Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Feb 20, 2018

Följ med på ölprovning och lär dig hälla upp öl på bästa sätt!

Den här kalla februarikvällen ska vi ta reda på hur man kan hälla upp öl på bästa sättet på en ölprovning i Örebro. Det var en helt vanlig kall februarikväll när en frusen skara samlades på restaurang Svampen.

Det var uppdukat för en stor provning av ost och öl. Vi skulle under kvällen prova sex olika öler tillsammans med fyra olika ostar. Medan vi provade och smakade pratade vi om varför viss öl och ost passade bra ihop medans andra mindre bra ihop. Deltagarna var fulladdade med frågor när de kom.

Några av frågorna som kom upp var vilken serveringstemperaturer som är bäst för öken. Och även hur man kan hälla upp öl på bästa sättet. Svaret är helt enkelt att ölen ska hällas upp ordentligt och skumma till rejält i glasen för att frigöra kolsyran. Annars släpps kolsyran loss i magen och du känner dig ännu mättare.

Weihenstephan Hefe Weisse tillsammans med  Vit Caprin


Då var det dags att hälla upp kvällens första öl. Den första kombination var två stycken olika veteöl tillsammans med den svenska lagrade getosten vit caprin. Osten har fast insida och en utsida med vitmögel. Osten har en mild getsmak med en syrlig touch.

Wheihestephan Hefe Weisse kommer från världens äldsta bryggeri grundat redan år 1040. Det är Tysklands mest välkända veteöl. Doft och smak är fruktig, med aprikos, jasminris och kryddnejlika och en stor mängd kolsyra.

Stone White Ghost med Vit Caprin


Stone White Ghost är en berliner weisse, vilket betyder att det är en veteöl med en syrligare smak. Syran kommer från att den genomgår en andra jäsning med laktobaciller. Ölen är brödig med en viss smak av knäckebröd, örter och citron.

Bryggeriet Stone White har blivit utnämnt till All-time Top Brewery flera gånger. Båda ölen fungerade bra mot vit caprin. Bäst skulle jag säga var Stone White Ghost med sin friska syra. Som en deltagare sade när de provade ölen tillsammans med osten, ”Nu blev den ju god!”.

Jämtlands Bärnsten och Vesterhavs Ekologiska Ost


Vesterhavs ekologiska är en dansk hårdost präglad av sitt ursprung nära Nordsjön. Den är fast i konsistensen, men ändå krämig, med mycket sälta och en nötig arom.

Och så var det dags att hälla upp denna lager. Jämtlands Bärnsten är en lageröl i stilen Märzen/Wiener. I bryggningen använder man mörkare malt än i vanlig internationell lager vilket ger en mörkare och kraftigare öl. Doft och smak är fruktig och maltig med honung, aprikosmarmelad, kryddor och apelsinskal.

Beskan och fylligheten är påtaglig i den här ölen. Jämtlands Bärnsten är en mycket bra öl till svensk husmanskost och här fungerade den perfekt till den danska hårdosten.

Duvel och Taleggio


Den halvmjuka italienska kittosten Taleggio var kvällens tredje ost. Söt, mild, fruktig med en lätt pikant doft.

Duvel var näst på tur att hällas upp. Det här är en belgisk ale med jästfällning i stilen golden ale. Den har genomgått extra jäsning efter buteljering. Smaken är kraftig, fruktig med hint av vetebröd, citron, honung, och halm. Bra beska och en härlig fyllighet med en lång eftersmak.

Det här var en riktigt bra matchning med ölens beska och lättare sötma tillsammans med osten.

La Trappe Dubbel och Taleggio


Vi provade Taleggion till en annan ale för att se vilken som passade bäst med osten. La Trappe Dubbel är en trappistöl i stilen belgisk dubbel. Trappistorden är inte bara en ölstil utan snarare ett riktigt kvalitetsmärke.

Ölen hälldes upp och det visade sig vara en fyllig öl med en mjuk sötma och en behaglig beska. Doft och smak har inslag av torkade aprikoser, knäck, röda äpplen och bröd med en lång eftersmak. Ostens sötma minskade upplevelsen av sötman i ölen och vissa deltagare tyckte att de då blev beskare medan andra verkligen gillade kombinationen.

Youngs Double Chocolate Stout med Montagnolo Affiné


Vi avslutade kvällen med att prova en kraftig mögelost från Tyskland. Den har både blå och vitmögel i sig och var smakrik och pikant med en krämig konsistens.

Youngs Double Chocolate Stout kommer från ett gammalt familjebryggeri grundat för 140 år sedan. Ölen är smaksatt med choklad vilket ger en rejäl smak. Vi känner här stora smaker av kaffe, soja, kavring och pomerans. Den här ölen har även mycket beska och fyllighet i sig.

Den har en viss mjuk doft av chockladdrycken Pucko. Tillsammans blev det en mycket bra kombination då osten mjukade upp ölens mörka beska vilket gjorde att chokladen framträdde på ett föredömligt sätt. Som en av deltagarna sade, "Det smakar Kahlua".

Vi hade en väldigt rolig provning med många spännande smakkombinationer och god öl för deltagarna denna kväll. Vi ser fram emot nästa provning! Kika in på vår hemsida för kommande provningar.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS