Upplevelser
Fanny Wennerkvist
Oct 06, 2015

Ost och Vinprovning i Stockholm den 02/10

Temat på kvällens provning var ost och vin, vi provade fyra olika ostar till fyra av vinvärldens grenar;
mousserande, torrt vitt, torrt rött och vitt sött. De fyra härliga kombinationerna finns beskrivet här nedan.
Perfekta idéer till helgens ostbricka!


DSC_0752Langres med Jacob’s Creek Chardonnay Pinot Noir


Franska osten Langres av komjölk från staden med samma namn vid gränsen mellan Champagne och Bourgogne gör sig allra bäst med ett mousserande glas som sällskap. Ostens lätta lagring på omkring två veckor ger en mogen kant kring den färska, syrliga mitten av osten, tillsammans balanserat och i elegans. Den krämiga osten får bubblorna i det mousserande vinet att kittla på tungan och lyfter frukten i vinet.

Jacobs´s Creek brut av Chardonnay och Pinot Noir  -druvor kända från Champagnes vinmakeri samt för kvalitativt skapande av mousserande vin världen över, kommer från området ”South Eastern Australia”. Vinet är torrt, friskt fruktigt med ett mjukt djup av Pinot Noir.


Crottin Chavignol med Sancerre Les Baronnes Henri Bourgeois


Den lilla ”hästlorten från Chavignol”  -Crottin Chavignol, är en fransk liten DSC_0747 (2)getost som vi njöt i färskt stadie, bara ett par veckor lagrad. Osten håller i detta stadie hög syra och stor krämighet. En av de mest berömda getostarna från Loiredalen.  Getost av denna färska, syrliga stil är bästa vän med druvan Sauvignon blanc, allra hellst från densamme region som ostens, därför väljer vi gärna Sancerre!

Sancerre Les Baronnes är ett stiltypiskt vin av Sauvignon blanc från Loire. Torrt med pigg syra, tydlig doft och smak av fläder, nyklippt gräs och citrus. Just den angenäma och friska syran i vinet vill gärna mötas i smakväg av något som också är friskt syrligt – här kommer getmjölken in i bilden! Den färska getostens syra möter och balanserar vinets och de båda förhöjer upplevelsen av smaker hos varandra.


Parmigiano Reggiano med Valpolicella Ripasso Superiore Ville Di Antanè


Kraftfulla viner kräva kraftfulla smaker! Den fylliga och smakrika osten Parmesan tillverkas av DSC_0751olika mjölkslag och med olika lagringstider. Gemensamt för dem samtliga är generellt en hög men balanserad sälta. Osten får ett tungt och mer eller mindre strävt vin att upplevas mjukare och därmed uppmuntras mjuka, fruktiga smaker att uppdagas bakom vinets tuffa yta. Goda vänner till parmesanosten är de norditalienska vinerna från Valpolicella –Ripassovinerna!

Ville di Antanè Valpolicella Ripasso Superiore av druvorna Corvina Veronese och Rondinella  är ett torrt rött vin av Ripassometoden i vilken vinet får en andra jäsning tillsammans med pressade skal av torkade druvor. Vinet är kraftfullt, kryddigt och aromatiskt. Druvan Corvina Veronese bjuder på blommiga aningar till den eleganta ekfatskaraktären.

Roquefort Papillon med Lenz Moser Trockenbeerenauslese

Roquefort Papillon är en klassisk fransk blåmögelost av fårmjölk från regionen Causses. DSC_0756Blåmögelosten tillverkas enligt historia och än idag av fårmjölk som får sin mögelkultur av ett speciellt rågbröd. Osten lagras i grottor och utvecklar en mycket stor smak med tydlig sälta och viss syra. Blåmögel håller (om än dolt bakom sältan) en viss sötma som gärna tas om hand av ett sött vin. Till blåmögelostar av fårmjölk faller valet gärna på vitt dessertvin, gärna får det hålla en fin syra balanserad med sötman!

Lenz Moser Trockenbeerenauslese tillverkas av de inhemska druvorna Bouvier och Scheurebe tillsammans med internationella druvan Pinot blanc i Burgenland, Österrike. Druvorna plockas sent, de får sitta kvar på vinrankan långt efter ordinarie skördetid och under tiden angripas av den önskvärda ädelrötan som bidrar med sin doft och smak till många av kvalitativa söta viner. När druvorna väl plockas har de börjat skrumpna, mycket av druvans vatten har dunstat och druvmusten blir söt och koncentrerad. När man inte jäser ut all sötma till alkohol resulteras ett sött vin -detta vinet med fin behållen syra och tydliga smak och doftinslag av honung, saffran, apelsin och mogen ananas.Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS