Upplevelser
Dryckesexpert Helena
Jun 19, 2019

En lärorik kväll om ost och öl i Gävle

Åter tillbaka till vackra Grand Elite Hotell i Gävle för att idag ha provning med Ost & Öl.
En spännande kombination som många höjer sina ögonbryn lite över, men jag lovar att efter denna provning ser dom den kombon med helt andra ögon. Att dricka en fantastiskt go öl tillsammans med en god ost är verkligen närande umami.

Ostarna jag valt för dagen är; Italiensk Kittost, en blåmögelost från Castello, en fransk vitmögelost och inte minst kryddost från Boxholm.  Till detta har jag valt ut ölsorter som naturligtvis går att kombinera med samtliga av mina utvalda ostsorter, men de är just med en av ölsorterna som smaken av en ostsort är som bäst.

Vi startade med information om tillverkning av ost


Råvaran i tillverkningen betyder mycket och det djuren äter och dricker påverkar mjölken, liksom fetthalt, pH samt smaken. Morgonmjölken är mer fet än kvällsmjölk och sommarmjölk ger osten en gulare färg, medan vintermjölken gör den vitare. Även betet där djuren går över sommaren ger en egen smak på många ostar.

Fårmjölk har naturligt mer sälta och feta syror.  Utav den tillverkar man Fetaost, Halloumi, Pecorino, Ricotta m fl.

Getmjölken är naturligt mer syrlig och har en animalisk doft. Tillverkning av denna mjölk görs ofta där de finns små kylmöjligheter, man saltar osten för att skydda mot röta. Sorter som tillverkas av getmjölk är bl a Chèvre Caprino, Mato och Crottin de Chavigol.

Komjölk är neutral.

Hur det går till


Man startar med en ystning som börjar med att mjölken hälls ner i ett ystningskar som oftast består av rostfritt stål. Till mjölken tillsätts olika mjölksyror och löpe samt kryddor. Mjölken värms sedan upp för att koagulera och ostmassan flyter upp till ytan. Då har ostmassan skiljts från mjölken och kvar är vasslen som oftast är en gulaktig illaluktande vätska.

Färskost värms upp 1 gång till ca 30 grader i 16 timmar samt vilar i 2-3 dagar.

Semi-hårdost värms upp 2 ggr i ca 40 grader i 1-2 dagar, efter 1a ystningen flyter ostmassan upp till ytan och skörs i kuber.

Pressost värms upp 2 ggr i ca 55 grader i 40 minuter, efter 1a ystningen flyter ostmassan upp och man skär den i kuber.

Med Kittost, tillsätts termofila bakterier under ystningen efter ca 3 dagars vila penslas osten med 50-procentig saltlösning med Bacterium Linnés. Under en 5 veckors period penslas osten en gång per dag.

Äntligen dags att smaka


Efter genomgången av osten började vi provningen med ölen Stone White Ghost tillsammans med Brieost. Ett trevligt, syrligt veteöl i Berliner Weisser stil från microbryggeriet Stone i San Diego, USA som startades av 2 hemmabryggare med ursprung i musikbranchen. Allt de visste var hur riktig öl skulle smaka och den kunskapen ville man dela med andra ölnördar och tillverka ett öl de verkligen älskade. Resten är historia.
Detta öl med sin härliga syra från en andra jäsning med lactobaciller, ger Brieosten en helt ny karaktär och framhävs verkligen då Brieosten annars brukar anses som en relativt snäll ost. Att även höra deltagarnas kommentarer angående ölets smak före och efter osten säger också att att detta är en bra kombo.

Vidare går vi med Vedette Extra White tillsammans med Castello Blue. Detta är ett EKO öl med bara naturliga ingredienser som vete, kornmalt, humle, koriander och torkade apelsinskal använda vid tillverkningen. För att utveckla ölet än mer så lagras de på kagge eller flaska i flera veckor, en metod som även Duval Moortgaat använder. Ölet tappas ofiltrerat. Den mjuka Castello osten vaknar verkligen till liv med detta härligt hippa öl, där korianderkryddningen gifter sig väl med den här karaktären av vitmögelostar.

Ipa mot Kitt


Nästa rond blir Lagunitas Daytime tillsammans med Italio Kittost. Det är en härlig IPA från bryggeriet med samma namn som startades 1993 med fokus på att tillverka extremt hymlade ölsorter. En stilbildande helt ny ölstil som blev inflytelserik, den verkliga västkust IPAn.
En kittost har en egen karaktär av både syra och sötma och nötighet och den framhävs verkligen med den här härliga IPAn. Kul att många deltagare tidigare smakat denna öl och tyckte upplevelsen med ost lyfte ölen ännu mera.

En överaskande avslutning


Vi slutar med Westmalle Dubbel tillsammans med Boxholms Kryddost, Castello White. Detta fantastiska hantverk till öl har en gedigen historia från 1794 i Klostret i byn Westmalle, där munkarna har en obruten tradition av ölbryggning. Bl a Dubbel & Tripel Trappistöl. Man har anpassat ölet efter den moderna tiden och sänkt alkoholnivån för att göra dem något svagare.
Här ville jag bryta lite ny mark med 2 helt olika ostar men som båda gör sig väl till denna smakrika trappistöl. Och de som förvånade mest var bifallet från deltagarna angående kombon med Boxholms kryddost.

Efter en trevlig kväll avrundades det hela med lite frågor och info om kommande event. Det här var min sista provning före sommaruppehållet och jag vill därför önska alla en trevlig sommar med allt som hör till.

Vi ses och hörs på våra kommande provningar i höst.

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS