1320 min
4 ingredienser
Svår
Uppdaterad: 06/09/2023
Vill du göra riktig italiensk pizza? Då har du kommit helt rätt, vi har nämligen tagit fram ett äkta och autentiskt recept på italiensk pizzadeg. Pizzadeg a la Napolitana - så som i Neapel. Även kallat Napolitansk pizzadeg eller Naples-style pizza.
Pizza är en vanlig favoriträtt för många! Tyvärr kan det vara svårt att få tag på riktigt bra italiensk pizza i Sverige. Men det är ingen fara, vi har fått tag på ett äkta napolitanskt pizzadegs recept. Läs vidare och lär dig laga riktigt god hembakad italiensk pizza!
I södra Italien hittar vi hjärtat av all pizzabakning, staden Neapel. De har saftiga pizzor med härligt tuggmotstånd. Söt och smakrik tomatsås och buffalo mozzarella av högsta kvalitet!
Har du någon gång provat att laga en pizza på grillen? Det låter kanske galet, men det är ett måste för att få det fantastiska resultatet som vi är ute efter. Dessutom så får pizzan en helt annorlunda smak mot vad den skulle få i en vanlig ugn.
Letar du efter ett recept på vanligt pizzadeg? Då har du här ett bra recept på vanlig pizzadeg med lite längre jästid. Men vill du göra en riktig italiensk pizzadeg så som i Napoli? Då ska du stanna kvar här.
Vintips till italiensk pizza
Söker du efter det perfekta pizzavinet? Då har du här vårt favoritvin till pizza: Briccotondo Barbera. Ett smakrikt vin från Piemonte med fräsch syra och smak av blåbär, hallon och örter.
Det är faktiskt inte så svårt som det låter. Se till att värma upp grillen till 300°C, om du använder kolgrill använd många briketter. Placera pizzastenen över gallret och låt den bli riktigt varm. Det finns många olika varianter av pizzastenar och de är enkelt att få tag på. De brukar vanligtvis ge ungefär samma resultat.
När grillen är varm nog så är det bara att placera pizzan med topping över pizzastenen, helst med något emellan så det är enkelt att ta av. Det går att använda vanligt bakplåtspapper som du klipper runt formen. Men det finns även special formar såsom Weber's bakplåt som de använder i sin artikel där de tipsar om just hur man grillar pizza hemma.
Vi rekommenderar även Ooni pizzagrill som kommer upp i 500°C och lagar en pizza på 60 sekunder, de har olika typer: gas, trä och pellets. Vi har provat gas-varianten som heter Ooni Koda och har fått väldigt bra resultat med den.
KÖP: Gå på en italiensk pizzakurs i Stockholm
Vi provade oss igenom ett flertal olika italienska pizzarecept för hemmagjord pizza från framförallt olika kockar och italienska matbloggare. Låt säga att Google Translate ibland har kommit mycket väl till hands. Recepten var väldigt olika, både när det kommer till val av ingredienser och dess mängder, men också jäsningen och hur pizzan tillagades.
Men en sak har de gemensamt; alla hävdade att just de hade ett riktigt italienskt pizzadeg recept från Napoli, hjärtat för Italiens kalljästa pizza. Efter många veckors pizzadegsbakande så slutade det illa nog med att vi inte hittade något recept som höll måttet. Så med förhoppningen att kunna hitta ett riktig bra pizza recept begav vi oss tillslut till YouTube. Och äntligen hittade vi ett riktigt bra napolitanskt pizzarecept av den berömda pizzabagaren Michele D'Amelio som själv kommer från Napoli och har vunnit VM i pizzabakning!
Du hittar receptet på pizzadegen längst ned i artikeln.
Den första pizzerian i världen slog upp dörrarna i Napoli redan år 1830; Antica Pizzeria Port'Alba. Med åren verkade dock denna pizzeria inte hålla måttet med den fanatiska pizzakonkurrensen som fanns i staden.
De högst renommerade pizzeriorna i Napoli är idag Gino e Toto Sorbillo som anses vara stadens bästa pizzeria bland neapolitanarna, L'Antica Pizzeria da Michele som är erkänd internationellt och Pizzeria Starita som rekommenderas av Guide Michelin och har högst omdöme på Google review.
Vi blev riktigt förvånade av detta pizzarecept eftersom den är väldigt annorlunda jämfört med andra recept vi tidigare har provat. Det här pizzadegsreceptet särskiljer sig från andra recept med att ha mycket mindre jäst, mindre vetemjöl och mycket mer salt. Slutresultatet är en våtare och klibbigare pizzadeg som för oss gav ett fantastiskt bra resultat!
En av de viktigaste ingredienserna till en pizza är tomatsåsen. Den ska vara lite söt och örtig, men samtidigt inte för smakrik så den tar över helt.
2 tsk basilika
1 tsk salt
2 msk olivolja
4 st vitlöksklyftor
2 tsk oregano
2 kg färska tomater
1. Krossa tomaterna. Fräs vitlöksklyftorna och kryddorna i olivoljan snabbt i några minuter.
2. Tillsätt de krossade tomaterna och låt det koka upp.
3. Sänk sedan värmen och låt det sjuda i 15 minuter.
4. Låt tomatsåsen svalna.
Smeta ut tomatsåsen över pizzan, lägg på buffalo mozzarella och sedan in i grillen. Strö över basilika och rucola efter pizzan är klar.
Smeta ut tomatsåsen över pizzan, lägg på buffalo mozzarella, klicka ut Pesto Genovese och strö över Parmigiano Reggiano. Sedan in i grillen.
Strö, endast, över riven mozzarella, sedan sparris, några droppar tryffel olja och en skvätt citronsaft. In i grillen.
När din pizza är färdiggräddad och redo att ätas så måste du ju ha något gott att dricka till också, varför inte ett glas vin? En fördel med pizza är att det finns så många olika smakkombinationer som fungerar att det är egentligen bara fantasin som sätter gränser. Detsamma gäller med vinet som du väljer att dricka till.
Rent generellt när man parar pizza med vin så kan man gå efter samma principer som när man parar vin med annan mat. Är det tunga smaker i ingredienserna på din pizza så är det ett tyngre vin som gäller, medan lättare smaker passar bättre med ett lättare vin.
Pizza Margherita
Till en klassisk och enkel Pizza Margherita passar druvorna pinot noir, genache eller barbera riktigt bra! En riktigt klassiker är vinet Giacosa Fratelli Barbera d'Alba Busije.
Pizza Bianco
Dessa pizzor saknar helt tomatsås och har antigen endast ost eller en crème som sås och sedan ost, exempelvis en tryffel crème. Dessa ostar passar perfekt till ett mousserande vin som tränger igen osten. Varför inte prova med en god Freixenet Prosecco? Även vita viner från druvan sauvignon blanc passar perfekt!
Man brukar ju säga att rött vin passar bäst till kött, och framförallt nötkött smakar gott tillsammans med ett glas cabernet sauvignon eller primitivo. Sedan finns det ju inget som säger att ett glas vitt inte skulle smaka gott tillsammans med kött heller, framförallt till söta marinader och grillsåser brukar fruktigare vita viner gjort utav druvan riesling passa bra.
Se även: Bästa vinerna till grillat!
Vanligtvis brukar man matcha vitt vin med fisk och skaldjur, framförallt friska viner mer med härlig mineralitet. Just sådana vita viner finner vi i norra Italien runt Friuli-Venezia Giulia. Ska du ha sparris på pizzan? Då måste du prova en sauvignon blanc från Nya Zeeland.
Till pizza med peperoni eller salami så funkar röda viner med druvan sangiovese bäst, så som chianti. Eller, ett härligt rosévin, gärna med härlig syrlighet och friska smaker. Till söta och fruktiga pizzor, så som en Hawaii fungerar också viner med lite sötare och fruktigare toner bäst. Framförallt riesling matchar ananasens sötma bra, samtidigt som dess syra kan skära sig igenom osten och den feta skinkan. Går du dessutom ett steg längre och bestämmer dig för att baka en dessertpizza till efterrätt så finns det många goda viner att välja bland.
När du väljer viner till dessert så är en tumregel att matcha smakerna. Är det dessutom en fruktig dessert med hög syrlighet så är det gott att välja ett vin som matchar det, samma sak om du har en dessert med intensiv smak.
Till vegetariska pizzor passar ett fräscht och lätt rosévin riktigt bra. Gärna friskt och torrt, varför inte prova med rosévinet Les Lauzeraies Tavel? Även friska lite fylligare vita viner komplimenterar grönsakerna perfekt. En chardonnay som inte har lagrats på ekfat parar sig fint tillsammans med smakerna på en grönsakspizza. Har din pizza en topping av krämig kittost passar ett lätt rött vin, som till exempel pinot noir.
Som en tumregel kan man säga att ju krämigare ost, desto syrligare vin behövs det. En pizza med chevré, eller annan ost från get eller fårmjölk, passar bäst med vitt vin. Prova gärna med en pinot gris. Hittade du inget vin som du gillade? Här ger vinexpert Gunilla Hultgren Karell några fler spännande vintips till pizza.
Föredrar du istället ett glas öl till din pizza så kan du läsa mer här om hur du bäst kombinerar öl med Pizza.
Missa inte: Lär dig göra en perfekt pastadeg
Svensk sommar och grillning är närmast synonymt med varandra, och få saker är väl ändå lika härliga som att sitta ute en skön sommarkväll och njuta av ett glas vin eller en öl och lite god, grillad mat. Men, ibland kan det vara skönt att mixa upp det lite och prova något nytt.
Pizza är en sådan maträtt som inte brukar vara det första man tänker på att lägga på grillen, men det betyder inte att det inte funkar. Och oavsett hur god den där köttbiten eller korven smakar, så kan det ibland vara kul med lite variation.
Vi hoppas att denna artikel har gett lite inspiration och väckt lite experimentlusta. Behöver du mer inspiration så är du välkommen till en av våra matlagningskurser för att få mer tips om goda smakkombinationer.
Gå på en: Spännande matlagningskurs
Gillade du artikeln? Dela den gärna med någon som älskar pizza!
Här är det efterlängtade pizzadegsreceptet. Här kan du se hur den italienska pizzabagaren som vunnit VM i pizzabakning knådar ut pizzadegen.
För 8 pizzor behöver du följande:
1 liter Vatten
1 gram Färsk jäst
1,66 kilo Tipo "00" Mjöl
50 gram Salt
Steg 1: Blanda vatten och jäst. Låt jästen fördelas i vattnet.
Steg 2: Tillsätt sedan ca hälften av mjölet lite i taget under omrörning. Rör om tills allt vatten är absorberat.
Steg 3: Häll i lite salt i taget och rör om.
Steg 4: Tillsätt resten av mjölet och knåda degen i fem minuter.
Steg 5: Pizzadegen kan vara klibbig, det är så den ska vara. Låt degen jäsa under 8 timmar i rumstemperatur.
Steg 6: Skär upp degen i 250 grams bitar och knåda den lätt. Lägg dem antingen på en plåtform med plast över eller i en plastpåse helt utan luft.
Steg 7: Låt pizzadegen kalljäsa i kylskåpet under 12 timmar
Steg 8: Ta ut degen från kylskåpet och låt den stå i rumstemperatur under en timme innan den ska användas.
Steg 9: När du ska knåda ut degen så gäller det att vara väldigt varsam. Forma degen till runda bollar och platta ut den lite lätt med tyngden från din hand. Tryck ut degen med händerna från mitten ut till sidorna.
Tips! Låt pizzans kanter formas naturligt genom att inte trycka på sidorna av pizzan och genom att du trycker ut luften i pizzadegen till kanterna. Till slut får du dra lite på sidan av pizzan samtidigt som du fortsätter repetera samma rörelse för att på så visa forma pizzan till en rund form.
NYHETSBREV
Kommentarer (+0)