Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Apr 03, 2017

Välkoreograferad smakdans bland öler i Västerås

Ingen vår fann vi i sikte denna helg trots att det redan hade hunnit bli april. Vad passar då bättre en kylig afton än att prova goda ostar tillsammans med öler från världens olika hörn?  Med detta resonemang förvandlade vi denna lördagskväll i natursköna Västerås till ett firande av öl och dess mångfaldiga sorter som vi fick chansen att uppleva. Under kvällens gång gick vi en smakrunda bestående av fyra ostar tillsammans med fyra öl. Även ett och annat tillbehör såsom danska rågkex serverades till det glada sällskapet. Under kvällens öl och ostprovning hade vi nöjet att utforska det följande kombinationer:

Paulaner Hefe Weissbier & Vit Caprin

Vi började kvällen med en tysk veteöl. Precis som namnet säger är huvudråvaran vete istället för korn som är brukligt i öl.  Doft och smak är fruktig och lär göra den mer modige och nyfikna bland ölkonsumenter glad, då en spännande kombination av jasmin, aprikos, banan och peppar går att finna i denna Weissbier. Beskan är låg och ölen har en lätt söt efterton. Ölen vi provade är grumlig då jästen inte är borttagen. Som tips, passar veteöl såsom denna utmärkt att dricka till bland annat kryddstark mat samt till kräftor.

Vit Caprin är en svensk lagrad getost. Osten som vi känner till den idag blev till bland träd och skog i Ångermanland på 1970-talet. I början hade osten stora kvalitetsproblem då den skiftade ofta i färg och smak men efter att tillverkningsmetoderna förfinats håller osten numera alltid hög kvalitet. Vit Caprin har en hög syra, behagligt uttalad getsmak och det vita möglet på utsidan ger en härligt god eftersmak.

Hale to Nothing & Västerbottenost

En överjäst traditionell engelsk ale i en stil som är en blandning mellan Golden/blond ale och pale ale.  En doft och smak som är humlearomatisk, med inslag av rågbröd, ljus sirap, örter, citrus och grapefrukt. Hale to Nothing sällskapas gärna av traditionell husmanskost och grillrätter såsom kött, och kan därmed vara en öl att hålla utkik efter bland hyllorna nu när grillsäsongen närmar sig.

Kvällens första engelska öl fick möta en Västerbottenost som har sina rötter i Burtäsk. Mjölken som används för att producera denna klassiska hårdost kommer endast från lokala kor. En Västerbottenost lagras alltid minst 14 månader innan den testas för att avgöra om kvaliteten är tillräckligt hög. Smak och doft är kraftig, fin syra och fast i konsistensen. I osten finner vi även en påtaglig sälta med touch av nötter och svamp.

Newcastle Brown Ale & Taleggio

En öl med stor doft som är smörig och har tydligt inslag av humle. Smaken påminner nostalgiskt om knäck vid jul och dess toner av smörkola, sirapslimpa och lätta humlearomer möter varandra väl i en stiligt koreograferad smakdans. Newcastle Brown ale är brun i färg, och har över tid tjänat smeknamnet "The dog" i norra England där den har sitt ursprung. Smeknamnet uppkom efter att många herrar sade tills sina respektive fruar att de skulle ut och rasta hunden då de satte sig på puben och drack en öl.

Taleggio från Lombardiet, Italien, är en kitost som när den är mogen är halvmjuk med en något krämig konsistens. Smaken är söt, mild, fruktig och lätt lätt syrlig. Doften på mogna kitostar är ofta kraftig.

Guinness Extra Stout & Cambozola Grand Noir

Guinness en klassisk stout som har sina irländska rötter i Dublin. Den har en stor doft av välgräddat hårt bröd och är smakrik med rostade toner, tydlig beska och välnyanserade inslag av kaffe, soja, pumpernickel och lakrits.

Cambozola är en tysk hybrid av vit- och grönmögelost gjord på komjölk. Osten är rund och len med en krämig konsistens. Påminner om Gorgonzola i smaken fast den är mildare. Nötig med en viss sötma och touch av svamp. Grand Noir som vi provade är lagrad vid lägre temperaturer än vanlig Cambozola vilket utvecklar doft och smak mer.

Då vi på slutet av provningen provade fritt var det många som upptäckte en del konstiga kombinationer. Bland annat blev det helt fel då Paulaner veteöl kombinerades med Cambozola Grand Noir, först smakade det bara väldigt mogen banan, men sedan tog osten över allt. I övrigt bidrog kvällen till ett mycket trivsamt tillfälle att dela med sig av lyckade och mindre lyckade kombinationer med varandra. Förhoppningsvis lämnade alla deltagare provningen med insikt om en ny favorit bland ölerna och ostarna; om inte annat, så var det glada sällskapet i sig självt ett skäl till att kalla kvällen lyckad.

Vi tackar alla deltagare för en trevlig provning!

Vill du veta mer om våra öl och ostprovningar? Klicka vänligen här.

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS