Upplevelser
Dryckesexpert Helena
nov 26, 2019

Goda och smakrika tips inför julens stök

Denna höstdimmiga mörka kväll var det så äntligen dags för en ost och ölprovning! Kvällen startades upp med lite info om hur öl och ost tillverkning går till, följt av en genomgång av de 4 ostsorter jag valt inför vår provning; Maubert Brie, Danablue Grädd, Altesse Kittost och Boxholms kryddost.

En bubblande start

Kvällen startades upp med lite ”ölbubbel” med bygelkork från Belgien. Oud Beersel är en blandning av ung och lagrad lambic-gueuze som påminner lite om en fruktig och syrlig cider. Till de provade vi både lite fransk Brieost samt Altesse Kittost. Och eftersom adventstider stundar hade jag även lagt till pepparkakor till kvällens ost tallrik. Tillsammans med dessa två ostar blev smak kombon lyckad och lite udda. Vidare fortsatte vi med det glutenfria ölet Celia, en lager från Tjeckien med kryddighet, fruktighet och citrusinslag som passade till den krämiga Brien och den lite vassare kryddosten från Boxholm.

Så drar vi söderut

Ölet Duvel, även kallat den "Flamländska djävulen" kom sen på tur. Det är ett öl med ett gediget hantverk från Brouwerij Duvel Moortgart. Just jästen som används i detta öl togs fram 1918 och förvaras på endast 6 platser i världen. Den gör ölet karaktäristisk och alkoholrik, hela 8,5%. Detta känner man dock inte då ölet jäses i 3 omgångar och sedan lagras i 6 veckor innan det äntligen släpps till försäljning. Till detta öl provade vi en smakrik Danablue Grädd tillsammans med pepparkaka som lyfte både ost och öl till rätt smaknivå. Nästa öl på tur är det kända veteölet Weihenstephaner Hefe Weissbier från Tyskland. Detta öl kommer från det nu äldsta aktiva bryggeriet i världen som ligger i Fresin norr om München. Från början var de ett klosterbryggeri men år 1803 stängde Bayern klostret och tog över bryggeriverksamheten. Ett öl med en härlig fräschör som gärna serveras i ett vasformat glas. Här krävs sälta i osten så här blev Altessen ett självklart val.

Avslutningsvis ett hopp över Atlanten

Nu tar vi vägen över Atlanten till USA. Här finner vi Sierra Nevada Hop Hunter IPA, ett humledoftande öl med tydlig beska och inslag av både sötma och fruktsyra samt citrus. Valet här  föll på Boxholmskryddost som ger det här beskstinna ölet en snällhet enligt kvällens deltagare. Sist men inte minst avslutade vi med trappistölet Westmalle Dubbel, från det historiestinna cisternklostret i Belgien. Här möts vi av ett perfekt trappistöl som alla deltagarna gillade skarpt tillsammans med Danablue Grädd. Intresset var stort och frågorna många för historien om ITA och reglementen för att ingå där som cisternkloster. Det finns idag endast 10 stycken över hela världen. Smakupplevelserna med kvällens ost och ölprovning var verkligen uppskattad. Applåder gör alltid en arbetade sommelier såå glad och lycklig. Vi avslutade med en frågestund och info om kommande event. Vi ses igen på nästa provning!  

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS