Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Jun 06, 2016

Ost och vinprovning i Västerås den 04/06

En varm och solig dag åtföljdes av en sval och härlig sommarkväll som inleddes med en ost och vinprovningen i centrala Västerås. Ett stort gäng träffades på Scandic Västeråsför att prova lite ost och vin. Många var nyfikna och sugna på att hitta nya favoriter medans andra var helt nybörjare kring ämnet, vilket gjorde det hela ännu mer spännande! Vi provade följande ostar och viner under kvällen.

Kombination 1 Comte St Antoine med Gnarly Head Old Wine Zinfandel
Den här osten kallas ibland för Comté de Gruyére och kommer ifrån Jura i Frankrike. Comte  är en utav de första ostarna som fick AOC-status i Frankrike,vilket är den högsta kvalitets stämpeln i det franska systemet. Osten görs på opastöriserad komjölk och har en mjuk textur same en kraftig sötfruktig smak som påminner om aprikoser, päron och gräs. Precis som för många ostar så blir den nötigare ju äldre den blir. Gnarly Head Old Wine Zinfandel är ett fruktig rött vin från Lodi Kalifornien USA. Det har en generöst fruktighet med inslag av fat, blåbärssylt, björnbär, mynta och vanilj. Druvorna till det här vinet kommer från rankor som är mellan 35-80 år gamla. Lodi i Kalifornien är känt för sina fylliga och smakrika viner. Ostens mjuka textur tillsammans med vinets mjuka tanniner knöt ihop vinet och osten.

Kombination 2 Manchego med Earthbound Ekologisk Cabernet Sauvignon
Den spanska osten från regionen La Mancha görs enligt tradition på fårost. Vilket ger osten en mer tydlig salt smak. Smaken är fyllig, smörig och något pepprig. Osten vi provade lagras i 12 månader och är lite mer pikant i smak och doft. Earthbound är en solvarm Cabernet Sauvignon från Sydafrika med doft och smak av svarta vinbär, plommon, lavendel, och sötlakrits. Druvorna till vinet kommer från en vingård belägen endast 25 km från havet, och havet spelar stor roll i vinets karaktär. De svalkande havsvindarna ger ett svalare klimat, vilket ger en högre syra och lättare karaktär. Den feta och salta osten mjukade upp vinets tanniner och syra vilket skapade en god och balanserad kombination.

Kombination 3 Brie de Meaux med Les Haut de Granget
Brie de Meaux är gjort på opastöriserad komjölk. Det gör att osten får en mycket kraftigare karaktär än vad en "vanlig" brie har. Den är dessutom ursprungsskyddad och måste komma ifrån staden Meaux. Osten har en doft och smak som är nötaktig, med tryffel och champinjoner. En mogen Brie de Meaux har en konsistens som nästan smälter på tungan. Det här röda vinet från den högra stranden av Bordeaux, är en klassiskt vin från just det distriktet samt består av mestadels druvan Merlot. Les Haut de Granget produceras utav de äldsta kooperativen i Saint-Emilion och dess satelit kommuner. Vinet har doft och smak som är nyanserad samt stram med rostade ekfat, korinter, cederträ, mörk choklad och tobak. Och lite svarta vinbär förstås. Det kraftiga Bourdeauxvinet fungerade väldigt väl ihop med ostens kraftiga smak. Krämigheten av osten fångade även upp de kraftiga tanninerna och skapade en balans för kombinationen.

Kombination 4 Roquefort med Sandemans Old Invalid Port
Roquefort är en utav Frankrikes äldsta ostar och räknas till en utav världens främsta blåmögelostar. Den görs på opastöriserad fårmjölk vilket skänker den extra sälta som perfekt ackompanjerar syran från möglet. Doften är skarp och smaken är salt och syrlig med söt karamell och en kraftig metalisk ton. Till detta parades en Sandemans Port med sin kraftig  och robusta smak. Toner av frukt, peppar, plommon, sötlakrits, russin och söta katrinplommon. Det här portvinet är mycket fruktig, fylligt och har en sötman som gör att det passar väldigt bra till framför allt starka blåmögelostar. Sandemans viner känner man igen ifrån den framträdande etiketten, en siluett utav en man (kallas för the Don). Sandeman är en stor och välkänd producent i Dourodalen Portugal. Det här blev en favorit kombination för många. Några uppskattade inte vinet eller osten var för sig, men tillsammans ansågs det bli väldigt gott! Magi.

 

Det var mycket diskussion och samtal under provningen och deltagarna hade till synes en trevlig kväll med goda viner och ostar. Då vi provade fritt var det många som märkte att kombinationen Comté och Le Haut de Granget inte alls fungerade, det är lika viktigt att veta varför något inte fungerar som varför något fungerar. Tack för en riktigt fin kväll önskar sommelier Michael!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS