Upplevelser
Skribent Frida
Sep 09, 2013

Patrik Sommelier vår egna mat & vininspiratör

Uppsalas egna Sommelier Patrik Wengberg skriver på vår Twitter samt Facebook sida. Han ger vin och dryckestips, ost och delikatesstips och mycket annat. Bli vän med Patrik på Facebook och ställ frågor till din egen sommelier - ni hittar honom under Patrik Sommelier. Vår Facebook sida & vår Twitter.

Tre frågor:
- Patrik, berätta lite om dig själv?

- Jag började jobba på restaurang när jag var 17år som diskare, jobbade snabbt upp mig till "runner" och blev sedan bartender/ servitör. Mitt intresse för just dryck växte sig starkare och på min fritid läste jag om produktionen av rom och whisky, jag försökte förstå mig på hur allt hängde samman. Efter ett tag så rekommenderade en sommelier mig att åka till Gryhyttan. Vilket jag gjorde. Där hittade jag min passion för just mat och vin, men speciellt för hur man kombinerar diverse dryck med livsmedel. Efter tre års studier med det sista året inriktat just enbart på dryck samt arbete med drycker på sidan av studierna, så var jag bered att kalla mig Sommelier. Efter det har jag haft olika konsult arbeten där jag bland annat arbetat för COOP's huvudkontor i Solna som Sensoriker.. jag bedömde livsmedlen. Nu är jag Sommelier på restaurang Domtrappkällaren och Borgen.

- Vad är en Sommelier?

-  Det är en svårt att säga, beror på vem man frågar. Vissa anser att man är en Sommelier för att man exempelvis läst om vin i ett år på restaurangakademin, eller läst på hemma. Dock anser jag inte att man är en psykolog för att man läst om psykologi i ett år eller om ämnet hemma. På Grythytte Akademi läser studenterna sig till WSET Diploma nivå inom alla drycker, det är en internationell standard som anses ta cirka tre år att klara av. Under vissa perioder provade vi exempelvis vin mellan måndag till fredag från 8-17.00 och sedan var man också tvungen att läsa på teori till sena kvällar. Det tillkommer kurser inom sensorik och metodik för att bedöma livsmedel och dryck. Läran om olika delikatesser, mat och hur dessa påverkar drycken. Titeln Sommelier blir således som med titeln konstnär, alla kan kalla sig konstnär men det är en stor skillnad mellan en konstnär och konstnär.

- Var är ditt favoritvin, om du bara får välja ett enda?

- Det här var en elak fråga, mycket elak. Ett enda vin, hm. Det måste då vara Pol Roger Sir Winston Churchill 1996 - prisvärld, underbart god och det är sommar!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS