Upplevelser
Skribent Frida
jun 02, 2014

Ost & vinprovning i centrala Örebro den 30/5

I centrala Örebro den 30/5 arrangerade vi en spännande Ost & vinprovning på Scandic Grand Hotell. Provningsledaren var sommelieren Claes som har en stor passion samt en gedigen kunskap kring ämnet.

 

Claes berättelse om kvällen


P1000219

Vi började med att smaka lite på den första kombinationen mellan ost och vin samtidigt som vi gick igenom grunderna för vinprovningsmetodik, inkluderat hur man känner grundsmaker och doftens roll i smakerna. Redan till den första osten, Brilliant Savarin, öppnade gruppen upp sig och frågor och funderingar började komma till ytan. Gruppen tyckte att Cavan passade mycket bra med sin torra fräscha still och tydliga syra. Harmonierade bra tillsammans med osten och fick den att växa positivt i munnen.

La Village du Sud och Munster funkade också bra men där var gruppen lite mer splittrad. Kanske framförallt för att en del inte var helt vänner med osten. Dock hade vinet bra fruktighet, en fin syra samt moderat strävhet vilket fungerade bra att runda av till osten. Sergeo Alighieri Poderi del Bello Ovile var kvällen aha upplevelse, här fick hela gruppen uppleva hur vinet och osten verkligen samarbetar för att göra smakupplevelsen högre. Hela gruppen tycket att osten i sig var mycket god med en markerad sälta. Tillsammans med vinet växte osten än mer och vinet som vissa tycket var lite tufft rundades av och blev behagligt.

P1000221

Muscaten upplevdes lite spritig av vissa i provningsgruppen men blev ”mycket gott” tillsammans med osten och allt lyfte. Efter provningen stannade de flesta kvar och flertalet frågor besvarades både om vinprovning, men även om lagring av vin. Hur man ska tänka när man ska köpa vin, pris kontra kvalitet och liknade. Undan för undan droppade deltagarna av och de verkade haft en riktigt trevlig kväll.

 

De fyra vinerna & ostarna  1. Cava Villa Clara & Brillaint Savarin

  2. La Village du Sud & Munster

  3. Vesterhavsost Eko & Serego Alighieri Poderi del Bello Ovile 2011

  4. Fourme d'Ambert & Muscat de Beaumes de Venise

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS