Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Apr 18, 2016

Ost och ölprovning i Västerås den 16/04

Till den här provningen hade vi laddat upp med 4 ostar och 4 ölsorter. Tanken var här att varje ost skulle passa ihop med minst en ölsort. Vi började provningen med en genomgång utav provningsmetodiken och grundsmakerna, sedan började vi prova. Följande ost och öl provades
tillsammans:

Kombination 1 - Vit Caprin med Erdinger Veteöl
Vit Caprin är en relativt ny och modern ost. Den började tillverkas på 1970-talet i Sverige. Osten görs utav getmjölk och har en markerad syra i smaken. Det är en lagrad getost och har precis som brieostar en krämig insida med en hård utsida. Till den här osten provade vi en veteöl från Tyskland. Veteölen görs på mestadels på malt från vete och är inte lika besk som öl gjord på traditionellt korn är.

Kombination 3 - Hertig med Lagunitas IPA
Hertig är en norsk kittost. Kittosten tillverkas enligt traditionella hantverksmetoder och har en kraftig smak och mjuk konsistens. Doften är fyllig och smaken är halvfast med mycket smak och arom. En kittost får mer smak ju längre den får mogna. Till osten provade vi Lagunitas som är en amerikansk IPA från Kalifornien. Doft och smak är nyanserad med tydlig humlearomatik, passionsfrukt, sirapslimpa, grapefrukt och örter. Beskan i den här ölen är påtaglig och kraftig.

Kombination 3 - Parmessan med Corsendonk Angus
Den här italienska osten görs på pastöriserad komjölk och är en naturlig följeslagare på italienska restauranger. I hemlandet säljs den i stora, robusta, gryniga bitar utmejslade från kanten på osten. Den kommer från norra Italien, Emilia-Romagna och lagras alltid minst 12 månader. Smak och doft är fruktig, salt, viss pepprighet, nötig med inslag av sötma. Ölen vi provade till osten är den belgiska alen Corsendonk Angus gyllene öl har en karaktärsfull doft med inslag av jäst, jasmin, och rökelse. En aromatisk smak med liten beska, inslag av jäst, citrus, som ger en torr delikat och särpräglad smak.

Kombination 4 - Bresse Blue med Guinnes Extra Stout
Bresse Blue är en fransk mögelost av den mildare karaktären, den påminner nästan lite som brieosten. Doften är mjuk, blommig med mycket svamp. Smaken är rik smörig, nötig, med svamp och mögel och en fast konsistens. Till osten provade vi Guinness Extra Stout som är en mörk öl. Doft och smak är kraftig med välgräddat hårt bröd, kaffe, choklad, soja och pumpernickel. Fylligheten och smakrikedomen i ölen ska gå bra ihop med den krämiga mögelosten. Här ansåg en del deltagare att stouten var för lätt och att osten tog över för mycket.

Av de mer udda kombinationerna som kom fram då deltagarna provade fritt var Erdinger Veteöl tillsammans med mögelosten Bresse Blue. En av deltagarna menade att det blev som honungssaft.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS