Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Mar 07, 2016

Ost och vinprovning i Västerås den 05/03

Under denna ost och vinprovning i Västerås var det det en lagom stor grupp. Vi skulle under kvällen prova fyra ostar tillsammans med fyra viner. Under kvällen pratade vi om hur ost och vin skulle kombineras, hur grundsmakerna och texturerna går ihop och mycket mer.

Kombination 1 Graham Beck Brut med Brillart-Savarin
Provningens första vin var ett mousserande vin från den Sydafrikanska producenten Graham Beck, en producent som är mest känd för just sina mousserande viner. Vinet Méthode Cap Classique vilket är Sydafrikas motsvarighet till den traditionella metoden, eller Champagnemetoden. En andra jäsning på flaskan. Vinet har en stor doft med tydlig brödighet och toner av gula och gröna äpplen, citrus och mineraler. Mycket frisk smak med en bra fruktighet, mjuk mousse med en ung frukt och toner av citrus och gröna/gula äpplen. Lång och trevlig eftersmak. Brillart-Savarin är en vitmögelost gjord på pastöriserad komjölk. En triple creamed cheese där man tillsätter grädde till den ystade ostmassan. När ostmassan är färsk droppas den för hand i vitmögel för att försäkra sig om optimal syrekontakt. Det är en utav anledningarna till att osten blir så mjuk och får en underbar fräsch smak. Vinets höga syra mjukade upp den krämiga konsistensen hos osten och tillsammans blev det en mjuk och fin upplevelse.

Kombination 2 Earthbound Cabernet Sauvignon med Taleggio
För provningens andra vin stannade vi kvar i Sydafrika. Det här är ett vin som ger intryck av den sol och värme som finns i Sydafrikansk. Druvorna odlas i närheten utav Atlanten vars brisar i sin tur ger svalka åt odlingarna och vinet inte tappar struktur i värmen. Doft och smak är full av frukt såsom svarta vinbär, plommon, lavendel och en vis del fat. Taleggio är en italiensk kittost. När den är mogen är den mjuk och krämig med en härlig nötighet. Den är söt och fruktig i smaken och sältan på osten intensifieras under mognadstiden. Ostens behagliga krämighet neutraliserade vinets strävhet på ett föredömligt sätt. Kvar blev då den härliga frukten.

Kombination 3 Le Hauts de Granget med Vesterhavets Ekologiska
Nu förflyttade vi oss till Bordeaux Frankrike. Ett klassiskt Bordeaux vin från den högra stranden där Merlot står för det mesta i vinet. Vinet har doft och smak av rostade ekfat, inslag av korinter, mörka bär, tobak, kaffe och mörk choklad. Tanninerna är påtagliga men inte överjäkliga i vinet och det har en bra syra och fyllighet. Vesterhavsost Ekologisk är en prisbelönt dansk hårdost. Kraftig med fin syra, fast i konsistensen och närmast kristalliserad. Mycket av ostens karaktär kommer från det dånande Vesterhavet. Den salta havsluften leds nämligen via ventilationssystem ned till osten där den lagras. På så sätt tar den smak av havet. Ostens krämighet och sälta mjukade upp vinets strävhet och fyllighet.

Kombination 4 Sandemans Port med Stilton
Vi avslutade provningen med den klassiska kombinationen Stilton och Port. Portvinet som kommer från Dourodalen i norra Portugal är fruktig, pepprig, inslag av plommon, russin, muskot, lakrits. Och så är det framför allt sött och gott. Stilton är den engelska blåmögelosten som räknas som en utav världens främsta mögelostar. Ostens karaktär är saftig, mycket smak, sälta och sting. Den här kombinationen fungerar väldigt bra ihop. Portvinets smakrikedom med sötman möter den kraftiga smaken i Stilton på ett mycket bra sätt.

Vi provade även några udda kombinationer såsom det mousserande vinet till Stilton, vilket inte var någon höjdare. Osten är alltför kraftig för det vinet. Det franska vinet från Bordeaux tillsammans med just Stilton var inte häller en klockren kombination. I det fallet var det grundsmaken umami som spökade till det, vinet blev helt enkelt lätt metalliskt i smaken.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS