Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Feb 01, 2017

Ost och vinprovning i Gävle den 28/01

På lördagskvällen var det uppdukat för en trevlig stund med fokus på ost och vin och hur gott det kan vara tillsammans i kombination. Vi började kvällen med att prova varje vin i kombination med utvald ost för att mot slutet av provningen prova fritt. Följande ostar och viner provade vi under kvällen:

Kombination 1 Tenuta di Collosorbo Brunello di Montalcino DOCG & Vesterhavs Ekologiska Hårdost

Vinet har en rödbrun ljus färg, och karaktäriseras av både en smak och doft av körsbär, choklad, lakrits och kryddor. En frisk syra och en lång eftersmak med strävt avslut. Medelfylligt vin som är gott att matcha mot mat och ost eller bara att avnjuta som det är. Vinmakaren gör vinet enbart på utvalda Sangiovese-druvor från de bästa vingårdarna som producenten har. Alla vingårdarna ligger på sluttningar med en kalkrik jord och en bra höjd över havet, och läget bidrar till att druvorna får skydd mot de kalla nordvindarna samt får svalka från den närliggande floden. Druvorna får därför en perfekt mognad.

Vesterhavs Ekologiska är en dansk prisbelönt hårdost. Smaken är kraftig med en fin syra och den är väldigt fast i konsistensen, närmast kristalliserad. Den är saftig och komplimenteras gärna med smaker som nötter och salt. Ostens salta smak kommer från dess ursprung med Vesterhavet som närmsta granne. De salta havsvindarna leds genom ventilationssystemet ned till osten där den ligger hela 26 veckor på lagring.

Kombination 2 Mauro Molino Barolo DOCG & Taleggio

Tegelröd färg med stor doft av tjära, rosor, körsbär och svamp. Smaken är full av mogna frukter och bär, tjära, mörk choklad och fat. Det är ett strävt vin med en frisk och härlig syra. Mauro Molino gör här en barolo av den moderna skolan med kortare tid på fat (18 månader) som reglerna kräver, vilket gör att vinet får mer betoning på frukt och elegans.

Taleggio är en italiensk kittost som görs i stora delar av Italien, just den här kommer från Lombardiet i norra Italien. Doften är lätt unken vilket den ofta är för kittostar. Smaken är söt, mild, fyllig, smörig och  fruktig med en balanserande sälta.

Kombination 3 Domaine Chante Cigale Chateauneuf-du-pape & Manchego DOP Akem

Doft och smak av katrinplommon, skog, körsbär, viol, läder och kryddor. Fylligt vin med påtaglig strävhet och balanserad syra. Ett vin som klarar de flesta tunga maträtterna. Alkoholen på vinet är hela 15.0-vol%, men då vinet är så pass välgjort är det inget som stör upplevelsen.

Manchego är en spansk får ost som tillverkas i regionen La Mancha. Den har en tydlig karaktär av får i både doft och smak. Smaken är salt, fyllig, smörig och något pepprig. Den här manchegoosten är lagrad i 12 månader och går då under beteckningen Curado. Ju längre en manchego lagras desto kraftigare blir smaken. Tillsammans med lite marmelad blev kombinationen med vinet ännu mer lyckad.

Kombination 4 Ravenswood Sonoma Zinfandel & Cambozola Grand Noir

"No wimpy wines" är Ravenswoods slogan och motto. De gör viner som ofta är fylliga och har karaktär. Just det här vinet har doft och smak av björnbär, blåbär, vanilj, peppar och rostat fat. Eftersmaken är lång med bland annat mynta. Strävheten och syran finns där men i det här vinet är det den mogna frukten och fylligheten som spelar första fiolen. En bra gjord Zinfandel passar väldigt bra att dricka som den är, till grillat och rätter av nött och lamm.

Cambozola är en tysk hybridost av vit- och grönmögelost, camembert och gorgonzola. Doft och smak är krämig, rund och len. Den påminner om gorgonzola i smaken med nötter, och viss sötma. Den har mycket mildare mögelsmak än vad en gorgonzola har, vilket gör den till en perfekt ost för den som vill prova på lättare grönmögelostar. Cambozola fungerar även utmärkt i matlagningen.

En provning där deltagarna frågade mycket, framför allt om vin. Det många märkte vid den fria provningen var att taleggio fungerade väldigt bra ihop med den fruktiga Ravenwoods Zinfandel. Däremot så var Cambozola och Domaine Cigale Chateauneuf-du-pape ingen riktig höjdare. Den höga alkoholen kom fram på ett inte alltför trevligt sätt i den här kombinationen.

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS