Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Oct 16, 2018

Vi firar in lördagen med ölglas i Gamla Stans källarvalv

Då var det äntligen lördag! Så tänkte nog både jag och kvällens deltagare. I ett härligt gammalt valv i Gamla Stan i Stockholm hade vi ost- och ölprovning denna lördagskväll. Det var sent på kvällen och deltagarna var redo för god öl och god ost. Mörkret rullade in över Stockholms stadsgator, men inne i Gamla Stans källarvalv lystes närvaron upp av levande ljus och entusiastiska deltagare.

Vad händer när två veteöl möter en Brié?


Vi började provningen med att prova två olika veteöl. Den första var en berliener weisse från Stone White Ghost. Det är ett veteöl med citrussyrlig smak och inslag av bröd, frukt och örter. Låg beska och en touch av sötma. Passar med sin syrlighet och låga beska bra till krämiga vitmögelostar och räkor.

Nästa öl, Weihenstephaner Hefe Weissbier är en tysk veteöl. Det är ofiltrerat och har en smak och doft som är fruktig med inslag av mogen banan, kryddor och bröd. Låg beska och lätt sötma. Lite fylligare i kroppen än Stone White Ghost. Weihenstephaner passar bra till kryddiga korvar, kräftor och kryddstark mat.

Brieosten är när den är mogen krämig och mjuk med smak av svamp och nötter. Brieosten mjukade upp syran på Stone White Ghost men många höll nog Weihenstephaner som vinnaren för bästa kombination.

Vem vinner mot en dansk hårdost, en amerikansk IPA eller en svensk lager?


Jämtlands Bärnsten är en svensk lager i stilen wiener och märzen. Gjord på lite mörkade malt än traditionell lager. Ölet är fruktigt och maltigt med inslag av honung, kryddor, och bröd. Hög beska och fyllighet och ingen sötma. Den höga maltiga beskan gör att den passar bra till svensk husmanskost och lagrade hårdostar.

Från Kalifornien hittar vi Lagunitas Daytime IPA. Det är en sessions IPA, vilket är en IPA med lägre alkohol än den vanliga IPA:n. Mycket fruktig med torkad annans, honung och citrus. Hög beska som påminner om grapefrukt. Passar bra till tacos.

Vesterhavs ekologiska är en dansk hårdost. Lagringen på 26 veckor vid havet har gett osten en väldigt saltig karaktär. Den är krämig och fast utan att vara torr. Jämtlands Bärnsten fungerade väldigt bra ihop med Vesterhavs Ekologiska, men vissa ansåg ändå att Lagunitas Daytime var bäst här.

Två belger och en ost


Sedan står det två belgare på tur. Vedett Extra White är ett veteöl från Belgien. Det är smaksatt med torkad ingefära och koriander. Ölet är kryddig, med bröd, aprikos, honung, koriander och ingefära. Det är lagrat på flaska eller kegg en tid för att smakerna ska utvecklas fullt ut. Medelfylligt med en balanserad beska. Passar till panerad torsk med brynt smör.

Taleggio är en italiensk kittost. Mogen ska den vara, mjuk och krämig med mild smak med syrlig touch. Vedett Extra White klarade jobbet hyfsat, det blev inte en riktig fullträff men den lättade upp osten.

Nästa belgare var Duvel, en belgisk golden ale som är fruktig med citron, honung, halm och vetebröd. Det är fylligt med bra beska och en liten touch av sötma. Passar till helstekt lammracks med grönsaker. Även Duvel provades mot Taleggion och fungerade väldigt bra ihop med den.

Kvällen avslutas sött och gott!


Vi avslutade kvällen med att prova en belgisk dubbel från Westmalle. Det är ett öl som är nyanserat med liten sötma, torkade fikon, fruktkaka, choklad och nötter. Fyllig med bra beska. Passar till kraftiga kötträtter.

Manchego är en spansk hårdost gjord på fårmjölk. Den har tydlig karaktär av får, är fyllig, smörig och något pepprig. Bra kombination tyckte många, speciellt när vi lade till en söt marmelad.

Efter goda skratt och ännu godare smakkombinationer så var denna kväll plötsligt slut. Tiden går fort när man har roligt, säger man ju! Tack till alla nyfikna och frågaglada deltagare för denna afton. Vi ses igen! Hoppa in på Taystas hemsida och kika på fler ölprovningar.

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS