Upplevelser
Dryckesmästare Carl
Jun 06, 2017

Smakmaraton med öl och ost på Sheraton

Utanför hotellet löpte de sista deltagarna tappert med bara några kilometer kvar till mållinjen i Stockholm maraton. Det var full aktivitet på stan och alldeles intill hördes livekonserter och hejande publik. Vad passar då bättre än att smita undan in på Sheraton hotell för en gastronomisk och tillbakalutad tillställning? Finns det en bättre start på en lördagskväll än att njuta av ostar och hantverksbrygder av högsta kvalité?

Denna provning höll mycket passande till på Sheraton i Stockholm, i en avskalad miljö där vi med nöje kunde rikta vår fulla uppmärksamhet till drycken, maten, smaken och upplevelsen. På bordet stod fyra karaktärsfulla öl och fyra ostar, alla producerade med kärlek och kunskap. Med andra ord väntade nya kombinationer och nya utmaningar för våra smaksinnen. Själva provningen bestod av:

Nils Oscar God Lager och Brie de Meaux
Nils Oscar God Lager fick starta aftonen med sin elegans och smakrika, djupa och relativt lena karaktär för en lager. För att få fram den speciella lagersmaken med mycket djup krävs, till att börja med, en wienermalt, vilken är något mörkare och mer rostad än pilsnermalt. I kombination med en ren och fräsch aromatisk humle från Tyskland blir ölen lättdrucken, men den saknar definitivt inte karaktär då honung, knäck, örter och ljust bröd samsas i smakerna. Även jäsningsprocessen, som sköts under ständigt sjunkande temperatur, bidrar till en lenare och sötare lagerstil.
Tillsammans med en Brie de Meaux blommar ölen ut och allt mer krydda träder fram. Brie de Meaux, som kommer just från Meaux som ligger mellan Paris och Champagne, fyller upp munnen med en lång, mild och lätt nötig smak, vilket dämpar ölens lena karaktär och låter humlen bli mer framträdande. Även osten får mer uppmärksamhet tacka vare syran i ölen. Med andra ord är det mycket som händer med smaklökarna!

Paulaner Hefe Weissbier och Münster
Vidare gick vi in på en klassisk veteöl, Paulaner Hefe Weissbier, en öl med jästigare toner av ljust bröd, tydligare krydda och högre fruktighet. Tittar vi på ölen kan man urskilja samma färg som i lagern men den saknar transparens. Rent av grumlig är den. Denna grumlighet kommer från att jästen lämnats kvar i flaskan, vilket ger ölen sin säregna smak. Det är ganska vanligt för veteöl att ha kvar sin jästfällning i flaskan, och det är just vad ordet Hefe syftar till, jäst. Den är gjord enligt de tyska renhetslagarna (med ytterst strikta regler om vad ölet får innehålla). Aromer av såväl banan (möjligtvis skumbanan), aprikos och citruszest samt brioche, vitpeppar och kummin krockar med den kraftiga kittosten Münster i en smakkrock som är långt ifrån ointressant. Münster är nämligen en ost med minst lika mycket mångfald i smak.
Münster är gjord på extra proteinrik mjölk från kossorna i Alsace i östra Frankrike. Det är en kittost som får mogna med en särskild röd bakteriekultur runt om som gärna äter upp salt, och därav saltlaketvättas den i 2-3 månader. Denna Münster är mjuk med en jästig, kryddig och även söt smak. Våga smaka den trots den pikanta doften, det är himmelskt. Den något umami-stinna ölen med jästiga toner och den fylliga kittosten med söta inslag, bra sälta och mineral, möts i en osannolik harmoni.

Innis & Gunn Ale och Gruyére AOC Margot
I&G är en dundersuccé enda från start, och likt många andra framgångshistorier uppstod den av en ren slump. Syftet från början var att denna öl skulle endast användas för att smaksätta fat som det sedan skulle lagras whisky i. Det var alltså behovet av whiskyfat som måste ha innehållit öl i sig som skapade Innis&Gunn Strong ale. Men varför ödsla en så raffinerad dryck när man kan slå två flugor i en smäll? Numera lagras ölen på ekfat i hela 77 dagar för att utveckla en rondör, smaker av vanilj och karamell och lite kola, och en fyllighet som står sig mot många porters t.o.m. Denna öl har haft en stor framgång i Sverige och har länge varit bland de mest sålda alesorter i landet. En anledning kan vara att vi svenskar gärna vill ha något söt inslag till maten, om inte i maten. Därmed känns det som ett utmärkt val att ha denna öl till festliga middagar med svensk prägel. I afton valde vi att låta sött möta salt i en matchning med Gruyere från Schweiz. En väldigt rik, krämig och saltad hårdost som fått en naturlig lagring i grottor med perfekta förutsättningar; hög luftfuktighet, naturlig förekomst av mineral och låg jämn temperatur. Sältan och kryddigheten övergår till sötare toner av stenfrukt och lite sötad grädde när osten smälter i munnen. Som sagt skapar det en sött & salt-matchning, och en förvånansvärt förträfflig sådan!

Wisby Stout och Stilton
Stilton och Port har många hört talas om och kanske redan provat, men Stilton och Stout fungerar minst lika bra. Ystningen av osten är en tvådelad process då den görs på grädde från kvällsmjölkningen som blandats med den helfeta mjölken från morgonmjölken. Doften påminner om källare, stenväggar och åldrat. Den bjuder på smak av läder, mörk choklad, kryddor, stall och honung, men även mycket sälta och sting. När vi letade bland smakerna fann vi väldigt olika saker, och med en nattsvart välbalanserad öl med hög rostningsgrad och tydlig humlearom, fick osten ytterligare sälta och krydda. Ölen var en Stout från Spendrups bryggeri på Gotland. Wisby stout är något torrare i stilen och ger inte samma mättnadskänsla som exempelvis Guinness, vilket gör att den passar utmärkt till feta ostar och gärna ett eller två salta tillbehör. Vi kunde alltså avsluta med denna öl utan att känna oss alldeles dåsiga, tvärtom, hade en glädjefylld stämning spridit sig runt borden och flera av oss var lite småsugna på ett glas till. Och den var lika god som den första.

 

Kvällen gav förhoppningsvis många nya kunskaper och spännande smakupplevelser som kommer att vara till nytta nu när sommaren äntligen verkar vara på intåg, och det blir snart dags att ta fram grillen och kylväskan. Det är alltid en härlig känsla att kunna se fram emot soliga picknickar och sena grillkvällar i stugan, och då är valet av ölen och tillbehören nästintill lika viktigt som sällskapet!

Tack för en fin afton och en fantastisk ölprovning!

År du också sugen på att upptäcka nya spännande smakkombinationer? Klicka här för att ta del av en spännande resa till ölen och ostens värld.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS