Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Jun 06, 2017

Ost- och vinprovning sprider medelhavskänsla till Västerås

På Hotell Esplanade i Västerås arrangerade vi en ost och vinprovning i gott sällskap. I provningslistan hade vi med fyra spännande viner tillsammans med fyra ostar av helt olika karaktärer. Tillsammans skapade de fantastiskt goda kombinationer, nästan som en hyllning till livet! Till ostarna serverades även päron och fikonmarmelad samt salta kex. Efter en kort men grundläggande introduktion kring provningsmetodiken provade vi följande ostar och viner:

Vin el Cep MIM Natura Cava 2014 & Duo Brie Tryffel
Vin el Cep grundades år 1980 i Penedes av fyra familjer som odlat vindruvor i flera hundra år. Det här mousserande vinet är en helt ekologisk Cava och har en doft och smak av frukter såsom gula päron, honungsmelon och gröna äpplen. Smaken är frisk med även toner av kex och citron. Det är ett medellätt vin med fina bubblor. Vin el Cep arbetar faktiskt helt ekologiskt sedan 2003 och även biodynamiskt sedan ett par år tillbaka. Till Cavan åt vi en tryffelbrie från Frankrike. Osten har en krämig konsistens med en härlig syra från det vita möglet. Den här brieosten är fylld med en blandning av Brillart-Svararin och tryffel. Bubblorna och syran från vinet lättar upp osten på ett föredömligt sätt och gör så vi kan äta ännu mer av den krämiga osten!

Le Prés des Suves Côtes-du-Rhône-Villages 2013 & Morbier Tradition
Kvällens andra vin kom från vinproducenten Le Plan des Moines från vinområdet Rhônedalen i södra Frankrike. Det är ett rött vin som är medelfylligt med balanserade tanniner och syra. Doft och smak är kryddiga med färska örter, lagerblad, lakrits, björnbär och en kvardröjande eftersmak. Till vinet provade vi en Morbier, en kittost från Jurabergen. Smak och doft är jästlik med en söt och fruktig smak. I mitten av osten går en svart rand av sot och salt som ursprungligen skyddade mot insektsangrepp, och som idag ger Morbier både sitt särpräglade utseende och sitt extra sting. Namnet kommer från den lilla byn Jura där Moriber först tillverkade redan på 1800-talet. Kombinationen av smaker och dofter balanserades väl och resulterade i en minst sagt intressant upplevelse.

Jordi Aixalà Pardelasses Priorat 2014 & Manchego
Kvällens tredje vin är från producenten Jordi Aixalà från Spanien och närmare bestämt vinområdet Priorat utanför Barcelona. Pardelasses har fått sitt namn ”(till) för åsnorna” efter det faktum att i princip allt arbete i vingårdarna måste utföras för hand, hjälp av mulåsna i de tyngsta momenten på de branta sluttningarna. Här har vi ett mörkt och fylligt vin med kraftiga tanniner och en lång mineralrik eftersmak. Doft och smak är fruktiga med fatkaraktär, björnbär, viol och plommon. Även det här vinet är ekologiskt odlat vilket visar sig i dess renhet, vilket gör så vinet passar ännu bättre till osten. Manchego  är en spansk lagrad fårost. Just den här osten var lagrad i 24 månader. Det har en tydlig animalisk doft och smak av halm, salt, något pepprig och fyllig. Sältan och fylligheten mjukade upp vinets strävhet på ett bra sätt, och kombinationen passar både som apéritif och efter maten.

A Mano Aleatico Passito 2010 & Gorgonzola Piccante
Aleatico Passito är ett sött vin från södra Italien, Apulien gjort på druvan Aleatico. Vinproducenten A Mano består av vinmakarna Mark Shannon och Elvezia Sbalchiero som har arbetat i vinbranschen under större delen av sitt liv. Vinet doftar av mörka bär, rosenblad och kryddor. Smaken är söt, fyllig med mörka bär, rosenblad och kryddor. Syran är frisk och hindrar vinet från att bli syltigt. Till det söta vinet provade vi blåmögelosten Gorgonzola från Lombardiet i norra Italien. Doft och smak är starka, kryddade med läder, stall och svamp. Den skarpa smaken är en tydlig kontrast till den krämiga konsistensen.

Candido Cappello di Prete 2012
Vi provade även ett bonusvin ikväll, Cappello di Prete. Vinet kommer även från Apulien i Italien från området Salice Salentino, vilket är ett DOC i vinregionen. Cappello di Prete är gjort på druvan Negroamaro som skänker en kryddig doft. Vi finner även toner av torkade körsbär, tobak, rosmarin och choklad, samt fatkaraktär. Vinet har balanserade tanniner och syra. Eftersmaken är medellång med mycket fruktighet. Det här vinet passar utmärkt till den franska osten Morbier.

Under hela provningen ställdes många intressanta frågor och det genuina intresset bidrog till en trevlig stämning och en fin upplevelse. Favoriten hos de flesta deltagarna var nog kombinationerna Pardelasses Priorat & Manchego samt A Mano Aleatico Passito & Gorgonzola, med andra ord en salig blandning av det bästa som Medelhavets unika matkultur har att erbjuda resten av Europa och världen. Tack för en trevlig kväll!

Du kan självklart också ta del av en av våra utsökta vinprovningar. Vänligen klicka här för mer information.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS