Vin & mat
Skribent Frida
Jan 10, 2017

Piemonte

Druvor anpassade till det varierande klimatet


I nordvästra Italien ligger, precis under den stora alpina väggen, regionen Piemonte. Bredvid Schweiz och Frankrike. I århundraden förblev Piemonte prisade för provinsens världsberömda kök som fortfarande lyckligt bygger på mängden och kvaliteten på den lokala tryffeln.

Men i dag är blicken riktat på Piemonte för dess komplex, hedonistiska röda viner. Piemonte sticker ut som en region med berg som kuvar sig runt dalen i olika höjder och sluttningar. Detta tillsammans med att eget makroklimat; mycket varm växtsäsong som följ av en fuktig höst och en kall, ofta dimmig vinter vilket ger en stor skillnad på vinerna som görs i de olika regionerna i området: Barolo, Barbaresco, Langhe, Alba & Asti. När det är skörd i Barolo syns bara hälften av kullarna för att dimman skymmer. Landskapet är kantat av guld och koppar färgade vinstockar tillsammans med persikoträd och hasselbuskar. När distrikts namnet läggs till druvan, exempelvis Barbera d'Asti - så kommer vinet i teorin från ett begränsat och överlägset område.

Viner tillverkas av druvorna Nebbiolo, Barbera och Dolcetto. Nebbiolo har en karakteristik ton utav ros och lakris. Är stor och kraftig men med mer tanniner och styrka jämfört med Barbera som har högre syra och en distinkt örtig ton. Båda druvorna ger tunga viner som behöver mycket sol och sen skörd för att få ner syran i smakliga nivåer, dock är Nebbiolo mer lagringsduglig än Barbera som görs mer för att drickas ungt, mer kommersiellt. Dolcetto i motsats uppskattar svala områden på högre höjder och är friska, köttiga med en mjuk bärighet. I jämförelse med Barbera är Dolcetto mer feminin och passar till mustig rätter. För de vita är de Muscat druvan som gäller med dess kännetecknande fläder ton och låga alkoholhalt runt 5%.

Barolo - "kungen av viner och ett vin för kungar"


Den mest erkända regionen i området är Barolo, känd för sina strukturerade och aromatiska röda viner gjort på druvan Nebbiolo, nebbia betyder dimma på Italienska. Vinregionen Barolo är uppdelad till städerna Barolo, La Morra, Castiglione Fallettonde, Monforte d'Alba och Serralunga d'alba, som upptar cirka 87% av vinproduktionen. Resterande 13% produceras i Grinzane Cavour, Novello, Verduno, Cherasco, Diano d'Alba och Roddi. Vinmakarna själva, dock beroende på vem du frågar, brukar nämna städerna La Morra, Monforte d'Alba och Serralunga d'alba. De hör till de klassiska byarna för vinproduktion och majoriteten av de kändaste producenter ligger i eller runt dessa byar.

Serralunga d'alba omnämns som kungen av Barolo med de kraftigaste och mest aromatiska vinerna och Monforte d'Alba omnämns som drottningen av Barolo med kraftiga men mer eleganta och balanserade viner. Detta anses komma från jord högre i sand, kalksten, järn, fosfor och kalium Viner är mer strama och kräver betydande åldrande. Detta stämmer även in på vinerna från Castiglione Fallettonde. Vinerna från La Morra omnämns som prinsen av Barolo med även aromatiska viner men om ej inte lika kraftiga och stram som vinerna från Serralunga. Staden Barolo har även samma karakteristiska drag och de båda har jord med mer lera, mangan och magnesium. Det tenderar att producera viner med mer parfymerade dofter, sammetslena texturer, mindre syra och kropp samt kan drickas yngre. En Barolo måste minst monga i tre år, två år på ekfat och ett år på flaska. För viner märkta Riserva är det minst fem år, tre år på ekfat och två år på flaska.

 

Lär dig mer om Piemonte och dess olika stilar på våra vinprovningar

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS