Öl & Whisky
Skribent Per
apr 10, 2020

Påsköl till påskbordet 2020

Påsken är äntligen här. Ett säkert vårtecken med både god mat och dryck och, om vädret tillåter, även en hel del grillat. Precis som vid jul släpper Systembolaget en hel del olika öl som enbart säljs under den här perioden. 

 

Lägg till alla de öl i vanliga sortimentet hos Systembolaget så finns det en stor mängd öl att välja på till ledighetens mat. 

 

Visste ni att nästa år, 2021, firar påskölet 30 år på Systembolaget? Det var faktiskt så sent som 1991 som det första påskölet lanserades på Systembolaget. Den första påskölen som lanserades var faktiskt Carlsberg Påskebryg från Danmark. 

 

I Danmark hade man gjort påsköl till försäljning sedan i slutet på 1800-talet så det kanske inte var så konstigt att den första påskölen i Sverige kom från Danmark. 

 

Från början var påskölen precis som julölen i stilen, lite mörkare, starkare och lite sötare. Nuförtiden är påskölen ofta, inte alltid, lite ljusare och med lite mindre alkoholhalt än julölen. Kanske för det passar bättre till ljuset på våren och till de maträtter vi äter under påsken. 

 

Vad som kan vara gott och intressant att hålla utkik efter ska vi gå igenom nu. Listan är helt utan inbördes ordning och all öl finns att köpa hos Systembolaget. 

 

Missa inte: Goda viner till påsken

Några favoriter till påskbordet

Pumpviken Påsköl nr 1341

Från Nynäshamns Ångbryggeri kommer den här milda alen. En mild ale har oftast en alkoholhalt som inte är för hög samt en balanserad och måttlig beska. Så är också fallet med Pumpvikens Påsköl. 5,8-vol% och en balanserad beska. Smak och doft är maltig med lite sötma. 

 

Vi hittar bland annat ljus sirap, frukt, torkade aprikoser, choklad och pomerans. Ölen har en bra fyllighet med lätt söt touch. Passar bra till det klassiska påskbordet. Säljs för 30.30:- hos Systembolaget med säljstart 23/3.

Jenny Nyström Ekologiska Påsköl nr 11030

Den här ekologiska påskölen är gjord i stilen amber ale. Amber ale kom ursprungligen från USA:s västkust och ofta är det mörkare pale ales som samlas under namnet amber ale. Man använder i bryggningen en del mörk och mellanmörk malt (karamellmalt etc).

 

 Ofta har en amber ale tydliga aromer av kola, karamell och karamelliserat socker. Jenny Nyström påsköl har en maltig smak. Vi hittar rostade toner, knäck, choklad, apelsin och aprikos. 

 

Den är medelfyllig med balanserad beska och en lätt touch av sötma. Passar som sällskapsdryck eller även till det klassiska påskbordet. Kostar 19.80:- hos Systembolaget med säljstart 23/3.

 

En ljus öl i ett ölglas ståendes på en terrass

 

Ahlafors Påsk Lager nr 1344

Ahlafors Påsk Lager är en svart pilsner som stilen schwarzbier ibland kallas för. Det är en stil som bryggts i Tyskland sedan slutet på 1300-talet men troligtvis mycket längre. Mörk till färgen och torr utan någon som helst sötma ska stilen vara. 

 

Ahlafors Påsk Lager är en maltig och smakrik öl. I doft och smak hittar vi kavring, kaffe, choklad, farinsocker och lakrits. Den har måttlig beska och är fyllig utan någon som helst sötma. 

 

Passar bra till grillat kött gärna med några rostade tillbehör som passar ölens rostade aromer. Kostar 19.80:- hos Systembolaget med säljstart 23/3.

Easter Bliss Ale nr 11806

Från Örebro Brygghus kommer Easter Bliss Ale som är en strong ale. Stilen strong ale finns i USA där den är vanligtvis en alkoholstark öl, över 7 % och det ska vara mycket av allt. Mycket malt, mycket humle och mycket av alkoholen. 

 

I Easter Bliss Ale har vi en påsköl som har just mycket av det mesta. Alkoholen ligger på 6.7 % så den kanske är det nedre lagret för en strong ale men det fungerar för Easter Bliss. Ölen är maltig med knäckebröd, tobak, aprikos, apelsinskal och bland annat ljus choklad. 

 

Färgen är härligt brunröd. Fyllig öl med balanserad beska och enbart en lätt touch av sötma. Passar som sällskapsdryck och till lagrade hårdostar. Kostar 23.10:- hos Systembolaget och säljs från och med 23/3.

Jämtlands Påskebrygd nr 1338

Från bryggeriet som gett oss favoritölen Jämtlands Bärnsten hämtas den här Påskebrygden. Stilen är brown ale som från början är ett samlingsnamn på mörk öl som ej är porter eller stout. Den mörka färgen kommer från den större mängden rostad malt i bryggningen. 

 

Ej för hög alkohol eller alltför kraftig beska. I Jämtlands Påskebrygd har vi en maltig smak med inslag av bröd, knäck, apelsins och aprikoser. Den är fyllig med balanserad beska och en lätt söt knäckig touch. 

 

Passar till lammsteken under påsken. Kostar 21.50:- hos Systembolaget och säljs från och med 23/3.

Omnipollo Aon Pecan Mud Cake Stout nr 1427

Vårt sista tips på påsköl är ingen egentlig påsköl utan en Imperial Stout. Imperial Porter är kraftigare och alkoholstarkare varianter av de vanliga porter och stouterna. I Aon har vi mycket kraftiga smaker och dofter med stor komplexitet. 

 

Vi hittar choklad, pekannötter, kokos, romrussin, kaffe, kokos och bland annat lakrits. Beskan är balanserad och ölen är mycket fyllig med en härlig sötma i smaken. Hög alkohol, hela 11 % men det maskeras av den stora kroppen och sötman. 

 

Serveras med fördel till en mögelost eller mörk choklad, exempelvis en chokladdessert. Ingen egentlig påsköl som sagt men en öl som passar perfekt till att avsluta måltiden med. Gudomligt gott till chokladpralinen. Kostar 49.90 hos bolaget och finns tillgänglig året om.

 

Glad påsk! 🐣 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS