Upplevelser
Dryckesexpert Michael
May 22, 2017

Belgisk drake möter engelska ostkungen Stilton

Denna lördagskväll vilade en härlig och fridfull stämning över Gävle. Staden, som annars är känd för sin drömlika, skandinaviska natur, blev denna helg platsen för en lika härlig ost och ölprovning. Mot kvällen samlades ett förväntansfullt gäng på Elite Hotell, redo att utmana sina smaklökar och fylla på kunskapsbanken med lite ny kuriosa om läckerheterna samt utveckla konsten att prova öl.

Vi skulle under kvällen prova fyra olika ostar tillsammans med fyra matchande öler. I mötet mellan de två godsakerna var vi uppmärksamma på doft, smak och andra ledtrådar som avslöjar hur väl de två hör ihop. Till ostarna hade vi även päron och fikonmarmelad samt salta kex till vårt förfogande. Under kvällens gång hade vi nöjet att prova de följande kombinationerna:

1. Sierra Nevada Kellerweis med Vit Caprin

Sierra Nevada Kellerweis är en amerikansk veteöl bryggd i klassisk Bavaria stil med öppna jäskar. Den har en doft och smak som är djup och komplex. Mycket gula mogna bananer, kryddor och jasmin finner vi i denna Kellerweis. Beskan är behagligt låg som sig bör vid veteöl.

Vit Caprin är en svensk getost som började tillverkas under 1970-talet, en relativt ny ost i sammanhanget alltså. Till skillnad från den traditionella getosten vi äter som är färsk är Vit Caprin lagrad i upp emot 2 år. Den är fast i konsistensen och passar ypperligt till mat. Doft och smak skvallrar om getsmaken i osten och den är samtidigt salt med lite nötter och svamp som utgör välharmonierade inslag.

2. Sierra Nevada Hop Hunter IPA med Hertig

Kvällens andra öl är Hop Hunter IPA, och även den har rest hela vägen från Sierra Nevada i USA. Humlen spelar huvudrollen i den här ölen. Ölen är smakrik med mängder av humle i både doft och smak. Citrus, tallbarr, grapefrukt och ljus sirap är bland de njutbara inslag som vi finner i denna IPA. Det är en medelfyllig öl med ett beskt avslut.

Till IPA:n provade vi Hertig som är en kittost från Norge. Doften är fylligt aromatisk med svamp och nötter, vilket är precis det en mogen kittost bör ha. Smaken är halvfast och fyllig med svamp, löv, nötter och kryddor.

3. Founders Porter med Whiskycheddar (Extra lagrad)

Den mörkaste ölen ikväll blev denna Porter ölen från Founders Brewery. I den finner vi både en doft och smak som är silkeslen, samt söta aromer av mörk choklad och karamell. Smaken har ett krämigt huvud och en beska som påminner om rostat kaffe och tjära. Lång eftersmak av beska och krämighet.

Till Porter:n  provades en Whiskycheddar från Sverige som är lagrad i minst 14 månader. Smak och doft är kraftig och robust med härliga toner av whisky. I den här Cheddar osten injiceras whiskyn i osten efter lagring för att sedan vila i minst 1 månad.

4. Gulden Draak med Stilton

Vi avslutade med två riktiga smakbomber. Belgiska Gulden Draak har av flera bedömare valts till världens bästa öl, vilket vi fann bevis för i kvällens provning. Doft och smak är varm och maltig med kryddor. Karameller, blommor, kola och rostade toner giftes med varandra på ett behagligt och välkoreograferat sätt. Det unika med den här ölen är den lätta syran och välbalanserade sötman. Syran kommer från att ölen genomgått en andra jäsning med vinjäst.

Stilton är kungen av de engelska ostarna och räknas som en av de fyra stora mögelostarna i Europa. Här finner vi många spännande intryck som får sinnena att vakna till liv. Doft och smak av läder, mögel, mörk choklad, honung och kryddor är bland de inslag som gör Stilton välförtjänt av sin titel. Denna Stilton är väldigt kraftig i både smak och doft vilket kräver sin dryck. Tillsammans med den söta marmeladen blev det hela om ännu bättre.

Under provningen passade vi på att prata om hur man kan tänka vid kombination av öl och mat. Deltagarna var hela tiden aktiva och ställde frågor och samtalade under kvällen. Då vi provade fritt märkte många exempelvis att Stilton tillsammans med veteöl inte gick bra ihop. Den kraftiga smaken i osten tog helt överhand över ölens lite mer mjuka karaktär. Det är just tack vare sådana diskussioner och kombinationer som vi kan lära oss vilka ölar och ostar som får gnistorna att flyga - och samtidigt bli lite klokare på vad det är som gör öl och ost så speciellt.

Vi tackar alla i Gävle för en lärorik kväll!

 

Vill du ha en plats vid bordet på en av våra ost och ölprovningar? Klicka vänligen här för att ta reda på mer.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS