Resor
Skribent Frida
Jun 06, 2017

På jakt efter den underjordiska svampen - tryffel från Alba!

Alba är otroligt vacker så här års med vinrankor i skiftande färger grön, gul och röd. Dimman ligger tjock över staden och luften är frisk med doft av ek, multna löv och jord. Mellan den 9 oktober och den 27 november, samma period då tryffeln växer, infaller den årliga tryffelfestivalen i Alba som drar människor världen runt. Här hittar vi turister, matälskare (vanliga italienare) och connesörer speciellt från regionerna Langhe och Roero, men även från hela landet. De samlas med en sak gemensamt, passionen för den vita tryffel från staden Alba ("tartufi bianchi di Alba").


Under festivalen arrangeras eventet Alba tryffel Show som är en erkänd gourmettillställning som hedrar kockarna i regionen, men också alla dem som på deras tallrikar förbättrar den vita tryffeln. Givetvis finns det även många svarta tryfflar på den stora marknaden, med de anses vara av lägre kvalitet. Framförallt då den inte bär samma kraftiga och intensiva doft och smak som sin vita motsvarighet. Det märks även på prislappen, som fluktuerar rätt rejält från år till år. I år kostade den svart tryffeln, hos tryffeljägaren själv, cirka 15 kr grammet medans den vita runt 50kr grammet.


Under säsongen arrangeras även regelbundna tryffeljakter, några få är öppna för allmänheten men sker då i mer reglerade former på små ytor. Detta då tryffeljägarna är väldigt hemlighetsfull om sina jackmarker. För våran del fann vi endast den svarta tryffeln, men glada ändå blev vi allt!


Tryffel växer underjorden på trädrötter, ibland så djupt som 10 meter under marken. De gillar vissa träd mer än andra och brukar oftast återkomma på sina favoritträd, men inte alltid på samma plats. Därav är en tryffelhund att föredra för jägaren, annars blir det väldigt svårt och tidskrävande att hitta de dyrbara svamparna. Ja det stämmer, tryffel är av typen underjordiskt växande svamp. Grisar har bättre doftsinne och därmed bättre precision men hundar är enklare att träna upp att inte äta tryffeln när de väl hittar de.


Under den årliga festivalen finns det även många marknadsstånd med rostade hasselnötter, bakelser av hasselnötter samt hasselnötsglas, m.m. Detta då det även är säsong för hasselnöten som även växer med bravur i regionen. Inte konstigt att den kända familjen Ferrero kommer från just Alba, kända för skapandet av Nutella.


Alba med omnejd är en favorit i mångas vinälskares hjärtan, med kända namn som Barolo och Barbaresco. Men Alba är mer än så. Alba är en mysig, pittoresk stad omgiven av en skön natur och kulliga berg, som med sina restauranger och connesörer skapar en gastronomisk stad utan dess like. Alba's mat är minst lika viktig som dess viner, men inte viktigare.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS