Upplevelser
Skribent Frida
Mar 23, 2012

Fyra ost och vin kombinationer

Förra torsdagen hade vi en trevlig ost och vinprovning och testade dessa ostar och viner:

  1. Brillat Sauvarin tillsammans med Geisweiler Monopole Crémant de Bourgogne Brut

  2. Le Montagnard tillsammanse med Domaine Quillot Côtes du Jura Chardonnay

  3. Parmigiano Reggiano vecchio tillsammans med Masi Valpolicella Bonacosta

  4. Roquefort tillsammans med Château Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos


Det härliga med dessa kombinationer är att de går så väl hand i hand. I kombination 1 så tar den feta vitmögelosten Brillat Sauvarin, som är en "triplecheese", fram de härliga vitpeppar, halm och svamp tonerna. Vilket går riktigt fint ihop med Cremantens toner av röda äpplen, svartvinbärsblad, björnbär med en fin brödighet och nougat.

Brillats Konsistensen är så pass fet att den klibbar i gommen och runt hela insidan av munnen, men då kommer Cremant de Bourgogne till räddning med dess friska syra och härligt kittlande bubblor som arbetar i team för att skölja rent - vilket gör att vi kan äta mer ost.  Vardera en av dessa kombinationer bjuder på en upplevelse av smakrikedom med olika konsistens barriärer  som måste överträffas.

Min absoluta favorit, om man måste välja, är den så enkla och pittoreska kombination 3. Här hittar vi en två årig Parmigiano Reggiano som har toner av nötter samt har lagringen skänkt en vis jordig ton. Valpolicellan är mjuk med bäriga toner av körsbär, hallon och violer men ger även ett skjut med lakrits och kryddnejlika. Parmigianon har en idylliska flarn-liknade konsistensen med salt kristaller utspridda, dessa går ypperligt ihop med Valpolicellans unga och bitiga tanniner som smälter samman.

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS