Vin & mat
Carl B
maj 13, 2022

Ovanliga vinländer, vanligare än vi tror

Det finns idag ett väldigt brett utbud av viner att välja på för oss i Sverige. Systembolaget har gjort det enkelt för oss att få tag i viner som annars kan vara svåra att införskaffa utan lite efterforskning. 

 

För den som orkar vänta några dagar och planera sitt vininköp finns ju beställningssortimentet där det går att hitta viner från mer än 50 olika länder. Flera av dem kanske du inte ens kände till producerade vin. 

 

Dessutom är det hög tid att även testa de "lokala" vinerna från Sverige om du inte redan gjort det. För det har ökat markant med varianter och artiklar senaste åren.  
 

Denna artikel kommer ge dig en fördjupad inblick i de vinländer som jag anser du bör rikta blicken till och mer "udda" regioner som du kanske inte ännu provat smaka dig igenom. 

 

Vill du få tips på fler udda viner att upptäcka? Allt om Vins expert Maya Samuelsson tipsar om några hemliga pärlor i Systembolagets beställningssortiment.

 

Missa inte: De bästa svenska vingårdarna

Fint landskap i Georgien

Annorlunda eller bara traditionellt?

Flera bortträngda och tyvärr bortglömda vinregioner för vissa har än väldigt mycket längre vintradition än t.ex. trendiga Nya världen viner från Nya Zeeland och USA.

 

Att sticka ut och vara annorlunda, både som privatperson när du bjuder hem gäster på vinmiddag, eller som producent när du vill göra ett exceptionellt vin, är väldigt bra. Våga ta ut svängarna, gå ifrån den vanligaste normen och lita på sin intuition. 

 

Välj inte alltid Chablis till skaldjuren, eller amerikansk eldig zinfandel på box till grillade hamburgare för att reklamen sa så. En frisk bubblande Lambrusco till torskryggen kan vara väldigt trevligt en härlig sommardag. Eller ett spontanjäst vin från Georgien som mognat naturligt i nergrävda lerurnor till kalvfilén.

Hantverksvin från Georgien

Det sistnämnda är just något som har börjat exponeras på nytt och blivit populärt på vinbarer bl.a. Därför har det även kommit in tillfälligt på svenska vinmonopolet med jämna mellanrum. Att lagra vin på s.k. "qvevri" är traditionellt och en mycket äldre metod än att ha det på ståltank eller ekfat. 

 

Det är stora lerkrus som varierar i storlek. De har samma form som de hade när man gjorde viner i Georgien långt före vår tideräkning. Som stora breda droppar ser de ut och är allt från 300 liter upp till giganter som kan rymma 3-4000 liter. 

Spontanjäsning av vin

För att kunna ha en någorlunda kontroll på spontanjäsningen och vinets mognad grävs amfororna ner flera meter i vinhusets vinkällargolv där det hålls en jämn temperatur. 

 

I dessa har man pumpat ner ofiltrerad druvjuice med skalrester och stjälkar från druvklasen. Detta för att kunna börja jäsa av egen kraft med jästpartiklarna som finns naturligt på vinrankan. 

 

Efter en tid med omrörning i jäsningsprocessen sjunker dött jästsediment och partiklar till botten och ett klart till halvklart vin finns kvar överst. 

Lagring av georgiskt vin

När vinet är klart och lagrat efter tycke och expertis från vinmakaren buteljeras det med en bärnstensfärgad nyans och ibland med lätt grumlighet kvar beroende på att man valt att inte filtrera det fullt ut och behålla den naturliga touchen. 

 

Huruvida man fullt ska förlita sig på att hälsoeffekterna av qvevriviner är så bra som sägs låter jag vara osagt. Det sägs dock innehålla väldigt mycket nyttiga antioxidanter och ämnen som motverkar toxisk effekt av alkoholen och bättrar vårt immunförsvar. 

 

Så testa för guds skulle georgiskt vin och gärna qvevri-lagrat sådant. Det är en gedigen hantverksprodukt som ofta går som "naturvin". Passar utmärkt som alternativ till det röda vinet till chark och ostbrickan i bersån. 

 

Läs även: Vad är naturvin?

Vinrankor i Shumi Winery i Georgien

Kanada överraskar

Förutom Georgien som enligt de flesta anses vara vinets vagga och där man hittat de äldsta resterna från vinframställning finns det även skäl till att idag testa viner som kanske inte har samma långa tradition men likväl är något av en ögonbrynshöjare. 

 

Kanada har i sekler producerat vin på ungefär samma breddgrader som Toskana och mellersta/södra Frankrike. Dock med mycket mildare klimat med kyliga vindar och inte lika solgassande sommar. 

 

Det har gjort att de fått anpassa odlingarna till spännande hybridarter av vinstockarna som inte används här i Europa. Smaken kan vara något annorlunda mot det vi är vana vid och upplevas lite mer "funky" eller artificiell. 

 

Dessutom blir de något svalare i stilen med mer elegans, högre syra och med massor av koncentration och smak. Trots att äldsta registrerade vingårdarna är från senare 1800-talet har utvecklingen gått snabbt framåt och de är moderna, extremt kunniga, och kvalitetssäkra när det kommer till vinframställning. 

 

Så förutom deras världsberömda icewine (gjort på frusna druvor) finns flera bra produkter att finna idag här i Sverige och väl värt att testa. Ett svalodlat kanadensiskt rött vin med grillad panchetta eller fet potatisgratäng kommer göra middagen fulländad.  

 

Se också: Besök en vingård på Capri

Häller upp rött vin från Uruguay inför kvällens middag

Äventyrliga smakkombinationer

Först och främst behöver vi tänka bort alla gamla vanliga normer och börja lita mer på våra sinnen. Allas tycken och smak varierar så det finns ingen gyllene grundregel för att kombinera vin och mat egentligen. 

 

Däremot är riktlinjer alltid bra och vägledande i vårt experiment och resa mot den bästa kombon. Om det skulle gå fel så är det inte värre än att vi blivit en erfarenhet rikare. Vad är väl inte roligare än om det då blir fel med ett väldigt utstickande och roligt vin? 

Lambrusco till hamburgare

Denna kombination är inte så långt ifrån det pärlande vinets traditionella maträtter som lasagne och köttiga raguer. Du får ett bra syrabett och en läskande framtoning som mildrar en ofta ganska så fet hamburgares mättnadskänsla och lättar upp matupplevelsen. 

 

Att smaken dessutom från en torr och bättre flaska Lambrusco (från Emiglia Romagna i mellersta Italien) kan vara magisk i kombination med kött skadar ju inte.

Engelskt bubbel till ostbrickan

Om du skall ha en efterrätt eller vickning med lite salta tillbehör och några utvalda lagrade ostar (t.ex. Comté, Västerbotten eller Gruyère) kommer ett kvalitetsbubbel från vidderna i Essex, södra England att göra susen. 

 

Det är många som idag menar de kommer upp i minst samma nivå och även bättre än flera ursprungstypiska champagner. Gjort på samma metod, på väldigt lika jordmån och med samma expertis. 

 

Skillnaden ligger snarare i dess raritet. Smaken levererar med både djup och finess där krämigt, salt och umami är kombinationerna att leta efter.

Robust rött från Uruguay med krämig pasta

Uruguay är Sydamerikas fjärde största vinproducent sett till mängd. Här bjuds vi vanligtvis riktigt bra viner på druvan Tannat som är mörkt blodröda, har kraftig tannin och mycket mörkfruktig smak med rostade toner. 

 

En djärv druva med både kropp, krydda och strävhet. Din gom kommer skrika efter krämiga såser och protein för att harmoniera upplevelsen. Utmärkt till exempelvis en gräddbaserad pastasås med bacon och fläskfilé, eller klassisk Carbonara med mycket hyvlad parmesan på toppen.

 

Hoppas det smakar och att du får en fortsatt trevlig vinupplevelse nu när du tar dig an annat än bara klassisk italienskt eller liknande. Våga gärna testa dig fram. Inget kan bli värre än lite fel och då är du ett steg närmare perfektion!

 

Köp nu: Följ med på en rolig vinprovning i trevligt sällskap

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS