Upplevelser
Skribent Frida
Mar 31, 2015

Påsköl, påskvin och påsksnaps 2015 


Vad är det vi firar?


påskmat2015


Varför firar vi påsk? Främsta svaret på denna fråga är att det firas till minne av Jesus  uppståndelse. Det stämmer, på skärtorsdagen åt Jesus den sista måltiden, på långfredagen blev han korsfäst och på Påskdagen så återuppstod han. Som med de flesta andra högtider så anpassade kristendomen sina högtider med redan existerande högtider.

 

Berättelsen om Påsken tar sin början den natt då påsklammet slaktades och vars blod penslades över Israeliternas dörrar för att skydda dem mot dödsängeln. Det är därför vi äter lamm under Påsken, en tradition med anor till 1500 f.kr.  Det var den sista etappen för Moses att tvinga Ramses att släppa judarna fria från slaveriet och misären. Påsken grundades således i firandet av att Judarna blev fria och står nedskrivet i Gamla Testamentet som "den osyrade brödets högtid" (..även kallat Pesach) vilket kommer från att Judarna under flykten från Egypten endast åt osyrat bröd, Matza, då de ej han jäsa brödet färdigt innan de var tvungna att snabbt fly ut ur landet.

 

påskmat 2015Senare under Kristendomen kom högtiden att förändra till att anpassas den kristna tron samt fördes lokala högtider in i firandet. I Sverige var skärtorsdagen en stark hednisk tradition då byborna tog till extra försiktighet eftersom det var just på denna torsdag som häxorna åkte till Blåkulla för att supa och dansade med djävulen. Byborna låste noga om sig, gömde kvastar och speglar samt förde oväsen för att skrämma bort häxorna. Mer högljutt blev det mot söndagen då häxorna kom tillbaka, då var det vanligt förekommande att tända brasor för att skrämma iväg häxorna så de ej stannade vid den egna gården. Barn som klär ut sig till påskkärringar, delar ut påskkort och önskar godis växte fram under tidigt  1900-tal i Stockholms villaförorter.

 


Vad ska vi dricka?


Här nedanför rekommenderar vi årets bästa påskdryck. fem påskviner, tre påsköl, en påsksnaps och den godaste påskmusten för år 2015, samt hur en väldigt god påsksnaps enkelt kan göras hemma.Påskvin


påskvinvittvin2015Ett påskvin är fruktigt och fräscht med bra syra och gärna lite fruktsötma eller restsötma som kombineras väl med den syrliga och smått söta sillen samt skaldjuren. Samtidigt som syran hjälper till att rena bort det feta från de mer krämiga rätterna på bordet så som räkcheesecake och de mer feta rätterna så som pastej. Vidare behövs ett tillräckligt fylligt vin som klarar av de mer bastanta rätterna. Om det även ska serveras varmrätter så som lamm, prinskorvar och köttbullar med diverse tillbehör så behöver vinet något mer kraft. Här nedan rekommenderas fem viner beroende på vad som serveras under påsken.

 

Kloster Eberbach Riesling Spätles 2013
Ett klassiskt traditionellt tyskt vin som är väldigt prisvärt! Halvtorrt vitt vin med fräsch syra och lagom fylligt. Exotiska gula frukter så som citrus, mango och passionsfrukt tillsammans med krita. Passar utmärkt till sill, skaldjur och fisk.

 

Yalumba Organic Viognier 2014

Ett australienskt, friskt och fylligt vitt vin med en viss sötma. Gula tropiska frukter så som persika, mango och ananas tillsammans med kryddor och vita blommor. Passar riktigt bra till fisk och kallskuret samt går bra till sillen och de mer krämiga rätterna. Ett bra buffévin.

 

Bourgogne Les Sétilles 2012
En härlig, kraftig och ekad Chardonnay som samtidigt är friskt. Toner av citron, gula äpplen, påskvin2015 2mandel, smör, bröd och krita. Passar till lamm, kallskuret och krämiga rätter.

 

Bourgogne Cuvée Margot 2013
Ett franskt vin  gjort på druvan Pinot Noir. Vinet är lätt, fräscht med lite strävhet samt toner av saftiga körsbär, björnbär, hallon och lingon tillsammans med muskot. Med andra ord passar detta röda vin till både kött och fisk så som kallskuret kött, lamm, sill och fisk samt krämiga rätter. Ett bra buffévin.

 

Irony Pinot Noir 2012
Ett rött vin från Russian River Valley,  Kalifornien som är betydligt tyngre jämfört med det föregående vinet. Bra syra, något strävt och fylligt. Toner av jordgubb, hallon, mint och kryddor. Passar utmärkt till lamm och andra kraftigare rätter på påskbordet.


PåskölI forntida Sverige dracks det under firande och högtider öl som var mörk, stark, fyllig och något söt, med andra ord en ölsort som påminner om det vi idag kallar julöl och påsköl. Den moderna stilen av julöl lanserades under 1800-talet men efterfrågan minskade och försvann till slut. Den påsköl2015 2kom sakta tillbaka, först som julöl år 1988 och sedan som påsköl år 1991. Både julöl och påskölen är traditionellt fylligt med en maltig smak. Påskölen är oftast något lättare och med mindre alkohol jämfört med julölen

S:t Eriks Påskale

Tydlig smak och doft av gula toner så som citrus, honung, persika, apelsin tillsammans med kryddor. Med andra ord amerikansk inspirerad. Fräsch, något besk och härligt påskig smak. Passar den som ej önskar en allt för bitter öl men som ändå är tillräckligt frisk till att passa sillen.

 

Oppigårds Easter Ale
Liknar föregående öl i stil men är mer humlad, har tydlig sötma samt har mer traditionsenliga maltiga toner av rågbröd, karamelliserade mandlar, tallbarr och stenfrukter. Passar riktigt fint till sillen, skaldjur, fisken samt de krämiga rätterna.

 

Dugges Påsklager
Är man ute efter en mer traditionsenlig öl i smak så är denna öl bäst i sortiment. En mörk lager med toner av bränt socker, mörkt bröd, apelsinsskal, mörk choklad och torkade fikon. Gott, något sött och fyllig. Passar utmärkt till kött, kallskuret samt mer bastanta rätter.

 

Påsksnapps


2015påsksnaps2015


Val av påsksnaps är endast en smaksak, vilken är din favoritsnaps? Sedan kan det även vara fint om snapsen passar ihop med temat för firandet, för just påsken är det gula färger så som citron, gula äpplen och honung. Fänkål, anis och malört passar även fint samt gröna toner så som fläder och dill.

Skärgårdssnapsar
Ett härligt kit med en blandning av härliga snapsar anpassat till varmare dagar

 

Hemgjord snaps
Brännvin Special 70 cl
Blomhonung 3 msk
Citronskal från en citron
Fänkål 2 msk
Torkad Rölleka 3msk
2msk vatten

Lägg alla ingredienser i en kastrull utom spriten, värm upp på låg temperatur och rör om. Ta av kastrullen från plattan när ingredienserna är väl beblandade och tillsätt spriten. Täck noga över med  plast och låt sedan ingredienserna urlaka i spriten under rumstemperatur i åtta timmar. Ta sedan bort ingredienserna genom att hälla upp vätskan i flaska igenom en fin sil. Låt snapsen stå i kylen tills bottensatsen har lagt sig och häll sedan försiktigt över drycken till en annan flaska, var noga med att inte ta med den del som är grumlig. Servera den friska och fräscha snapsen sval.

 

2015Påskmust2015Påskmust


Påskmustens berättelse börjande med att läskedrycksfabrikören Robert Roberts från Örebro gav sitt barn Harry i uppdrag att undersöka  läskbranschen i Tyskland, han kom tillbaka med x antal recept varav musten var en utav dem. Musten lanserades år 1910 som ett alkoholfritt alternativ, man förstod redan då dess potential. Det gick trögt i början men slutligen vann musten Svenskarnas hjärta runt 1920-talet och under samma period lanserade Harry både jul- och påskmusten. Företaget är kvar idag, Roberts AB, och står för runt 95% av all mustförsäljning via  extraktförsäljning till olika bryggerier. Skillnaden i smak sker genom olika blandningar av socker, kolsyra, vatten och ibland även andra kryddor. Extraktet och grundreceptet är hemligt och består av 30 olika ingredienser. Skillnaden mellan påskmust och julmust är att påskmusten är mjukare och sötare i jämförelse med julmusten som är torrare och oftast mer kryddig i smaken. Årets Påskmust 2015 blev:

 

Nyckel-bryggeriers Påskmust
Påskmusten har en fin balans mellan sötma, smak och syra.Traditionsenlig, fyllig och smakrik. Bubblorna är markanta men något mjukare. En härligt kvalitativ påskmust!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS