Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Dec 07, 2015

Ost och vinprovning i Västerås den 05/12

Lördagen den 05/12 arrangerade vi en härlig ost och vinprovning i centrala Västerås. Många var förstagångsbesökare på en dryckesprovning hos Taysta, deltagarna verkade nöjda och vissa menade att de skulle besöka oss en andra gång på en annan provningstyp. Under denna provning provade vi följande viner och ostar:


Kombination 1 Brie Royal Faucon med Lamberti Prosecco Extra Dry


Den här vitmögelosten är gjord på pastöriserad mjölk vilket gör den mild och krämig och när den är så härligt mogen så blir den riktigt mjuk, så som den ska vara. Smaken är gräddig (tänk vispgrädde) med nötter och framför allt toner av skog och champinjoner.


Vinet är bubblande och har en trevlig doft med inslag av päron, tropiska frukter och en nyans av mandelmassa . Smaken är bra med en lätt fruktsötma, tropisk frukt, päron och mandelmassa. Moussen är mjuk och behaglig i munnen.


Kombination 2 Taleggio med Earthbound Cabernet Sauvignon


Osten var mjuk, precis lagom så som en mogen Taleggio ska vara. Doften är som alltid för Taleggio lite mot det stalliga hållet men smaken är lite mer lättmottaglig. Söt, mild, fruktig och en markerad sälta tillsammans med en behaglig nötighet som gör den utomordentligt god.


Vinet kommer från Sydafrika där druvorna odlas på en vingård beläget endast 25km från Atlanten. Närheten till Atlanten gör att druvorna får en behaglig mognadsprocess och inte blir övermogna i det varma klimatet. Det här är ett vin som doftar svarta vinbär, plommon och lavendel. Smaken är fruktig, med svarta vinbär och plommon samt en viss del fat. Vinet har ju legat på franska ekfat och det avspeglas självklart i drycken.


Den här kombinationen var en riktig succé . Det krämiga och gräddiga i osten mötte vinets strävhet på ett mycket bra vis och kvar fick vi den härliga frukten i vinet samt osten alla andra smaker.


Kombination 3 Vesterhavsost Ekologisk med Le Hauts de Granget


Den här hårdosten är internationellt prisbelönt och när vi provar den förstår vi varför. Smaken är kraftig med en fin syra och sälta. Den är fast i konsistensen utan att för den delen vara torr och falla isär. Karaktären på osten speglas av dess ursprung, närheten till Vesterhavet. Havets salta vindar leds ned genom ventilationssystemet till osten där den lagras.


Vinet kommer från ett utav de äldsta kooperativen, Union de Producteurs de Saint-Emilion i Bordeaux. Det här vinet har fått lagrats på både nya franska ekfat samt ekfat som är 1 år gamla, allt för den perfekta fatbalansen. Doften är nyanserad med karaktär av rostade ekfat, mörka bär, svarta vinbär, kaffe och choklad. Smaken är stram med bra tanniner och rostade ekfat, svart avinbär, kaffe och korinter. Vinet vi provade var från 2009 så det hade mognat till sig och var så där härligt som just bra viner från Bordeaux kan vara.


Kombination 4 Stilton med Sandeman Old invalid Port


Vi avslutade provningen med kungen utav de engelska mögelostarna, nämligen Stilton. Doft och smak av läder, mögel såklart, mörk choklad, kryddor. Smaken är saftig med mycket sälta och sting.


Portvinet har en doft som är fruktig, pepprig, inslag av plommon, russin och lakrits. Smaken är söt, fruktig, pepprig, med russin, lakrits, plommon och mörka körsbär och mandel. Den här portvinstypen är gjord att drickas ung då den inte utvecklas mer på flaskan.


En lika klassisk som bra kombination det här, Stilton och Port. Här var vi alla eniga att det är mycket mycket bra. Vinets fyllighet och sötma behövs för att möta den kraftiga osten. Det hela gör även att ostens andra smaker kommer fram när den pikanta mögelkaraktären minskar.


Slutligen fick deltagarna prova fritt alla viner med alla ostar, i ett försk att skapa egna kombinationer. Portvinet är den vintyp vi provade som går bäst ihop med flest ostar. Prosecco med Stilton var faktiskt inte helt fel heller, det blev lite lätt metaliskt i munnen. Men sötman som ändå finns i Porsecco gjorde att det fungerade hyfsat.

Lär dig mer om ost och vin på en utav våra provningar Klicka Här

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS