Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Sep 26, 2016

Ost och vinprovning i Västerås den 24/09

Det här var första gången som Taysta höll en provning på Best Western Esplanad i centrala Västerås. Ikväll var det en ost och vinprovning som stod på schemat och det var en stor grupp intresserade som hade kommit till hotellet den här lördagskvällen. Som vanligt så skulle vi prova 4 ostar tillsammans med 4 viner och förhoppningsvis hitta nya härliga favoriter.

Kombination 1: Chevré i aska tillsammans med Feudo Disisa Grillo 2014

Chevré är troligtvis en av svenskarnas favoritost. Gjord på getost som ger den en högre syra än andra ostar, ger den en krämig, mjuk och frisk smak. Askan som osten är rullad i är fullt ätbar och tillför en extra härlig syra och friskhet till osten. Anledningen till att man rullar den i aska är den att askan bevarar ostens yta och förhindrar den från att torka ut.

Feudo Disisa Grillo är ett vitt frisk vin från det solvarma Sicilien. Det har en doft av gröna päron, grapefrukt och örter. Syran är hög och fräsch med en bra och lång eftersmak av både friskhet och mineraler. Grillo är en grön druvsort som nästan bara odlas på Sicilien. Den lämpar sig väl för det varma klimatet då den är tålig mot hög värme. Feudo Disisas vingård ligger hela 500 meter över havet vilket höjer kvalitén på druvorna.

Här matchade vinets syra den friskhet som fanns i getosten och tillsammans blev det en bra smakkombination. Vinets lätthet matchade även den lätta getosten. Ett kraftigare vin hade tagit över getosten.

Kombination 2: Vesterhavs Ekologisk tillsammans med Moletto Brut Millesimato

Den danska prisbelönta hårdosten fick vara provningens andra ost. Lagrad hela 26 veckor. Den är kraftig med en fin syra och den är fast i konsistensen och närmast kristalliserad. Versterhavs tillverkas med Bovbjerg fyr och det dånande Versterhavet som närmaste grannar. Via ett ventilationssystem leds de salta havsvindarna ned till osten och ger den sin prägel.

Till den här osten provade vi Moletto Brut Millesimato från Veneto Italien. Gjord på något så ovanligt som Pinot Blanc och passar både som aperitif och till mat. Doften är mycket fruktig. Vi känner söt frukt som banan och äpple, med en härlig fyllighet. Vinet är torrt och friskt. En första jäsning av Molleto Brut skedde på ståltank, därefter fick vinet vila på ekfat i två månader för att sedan göras mousserande enligt Charmant metoden i hela 30 månader.

Kombination 3: Taleggio tillsammans med Deudo Disisa Nero D’Avola 2011

Den klassiska italienska kitosten Tallegion var kvällens tredje ost. Doften kan ibland vara stark. Smaken är söt, mild, fruktig med sälta som intensifieras under mognadstiden. Fyllig karaktär och både smörig och syrlig. En mogen taleggio är halvmjuk och något krämig. Ju mer den mognar desto mjukare blir osten. Om taleggion är kritvit och fast är den omogen och smakar strävt utan den härliga nötigheten som vi finner i de mogna ostarna.

Feudo Disisa Nero D’Avola Vuaria 2011 är ett rött, fylligt och fruktigt vin från Sicilien. Doften har inslag av katrinplommon, rostad paprika, svarta vinbär och cederträ. Tanninerna är mjuka men gör sig påminda och smaken för tankarna till sötlakrits, torkade svarta körsbär och vanilj. Vinet har mognat 14 månader på franska ekfat. Från Feudo Disisas vingård går det vid gynnsamma förhållanden att se byn Corleone. Corleone är för övrigt samma by som medverkar i Gudfadern-filmerna.

Kombination 4: Brie de Meaux tillsammans med Vignalta Riserva 2010

Brie de Meaux är en vitmögelost med egenskaper långt ifrån den klassiska brieosten. En Brie de Meaux är ursprungsskyddad och får inte tillverkas på andra platser än staden Meaux. Den görs på opastöriserad mjölk vilket ger den en kraftig smakprofil. Den doftar och smakar stall, nötter, champinjoner och tryffel. En Brie de Meaux är en väldigt smakrik ost.

Vignalta Riserva från Veneto Italien kommer från producenten Vignalta som är känd för bland annat sina Bordeauxblendsviner. Riservan är gjord på 60% Merlot och 40% Cabernet Sauvignon. Vinet doftar och smakar kanel, svarta vinbär och plommon. Tanninerna är behagliga och syran är läskande frisk.

 

Förutom att prova ostar och viner hade deltagarna både frågor och egna erfarenheter som de delade med sig av. Vi pratade bland annat om lagringstips och viner från andra områden. Sedan avslutade jag kvällen med att ge de deltagare som röker cigarr då och då ett tips. Nämligen att matcha cigarren med en Tawny Port, gärna 20 år. Väldigt bra kombination.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS