Öl & Whisky
Skribent Frida
May 15, 2015

Överjäst Öl

Uppdaterad: 04/02/2019


Överjäst öl, eller ale är den traditionella stilen för öl och till denna kategori tillhör några klassiker som Lager, Ale och spontanjäst. Ursprungligen fick överjäst öl sitt namn efter att jästen lade sig på ytan av jästkaret efter jäsningsprocessen. Numera finns det olika sorter av jäst där några av dem hamnar på botten efter jäsningen. Men gemensamt för all överjäst ale är att de tycker om att jäsa i varmare temperaturer.

Den traditionella stilen för öl är överjäst öl


Det är valet av jäst som avgör vilken öltyp som bryggs, dock påverkar valet av av ölsort hela tillverkningsprocessen. Vid tillverkning av Ale används jäst som jäser när det utsätts för varm temperatur, vid Lager används jäst som jäser bra i svala temperaturer och vid spontanjäst öl används den jäst som naturligt finns i bryggeriet.

Ur denna stil kommer bland annat underkategorier så som Ale, Porter och Veteöl. Ale är ett samlingsnamn för samtliga ölsorter som jäser vid högre temperatur och under kortare tid. Färgen är oftast mörk och beror på maltsort, rostningsgrad och humle.

De olika stilarna:

Ale

Pale Ale

Sour Ale – Flanders

Brett

Weißbier

Saison

Roggenbier/rye beer (rågöl)

Trappistöl

Porter och Stout

Barley Wine

Julöl & Påsköl

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS