Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Mar 27, 2017

Ost och vin med klassisk touch på Elite Hotell

Sista helgen i mars hade vi dukat upp för en stor ost och vinprovning på Elite Hotell i Gävle. Deltagarna var redo att inviga lördagskvällen med en trevlig stund och upptäcka goda ostar tillsammans med goda viner. Under kvällen utforskade vi det följande viner och ostar under provningens gång:

 

Kombination 1 -  Rigogolo Chianti Riserva & Parmesan Reggiano Vecchio (24 månader)

Chianti vinet kommer från Toscana och görs mestadels på druvan sangiovese. Doft och smak är himmelriket för kryddälskaren, då mörka körsbär, russin, kanel, choklad och vanilj är bland de inslag som gifter sig i denna dryck. Vinet har en viss fatkaraktär och även en balanserad strävhet och pigg syra. Som tips är detta ett mycket matvänligt vin som passar till vardagsmat med italienskt ursprung såsom pasta och pizza.

Parmesan är en fantastisk ost med en kraftig smak och härlig fyllighet. Den är väldigt balanserad och smakerna drar inte iväg åt något håll. Doften från denna parmesan, Reggiano Vecchio, är söt och fruktig. I smaken finner vi en viss fruktighet och inslag av peppar, vilket gemensamt möter ostens sälta, nötter och sötma för att utgöra just det som gör denna parmesan till en favorit på middagsbordet. Tillsammans med den balanserade Chiantin blev det mycket bra, då osten och vinet fann sin balanserande motpart i varandra.

 

Kombination 2 - Schubert Pinot Noir & Brie de Meaux

Det andra vinet var en Pinot Noir från Nya Zeeland. Tanninerna i det här vinet är mjuk i ton och syran är mycket frisk. Doft och smak är kryddig och får tankarna att fara till hösten p.g.a. inslag av multna löv. Sinnenas resa slutar dock inte där; med inslag av torkade jordgubbar, röda vinbär och lakrits är detta vin definitivt något att hålla utkik efter.

Brie de Meaux är den ursprungskyddade brieosten (AOC klassad) från staden Meaux i Brie. Den görs på opastöriserad komjölk och har över åren tjänat smeknamnet som kungen av Brie och de vita mögelostarna. Doft och smak påminner om skogen med en nötig, champinjonlik och stallig karaktär. Konsistensen på en mogen brie är härligt krämig, vilket säkerligen bidrog till att vinets kryddighet och syra matchade den här osten på ett föredömligt sätt.

 

Kombination 3 - Chateanuef-du-Pape Chante Cigale & Manchego Cillon Viejo

Ett fylligt, kraftigt rött vin från vinstockar som är minst 45 år gamla. Vinet kommer från området Chateuaneuf-du-Pape i södra Rhone, ett distrikt vars vinproduktion minst sagt får den att stå ut på kartan. Denna Chante Cigale är inte blyg av sig, då den har en kraftig doft och smak av katrinplommon, skog, körsbär, peppar, kryddor och viol. Kvällens vin var från 2013 och går bra att dricka nu men kommer utvecklas mycket med lite tid i källaren.

Manchego Cillon Viejo är kanske den mest kända spanska osten. Den görs på fårmjölk och kommer enbart från regionen La Mancha. Trots dess namns betydelse ("torrmark"), så står denna region bakom produktionen av ett antal välkända produkter, inklusive Cillon Viejo. Ostens smak och doft består både av fårost, sälta, fyllighet, smör och är något pepprig. Kvällens ost hade lagrats minst 12 månader vilket skapar mer kraft i smaken.

 

Kombinatioin 4 - Niepoort Late Bottled Vintage 2012 & Stilton

Vi avslutade kvällen med en klassisk kombination portvin och Stilton, ett måste på julen i England. Portvinet har en traditionsenlig mörk färg. Smak och doft är tillsammans intensivt fruktiga och söta, med symbiotiska inslag av plommon, russin, björnbär och en mycket lång eftersmak. Druvorna här kommer från vinstockar som är minst 70 år gamla vilket borgar för en större koncentration i vinet.

Stilton är en av världens främsta blåmögelostar. Den görs på komjölk där man blandar grädde från kvällsmjölkningen och den helfeta mjölken från morgonsmjölkningen. Stilton osten är rik i både smak och doft, och vi finner en del oväntade, men spännande, kombinationer såsom läder, mörkchoklad, kryddor, örter och vitt vin. För övrigt, så har smaken även ett karaktärsfullt sting i sig. Det här är en underbar kombination, särskilt för de som har ögonen uppe för lite mer kraftfulla ostar. Tips: Lite päron- eller aprikosmarmelad till denna ost höjer tveklöst smakupplevelsen till nästa nivå.

Avslutningsvis, så vill vi tacka för en spännande ost och vinprovning med aktiva deltagare. Under kvällen så upptäckte vi att vissa kombinationer som det är bäst att avstå ifrån, då det bland annat blev väldigt tråkigt med parmesan och Niepoort LBV. Portvinet är för kraftig och smakrik, och konkurrerade då ut osten fullständigt. Dock så fann några deltagare nya guldkorn, och kvällens vinnande kombination blev för många Manchego osten tillsammans med Chante Cigale Chateauneuf-du-Pape.

Vill du veta mer om våra ost och vinprovningar? Vänligen klicka här.

 

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS