år 1986 kunde vinodlarna och småproducenterna inte marknadsföra sig själva, utan fick endast tillåtelse att tillverka och leverera till de som drev monopolet av portvinshandeln i Vila Nova de Gaia. En stad som präglat portvinets utveckling och stått som handelscentrum för varan.


Innan 1986 var det alltså endast ett fåtal olika portvins-varumärken att så välja från. På grund av denna konkurrens som uppstod mellan vinbönderna och den makt de gigantiska kooperativen hade över dem, så blev kvaliteten desto bättre och strikta kvalitetsprogram infördes (av IVP - Instituto do Vinho do Porto).


Läs också: Vulkanvin - trenden du inte får missa

Gamla vintunnor med portvin i en vinkällare

Vad är ett portvin?

Ett portvin är ett fylligt vin med hög restsötma och väldigt nyanserade, djupa och komplexa smaker. Det bästa portvinet och för att uppnå denna typiska karaktär av ett portvin krävs mycket. Alltifrån en bra druvblend med högkvalitativ druvmust, ett rent och fint druvdestillat, till bra lagringsförhållanden och exceptionella träfat.

 

Portugal besitter nämligen en av de största variationerna av vindruvssorter för vinframställning. Nyckeln till ett gott portvin sitter i just denna blandning. Några av de vanligaste druvsorterna är Tinta Barroca, Tempranillo, Tinta Cao, Touriga Francesa och framförallt Touriga Nacional.


När vinmakaren så har fått till den unika blandning hen vill ha och druvaromatiken sitter till 100 procent är det dags att bevaka jäsningen och känna av när det är dags att avbryta den. Det görs med att man spritar upp vinet med ett druvdestillat. Det leder till att mycket druvsocker bevaras i vinet och inte hinner omvandlas till alkohol.


Den starka alkoholhalten i dessa viner kommer alltså istället från detta tillsatta destillat. Vid detta skede har vi nu fått ihop ett vin med höga smaker, en hög alkohol som smakbärare och tydlig restsötma. Då återstår bara att ha mycket tålamod och låta vinet stabilisera sig, mogna, runda av tanninerna och fördjupa sin smakprofil.


Detta görs i noggrant selekterade fat där valet av tunna präglas av vilket typ av vin man vill få fram. För inte allt portvin lagras på ekfat nämligen, där de unga, mest fruktiga och billigare varianterna lagras reduktivt (utan syrekontakt) på betong eller ståltank.

Portvinets stora variation

Denna nobla dryck kommer i flera olika varianter och det finns t.o.m vitt portvin. Den typ av portvin som anses enklast är det jag nämnde tidigare, som lagras huvudsaklingen reduktivt på ståltank.


Det kallas Ruby Port och är inte gjort för längre lagring utan är tillgängligt redan vid buteljering och kan med fördel drickas ungt. Frukten dominerar och en viss lätt fatighet kan förekomma (vid de fall som det slutlagras på ekfat en kortare period).


Detta är ett vin som kan matcha både som aperitif och dessert. Att testa till några syrliga fårostar med päron och honung som förrätt, så väl som till söta fruktbakelser till dessert. 


Ett vin som inte riktig anses lika fint som ett årgångsbetecknat portvin, men ändå kan vara väl värt att spana efter och har dessutom potential att vara ett riktigt fynd, för den som kan sina årgångar, är LBV - Late bottled vintage.

 

Det är ett vin som fatlagras i minst 4 år och kommer från en bestämd årgång. Det kommer alltså ha årsgångsvariationer och kan vara gjort både för framtida bruk eller för direkt konsumtion. Inte riktigt så söt som Ruby och med en balanserad fatighet med viss tanninstruktur gör detta vin till ett komplement till det fylliga, fruktiga rödvinet du normalt annars dricker till grillat kött, sås och potatis.

Lagring och smak av portvin

När ett portvin får ligga på mer oxidativa ekfat bildas en mer rödbrun nyans av vinet och toner av rostade nötter, karamell och russin träder fram. Vanligaste stilen av denna karaktär är Tawny Port. Det är ett portvin som måste lagras i minst 7 år på fat men säljs även med bestämd ålder. Oftast som 10-, 20-, 30- eller 40-årig (icke årgångsbetecknad).


Ordet Tawny betyder ungefär "läderfärg" vilket vinet får mer och mer med sin ålder. Går väl att lagra, men en öppnad flaska bör konsumeras inom en månad eller två och förvaras gärna svalt. 

 

Ju äldre en Tawny är, desto nötigare, kola/vaniljaktig och mer nyanserad blir den för druvaromatiken avtar och fatets mjuka smaker och komplexitet tar vid. Ju äldre det är desto mer nötighet och mogna smaker vill det harmoniera med. Torkad frukt, rostade nötter, mögelost och bitter choklad för att nämna några exempel. 

 

Slutligen bör så även nämnas det finaste Vintage Port. Det får bara göras de årgångar med exceptionell kvalitet på druvorna och får därmed även en mer intensiv framtoning och djup i smaker pga låga, väl selekterade skördeuttag och inte sällan extra lång lagringstid. 

 

Det är helfylligt, komplext i smakerna med alltifrån lätt fruktsyra, torkade nötter och frukter, lättare kryddighet och mustighet. Ett måste alltså till julens dessertbord men kan för den äventyrliga även prövas till feta och milda anrättningar, som anklever, pâté eller en gräddig ost- och löksoppa.

Portugals stolthet då som nu

Med en anrik historia och en tydlig plats i historien är portvin så en produkt som jag tror kommer komma och gå i perioder och inte något som kommer kännas trendigt men är definitivt tidlös. Den finns i så många varianter och dessutom, som vitt, så det går att finna många favoriter och inte bara en. Den som säger sig inte gilla sötvin bör testa några olika portvin, och inte se det som sött vin, utan som ett komplement till det vanliga vinet som brukar serveras hemma till helgen. Att så våga testa salt och sött har aldrig varit så njutningsbart som med portvin!

 

Missa inte: De godaste vinerna att lagra

Skillnaden mellan portvin, sherry och madeira

Portvin, sherry och madeira skiljer sig vad gäller tillverkning och självklart hur de smakar. Portvin är ett sött starkvin från Portugal och tillverkas i staden Porto. De flesta är röda, alkoholstarka och söta. 

 

När man tillverkar portvin låter man så basvinet spritas upp innan det har jäst klart vilket gör att det får en sötare karaktär. Sherry tillverkas på gröna druvor i städerna Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda och el Puerto Santa Maria. Det är ett mycket torrt starkvin. 

 

När man tillverkar sherry så spritas basvinet upp efter jäsning och gör det därmed torrare. Madeira är ett starkvin och kommer från ön Madeira. Madeira av hög kvalitet kan lagras länge. Till skillnad från de flesta andra starkviner förändras inte smaken över tid, även om flaskan är öppnad. Smaken är mycket frisk och kan vara allt från torr till söt.

En vacker vinodling i Duoro i Portugal

Här är tips på bästa portvinet och prisvärt portvin på Systembolaget:

Churchill’s Late Bottled Vintage 2015, Nr 8016

Det här portvinet kommer från Portugal i Douro, Porto. Det har en söt smak med inslag av plommon och torkade dadlar, svartpeppar, romrussin och choklad. Det serveras med fördel vid cirka 18 grader till ostar eller bakverk som gärna får ha smak av choklad eller innehålla bär. Testa det till exempel med en chokladmousse med vinbär.
 

Graham’s Late Bottled Vintage 2015, Nr 8000

Prisvärt portvin med en fruktig och söt smak med inslag av fikon, blåbär och russin, svartpeppar, lavendel, lakrits och blåbär. Det serveras också vid 18 grader och passar till desserter eller smakrika ostar.

 

Taylor’s Vintage Port 2017, Nr 92777

Portviner har en söt och fruktig smak med doft och smak av fat, plommon, lagerblad, svartpeppar, blåbär, viol, kakao och färska örter. Det passar liksom de andra vinerna att servera till ost eller desserter. Prova till exempel att servera det ihop med en salted caramel cheesecake.


Sandeman Invalid Port, Nr 8064

Portvinet har en fruktig och söt smak av av russin, lakrits och mörka körsbär. Det serveras vid 16-18°C till desserter eller lagrade ostar.


Vet du någon mer som gillar portvin? Dela gärna artikeln!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS